Judit
3 °C
7 °C

'Az élet felülírja a menetrendet'

2003.09.02. 16:53
Száguldozó sport-, filozófikus közlekedési miniszter, a jobboldali sajtónak fogalmazó főpolgármester és egy baseball ütővel díszített torta a buszpályaudvarnak hívott betonhodály avatóján. Vajon Csillag 'az időben megérkezés' minisztere?
Nem hogy a Hétköznapi Bölcsességek Könyvét nem látni, a váróterembe zsúfolódott médiamunkások gyűrűjében Csillag Istvánt is csak az öltönyéről és a mikrofonról szúrom ki. "Minden jóban van valami rossz, és minden rosszban van valami jó", mondja váratlanul a miniszter, minden bizonnyal az átadásra váró buszpályaudvar teherbíró képességét tesztelendő. A sajtó felmorajlik, többen a mennyezetre néznek, de nem hiába késett több mint fél évet a nyitás. A puritán betongarázs bírja a megpróbáltatásokat.

Találkozás az időben megérkezéssel

"Sokan sajnáljuk, hogy a leégett a Budapest Sportcsarnok, de e nélkül mégsem lenne most új Arénánk, és nem lenne ez a modern buszpályaudvar sem", helyezi kontextusba előbbi megállapítását Csillag, majd még egy csapást mér az épület statikájára: "Az építkezés mindig rossz, mert zavarja a mindennapokat".

A vakító neonfényű helyiségben azonban csak a fotósok mozognak, amúgy minden áll szilárdan. Jól megépítették a létesítményt, ami a laikus számára egy magasabb betongarázsra emlékeztet. A gazdasági és közlekedési miniszter viszont látja a formák mögött a lényeget, azaz hogy itt valójában a "kultúra, a sport és a szórakozás találkozik, és az, hogy időben megérkezzünk".

Az adófizetők pénzéből

A főpolgármester a "civilizált város egyenlő civilizált tömegközlekedés" mottóval csatlakozik a Csillag-féle terhelési vizsgálathoz. Ezt követően azonban bátran leszakad a miniszter által kijelölt gondolati csapásról. Ő a buszvégállomást inkább "intermodális központként" értelmezi, mivel a buszról itt "könnyen át lehet szállni a metróra, az 1-es villamosra és más tömegközlekedési eszközökre".

A szellemi kaland után Demszky biztos kézzel vezeti vissza hallgatóságát a tényekhez. Megtudjuk, hogy a buszpályaudvar 37 vonal és napi 15-20 ezer utas fogadására alkalmas, és hogy nem fővárosi, hanem állami forrásból épült. "Azaz az adófizetők pénzéből", teszi hozzá, előzékenyen segítve a jobboldali sajtó munkáját.

Látható mozzanatokat a népnek

Senki nem rezzen már össze, mikor a ceremóniamester hölgy "az élet még a menetrendet is felülírja" mondattal utal Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatójának távolmaradására. Bízunk ebben a jóravaló, szürke betonhodályban.

Az élet és a menetrend kapcsolatára hivatkozva a mikrofon felett uralkodó hölgy csak röviden ad szót Pekli Ferenc Volán-vezérigazgatónak. A "fejlődés Magyarország életében is fontos, de még fontosabb, hogy a fejlődésnek látható mozzanatai legyenek" mondat után a fotósokon kitör a hisztéria, de csak azért, mert váratlanul behoznak egy marcipán baseball-ütővel díszített tortát.

A vakuvillogásból végül Gyurcsány Ferenc tör elő. A feje fölé emelt tortán látszik, hogy az ütőt kulcsnak álcázta a vicces cukrász. "Mindenkinek jut torta", jelenti ki a sportminiszter, de ez már senkit nem érdekel, egekben az ingerküszöb. A médiamunkások egykedvűen figyelik a ceremóniamester hölgy hamiskás mosollyal előadott bejelentését, miszerint "figyelem, figyelem, kérjük a salgótarjáni busz vezetőit a 8-as kocsiállásra".

Bonyolult

A salgótarjáni busz a 9-es kocsiálláson vár, Gurcsány Ferenc telepszik a kormányhoz, nyitott ajtókkal indul, majd kis híján keresztülhajt a várótermen. Energikus fékezéssel végül csak a főpolgármestert és a közlekedési minisztert tapasztja az első ablakhoz.

Hiába furakodom azonban fel a járműre, a sportminisztertől annyit tudok meg, hogy neki "nagyon jól megy a vezetés is". Teszünk egy kört a szürke betonépítményben, majd leszállás közben néhány, a filozófiai alapvetéseknél is konkrétabb dologra kérdezek rá. A teljes aréna, hitelkamatokkal együtt 40 milliárd forintba került, ebből egymilliárd a buszpályaudvar, árulja el. A létesítmény azonban nem a Volán, hanem az arénát is működtető társaság tulajdona.

"Hogy mennyiért bérli a Volán" - kérdez vissza Gyurcsány Ferenc. "Ez egy nagyon bonyolult jogi konstrukció", feleli, majd beáll Csillag és Demszky mellé, a "politikusok beszélgetnek" című élőképbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?