Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Újra fizethet a beteg a szakrendeléseken

2008.04.09. 16:58
Ha a beteg beutaló nélkül jelenik meg a szakrendeléseken, abban az esetben kétezer forintot kell fizetni - áll az Egészségügyi Minisztérium által készített törvénycsomagban. Ez a vizitdíj bevezetése előtti rendszerre való visszatérést jelenti.

Elkészült az egészségügyi tárca idén tavaszra tervezett egyik törvénycsomagja, amely többek között visszahozná a vizitdíj bevezetése előtt is létezett részleges térítési díjat.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a vizitdíj bevezetése előtt az a beteg, aki beutaló nélkül ment szakorvoshoz, kétezer forintos részleges térítési díjat volt köteles fizetni. A gyakorlatban ezt az összeget nem minden esetben fizettették meg a beteggel.

A mostani törvénymódosítás csak a járóbeteg-ellátásban fizettetné meg a díjat, annak összegéről külön kormányrendelet rendelkezik majd.

A részleges térítési díjat 1998. január 1-jén vezették be és ez a fajta fizetési kötelezettség az alapesetben 300 forintos vizitdíj 2007. február 15-i bevezetéséig volt érvényben.

Az elmúlt egy évben - a vizitdíj idején - a beutaló nélkül igénybe vett orvosi ellátásért 1000 forintot kellett fizetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!