Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra fizethet a beteg a szakrendeléseken

2008.04.09. 16:58
Ha a beteg beutaló nélkül jelenik meg a szakrendeléseken, abban az esetben kétezer forintot kell fizetni - áll az Egészségügyi Minisztérium által készített törvénycsomagban. Ez a vizitdíj bevezetése előtti rendszerre való visszatérést jelenti.

Elkészült az egészségügyi tárca idén tavaszra tervezett egyik törvénycsomagja, amely többek között visszahozná a vizitdíj bevezetése előtt is létezett részleges térítési díjat.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a vizitdíj bevezetése előtt az a beteg, aki beutaló nélkül ment szakorvoshoz, kétezer forintos részleges térítési díjat volt köteles fizetni. A gyakorlatban ezt az összeget nem minden esetben fizettették meg a beteggel.

A mostani törvénymódosítás csak a járóbeteg-ellátásban fizettetné meg a díjat, annak összegéről külön kormányrendelet rendelkezik majd.

A részleges térítési díjat 1998. január 1-jén vezették be és ez a fajta fizetési kötelezettség az alapesetben 300 forintos vizitdíj 2007. február 15-i bevezetéséig volt érvényben.

Az elmúlt egy évben - a vizitdíj idején - a beutaló nélkül igénybe vett orvosi ellátásért 1000 forintot kellett fizetni.