Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alakuló ülés előtti bevonulások

2002.05.15. 07:38
A két legnagyobb parlamenti frakció képviselői a parlament alakuló ülése előtt a törvényhozás közelében lévő egy-egy köztéren találkoznak, hogy együtt sétáljanak be a Tisztelt Házba. A parlamenti nyitány alkalmából tüntetés mis lesz: a Lelkiismeret '88 Csoport a szerinte elkövetett választási csalások ellen tiltakozik, a szavazatok újraszámlálását követelve.
A Batthyány Örökmécsestől vonul a parlament alakuló ülésére a Fidesz képviselőcsoportja. A párt ciklusok óta követi ezt a hagyományt, ezúttal a délután kettőkor kezdődő alakuló ülés előtt másfél órával kezdenek gyűlekezni a képviselők az emlékműnél. A fideszesek megkoszórúzzák az örökmécsest, majd együtt mennek be a Tisztelt Ház első ülésére.

A szocialisták megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát

A mostani ciklust az MSZP is az utcán kezdi: ők délután egy órakor találkoznak a Nagy Imre téren, ahol a mártír miniszterelnök lányának, Nagy Erzsébetnek a jelenlétében megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát. Innen a szocialisták is együtt vonulnak be a parlament alakuló ülésére. Az Országház főlépcsőjénél Szili Katalin, országgyűlési elnök-jelöltje fogadja Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltet. Az SZDSZ és az MDF nem jelezte előre, hogy közös bevonulást terveznének az alakuló ülésre.

A választások tisztaságát vitató Lelkiismeret '88 Csoport délelőtt kilenc órától egésznapos rendezvényt tart a parlament előtt. Kocsis Imre, az esemény főszervezője elmondta, Wittner Mária, egykori Corvin közi harcos és Franka Tibor újságíró a rendezvény két szónoka. Akciójukkal szeretnék felhívni a választási csalásokra a figyelmet és követelik a szavazatok kézi újraszámlálását. A Kossuth téri eseményen mutatják egyébként be Franka Tibor, a választási csalásokat "leleplező" kötetét. Az 1998-ban a romániai falurombolás elleni tiltakozásul létrejött Lelkiismeret '88 nincs bejegyezve és a rendszerváltás óta a mostani választási hajrában szervezte az első utcai demonstrációt.