Piroska
3 °C
3 °C

Alakuló ülés előtti bevonulások

2002.05.15. 07:38
A két legnagyobb parlamenti frakció képviselői a parlament alakuló ülése előtt a törvényhozás közelében lévő egy-egy köztéren találkoznak, hogy együtt sétáljanak be a Tisztelt Házba. A parlamenti nyitány alkalmából tüntetés mis lesz: a Lelkiismeret '88 Csoport a szerinte elkövetett választási csalások ellen tiltakozik, a szavazatok újraszámlálását követelve.
A Batthyány Örökmécsestől vonul a parlament alakuló ülésére a Fidesz képviselőcsoportja. A párt ciklusok óta követi ezt a hagyományt, ezúttal a délután kettőkor kezdődő alakuló ülés előtt másfél órával kezdenek gyűlekezni a képviselők az emlékműnél. A fideszesek megkoszórúzzák az örökmécsest, majd együtt mennek be a Tisztelt Ház első ülésére.

A szocialisták megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát

A mostani ciklust az MSZP is az utcán kezdi: ők délután egy órakor találkoznak a Nagy Imre téren, ahol a mártír miniszterelnök lányának, Nagy Erzsébetnek a jelenlétében megkoszorúzzák Nagy Imre szobrát. Innen a szocialisták is együtt vonulnak be a parlament alakuló ülésére. Az Országház főlépcsőjénél Szili Katalin, országgyűlési elnök-jelöltje fogadja Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltet. Az SZDSZ és az MDF nem jelezte előre, hogy közös bevonulást terveznének az alakuló ülésre.

A választások tisztaságát vitató Lelkiismeret '88 Csoport délelőtt kilenc órától egésznapos rendezvényt tart a parlament előtt. Kocsis Imre, az esemény főszervezője elmondta, Wittner Mária, egykori Corvin közi harcos és Franka Tibor újságíró a rendezvény két szónoka. Akciójukkal szeretnék felhívni a választási csalásokra a figyelmet és követelik a szavazatok kézi újraszámlálását. A Kossuth téri eseményen mutatják egyébként be Franka Tibor, a választási csalásokat "leleplező" kötetét. Az 1998-ban a romániai falurombolás elleni tiltakozásul létrejött Lelkiismeret '88 nincs bejegyezve és a rendszerváltás óta a mostani választási hajrában szervezte az első utcai demonstrációt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!