Friderika
13 °C
29 °C

A Magyar Nemzet szerint Kulcsár Baja ellen vallott

2004.09.27. 12:50
A Magyar Nemzet állítja, Kulcsár Attila ügyészségen tett vallomásában azt közölte, hogy több alkalommal találkozott Baja Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárával. A szocialista politikus a K&H Equities brókere szerint 30-50 millió forintot vett át egy kormányzati megrendeléssel kapcsolatos Synergon-ügylettel kapcsolatban. A szocialista politikus közelményében úgy fogalmaz, hogy a Magyar Nemzet "igaz embert gyárt" Kulcsárból.
A Magyar Nemzet értesülései szerint a szocialista politikus 2002-ben és 2003-ban többször megfordult a bróker Újpesti rakparti lakásán. Kulcsár állításai szerint a találkozókon körülbelül 30-50 millió forintot adott át Bajának, aki éjszakánként ment a pénzért.

Baja cáfol

A pénz a lap szerint egy kormányzati megrendeléssel kapcsolatos Synergon-ügylettel áll kapcsolatban. Az átadott összegek a Montrade és a Balmoral nevű off-shore cégek közreműködésével El Abed Haszán szír pénzváltótól származtak. A cégek közbeiktatására Kulcsár állítása szerint azért volt szükség, mert csak így tudott gyorsan nagyobb pénzekhez jutni - írja a napilap.

"Értetlenül állok, egy hosszú börtönbüntetéssel fenyegetett személy által kitalált történet újabb fejezetének kiszivárogtatása és nyilvánosságra hozatala előtt - áll Baja Ferenc közleményében. - Azt gondolom, az ilyen írásokkal a Magyar Nemzet Kulcsár Attilából igaz embert gyárt, míg az állítólagos vallomásában megnevezettek: a vádhatóság képviselői, ismert politikusok, köztisztviselők, és magán személyek válnak igaztalanná."

A szocialista politikus szerint az ügyészségtől vagy más vádhatóságtól, a vallomásban állított események miatt senki sem kereste. "Minden esetben, amikor valaki sejtetéseket és bizonyítatlan állításokat tényként fogalmaz meg, azonnal jogi lépéseket kezdeményezek" - áll Baja közleményében.

Egy hete Baja Ferenc a Magyar Nemzet akkori cikkére reagálva már cáfolta, hogy korábban üzleti vagy ügyfélkapcsolatban állt volna a K&H bankkal vagy Kulcsár Attilával, a bank brókercégének több milliárdos sikkasztással gyanúsított volt befektetési tanácsadójával. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára akkori közleménye szerint "büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy semmilyen minőségemben sem a K&H bankkal, sem annak vezérigazgatójával, sem Kulcsár Attilával (sem pedig a cég és egyéb érdekeltségükkel) nem álltam, nem állok üzleti és ügyfélkapcsolatban sem".

Nem folyik eljárás rendőrök ellen

Múlt héten a Magyar Nemzet - az ügyészségi kihallgatásokra hivatkozva - rendőröket is összefüggésbe hozott a Kulcsár Attila elleni büntetőüggyel. A lap azt állította, hogy Kulcsár Attila az ügyészségen terhelő vallomást tett Bácskai Jánosra, a maffiaellenes központ felfüggesztett főigazgatójára, Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére. A legfőbb ügyész pénteken ugyanakkor arról tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, hogy a Kulcsár Attila személyéhez kapcsolódó ügyekben rendőrökkel szemben az ügyészségen büntetőeljárás nem folyik.

Kőbánya beperli az újságot

A Magyar Nemzet szombati számában azt írta, hogy míg a kőbányai önkormányzat a csőd szélére került, addig Kulcsár Attila vallomása szerint Andó Sándor, a X. kerületi polgármester és két önkormányzati tisztségviselő óriási vagyont halmozott fel. Az érintettek a bróker számításai szerint megközelítőleg ötszázmillió forintos extraprofitot szereztek azzal, hogy törvénytelen tőzsdei műveletekkel többször is megforgatták az önkormányzat pénzét. A kőbányai polgármesteri iroda vezetője, Lőrincz Jenő visszautasította a vádakat. Mint közleményében fogalmazott, a "kerület önkormányzata és a polgármesteri hivatal vezetői értetlenül és megdöbbenve állnak az állítólagos Kulcsár-vallomáson alapuló újságcikk előtt". "Visszautasítják a bizonytalan forrásokra hivatkozó alaptalan gyanúsítgatásokat és vádakat, melyek tisztázását jogi útra terelik" - írta Lőrincz Jenő.