Árpád
-2 °C
4 °C

A Magyar Nemzet szerint Kulcsár Baja ellen vallott

2004.09.27. 12:50
A Magyar Nemzet állítja, Kulcsár Attila ügyészségen tett vallomásában azt közölte, hogy több alkalommal találkozott Baja Ferenccel, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárával. A szocialista politikus a K&H Equities brókere szerint 30-50 millió forintot vett át egy kormányzati megrendeléssel kapcsolatos Synergon-ügylettel kapcsolatban. A szocialista politikus közelményében úgy fogalmaz, hogy a Magyar Nemzet "igaz embert gyárt" Kulcsárból.
A Magyar Nemzet értesülései szerint a szocialista politikus 2002-ben és 2003-ban többször megfordult a bróker Újpesti rakparti lakásán. Kulcsár állításai szerint a találkozókon körülbelül 30-50 millió forintot adott át Bajának, aki éjszakánként ment a pénzért.

Baja cáfol

A pénz a lap szerint egy kormányzati megrendeléssel kapcsolatos Synergon-ügylettel áll kapcsolatban. Az átadott összegek a Montrade és a Balmoral nevű off-shore cégek közreműködésével El Abed Haszán szír pénzváltótól származtak. A cégek közbeiktatására Kulcsár állítása szerint azért volt szükség, mert csak így tudott gyorsan nagyobb pénzekhez jutni - írja a napilap.

"Értetlenül állok, egy hosszú börtönbüntetéssel fenyegetett személy által kitalált történet újabb fejezetének kiszivárogtatása és nyilvánosságra hozatala előtt - áll Baja Ferenc közleményében. - Azt gondolom, az ilyen írásokkal a Magyar Nemzet Kulcsár Attilából igaz embert gyárt, míg az állítólagos vallomásában megnevezettek: a vádhatóság képviselői, ismert politikusok, köztisztviselők, és magán személyek válnak igaztalanná."

A szocialista politikus szerint az ügyészségtől vagy más vádhatóságtól, a vallomásban állított események miatt senki sem kereste. "Minden esetben, amikor valaki sejtetéseket és bizonyítatlan állításokat tényként fogalmaz meg, azonnal jogi lépéseket kezdeményezek" - áll Baja közleményében.

Egy hete Baja Ferenc a Magyar Nemzet akkori cikkére reagálva már cáfolta, hogy korábban üzleti vagy ügyfélkapcsolatban állt volna a K&H bankkal vagy Kulcsár Attilával, a bank brókercégének több milliárdos sikkasztással gyanúsított volt befektetési tanácsadójával. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára akkori közleménye szerint "büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy semmilyen minőségemben sem a K&H bankkal, sem annak vezérigazgatójával, sem Kulcsár Attilával (sem pedig a cég és egyéb érdekeltségükkel) nem álltam, nem állok üzleti és ügyfélkapcsolatban sem".

Nem folyik eljárás rendőrök ellen

Múlt héten a Magyar Nemzet - az ügyészségi kihallgatásokra hivatkozva - rendőröket is összefüggésbe hozott a Kulcsár Attila elleni büntetőüggyel. A lap azt állította, hogy Kulcsár Attila az ügyészségen terhelő vallomást tett Bácskai Jánosra, a maffiaellenes központ felfüggesztett főigazgatójára, Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára, Molnár Csabára, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére és Papp Csabára, az SZBEI gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére. A legfőbb ügyész pénteken ugyanakkor arról tájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, hogy a Kulcsár Attila személyéhez kapcsolódó ügyekben rendőrökkel szemben az ügyészségen büntetőeljárás nem folyik.

Kőbánya beperli az újságot

A Magyar Nemzet szombati számában azt írta, hogy míg a kőbányai önkormányzat a csőd szélére került, addig Kulcsár Attila vallomása szerint Andó Sándor, a X. kerületi polgármester és két önkormányzati tisztségviselő óriási vagyont halmozott fel. Az érintettek a bróker számításai szerint megközelítőleg ötszázmillió forintos extraprofitot szereztek azzal, hogy törvénytelen tőzsdei műveletekkel többször is megforgatták az önkormányzat pénzét. A kőbányai polgármesteri iroda vezetője, Lőrincz Jenő visszautasította a vádakat. Mint közleményében fogalmazott, a "kerület önkormányzata és a polgármesteri hivatal vezetői értetlenül és megdöbbenve állnak az állítólagos Kulcsár-vallomáson alapuló újságcikk előtt". "Visszautasítják a bizonytalan forrásokra hivatkozó alaptalan gyanúsítgatásokat és vádakat, melyek tisztázását jogi útra terelik" - írta Lőrincz Jenő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?