Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

Két lovat ült a jegyző és az építési osztályvezető

2007.11.30. 08:50
Kizárólag a helyiek érdekében kapott felügyelő bizottsági tagságot a hőerőmű-építő cégnél a szerencsi önkormányzat jegyzője és az építési osztály vezetője - állította a Borsnak BHD Hőerőmű Zrt. igazgatósági elnöke, Hujber Ottó. A megbízatást mégis meg kellett szüntetni, mert valójában összeférhetetlen a szerencsi önkormányzatnál lévő állásukkal. Az erőmű beruházással az országos sajtó is foglalkozott, és helyiek is rendszeres tartottak tiltakozó akciókat, hogy felhívják a figyelmet a tokaji borok minőségét veszélyeztető környezetszennyezésre.

A szerencsi önkormányzat egyik jogásza fedezte fel a BHD Hőerőmű Zrt. céges papírjaiban a helyi építési osztályvezető nevét a felügyelő bizottság tagjai között. A felfedezés után alaposabb vizsgálat kezdődött, ezért rábukkantak a jegyző nevére is.

Hujber Ottó, BHD Hőerőmű Zrt. igazgatósági elnöke a Borsnak elismerte, hogy építési osztályt irányító Csanádi Béla, Bíró László jegyző részt vett az fb munkájában. Hujber szerint viszont mindketten csupán a szerencsiek érdekit képviselték a cégben, tevékenységükért pedig nem kaptak fizetést.

A két, munkakörük szerint az engedélyek kiadásáért felelős önkormányzati tisztségviselőnek a céges megbízatás felvételekor ugyan nyilatkoznia kellett arról, hogy a két poszt nem összeférhetetlen. Most azonban kiderült, hogy az, ezért mindketten lemondtak a szeptember óta tartó fb-tagságukról. Hujber szerint a történteket az magyarázhatja, hogy a két műszaki beállítottságú férfi egyszerűen megfeledkezett az összeférhetetlenségi szabályokról.

Csanádi Béla az Élet és Irodalom egy hónappal ezelőtti cikkében kifejezetten védte a beruházást a kritikusokkal szemben. Az írás arra kereste a választ, hogy japán technológiával felépíteni tervezett közel 50 megawatt teljesítményű szalmaégetőmű valóban ártalmatlan-e a környék szőlőire és a tokaji borokra. Az építési osztályt vezető Csanádi akkor mint az "önkormányzat illetékese meggyőződéssel állította", hogy a legkorszerűbb légtisztító technikával felszerelt biomassza-erőmű beindítása után sem lesz por és pernye a levegőben.