Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Gyurcsány gyengült és erősödött

2006.10.07. 11:59
Miután a belga La Libre Belgique arról írt, hogy a válság a pénteki parlamenti szavazással nem ért véget, a szintén belga Le Soir arról számolt be, hogy Gyurcsány megerősítette hatalmát, az ellenzék esélyei pedig folyamatosan csökkennek.

Nem oldotta meg a Magyarországot átható "mély erkölcsi válságot" a miniszterelnöknek a Parlamentben pénteken a koalíciós többségnek köszönhetően megszavazott bizalom - vélte a témáról szombaton közölt cikkében a La Libre Belgique című belga lap.

Csömör

A mérsékelt jobboldali újság emlékeztetett arra, hogy a parlament hivatalosan véget vetett a politikai válságnak, amely a hazugságot bevalló miniszterelnöki kijelentésekkel kezdődött. Gyurcsány Ferenc bocsánatkérése ellenére azonban mintegy ötvenezer ellenzéki és szélsőjobboldali tüntető jelent meg az utcákon, a kormányfő távozását követelve.

Christine Dupré közép-európai tudósító úgy vélte, hogy három hét alatt a Gyurcsány cinizmusa miatt spontán tüntetésekkel is kimutatott felháborodás helyét az attól érzett csömör váltotta fel, hogy Orbán Viktor ellenzéki vezető és szélsőjobboldali szövetségesei saját céljaikra próbálták kihasználni a mozgalmat.

Budapesten még sokan emlékeznek arra is, hogy 2002-ben a két választási forduló között Orbán szintén tüntetéseket szervezett, hogy megakadályozza az akkori szocialista-liberális ellenzék választási győzelmét - tette hozzá a La Libre Belgique tudósítója.

Vagy erősödtött?

Gyurcsány Ferenc a parlamenti bizalmi szavazás megnyerésével megerősítette hatalmát - írja szombati számában a Le Soir című belga napilap.

Az újság különtudósítója, Maurin Picard terjedelmes cikkben számolt be a pénteki budapesti eseményekről, a parlamenti bizalmi szavazásról, illetve a Fidesz által szervezett nagygyűlésről. Ez utóbbi résztvevőinek számát a szerző 80 ezerre becsüli, s úgy véli, hogy a vártnál kevesebben jöttek el a rendezvényre. Miközben megírja, hogy a tüntetők Gyurcsány távozását akarják, rögtön hozzá is teszi: a miniszterelnöknek nem áll szándékában lemondani.

"A múlt vasárnapi önkormányzati választásokon elszenvedett vereség persze meggyengítette a szocialista pártot, de ez nem jelent népszavazást a kormány ellen, mint ahogy azt Orbán Viktor kívánta. Rengeteg az olyan kommentátor, aki szerint a Fidesz - még ha megkapná is ezt a lehetőséget - nincs készen arra, hogy hiteles alternatívát képviseljen a hatalommal szemben.

Minden a kockán

Először is azért, mert Orbán maga is elismerte a HVG-nek adott interjújában, hogy a Gyurcsány által hirdetett megszorító intézkedések elkerülhetetlenek. Másrészt pedig, mert a szeptemberi zavargások, amelyeket éppen az ő demagóg kijelentései szítottak, távolról sem élveznek népi támogatást. A legutóbbi közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a megkérdezettek 62 százaléka helyteleníti a Fidesz végletekig menő álláspontját" - szögezi le a belga lap.

A Le Soir úgy véli, hogy Orbán most mindent kockára tett: a népi ellenállás nyomán megerősítheti hatalmát a Fideszben, sőt, akár államférfiúi státusát is, de ha a tüntetések elfajulnak, akkor az elkerülhetetlenül a Fideszre ütne vissza, mert "kilépett a demokratikus keretekből".

A lap emlékeztet, hogy pénteken a konzervatív körökhöz közel álló mezőgazdasági termelők is útzárakat létesítettek, a következő hetekben pedig számos más foglalkozási kategória akar felvonulást szervezni, majd pedig jönnek az 1956-os felkelés évfordulójának megemlékezései.

"A Fidesz számára, amely azt ígérte, hogy minden nap ott lesz a Kossuth téren, ez az utolsó esély arra, hogy megingassa Gyurcsány Ferenc hatalmát" - olvasható a belga újság beszámolójában.