Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Bibliai érvek az egyházügyi törvény vitájában

2001.02.06. 14:19
A kormány nem tudja szakmai mederben tartani a vitát, és egyre inkább elszabadulnak az indulatok - kifogásolta az ellenzék az emberjogi bizottság keddi ülésén, az egyházakról szóló törvény módosításának vitájában. A kormányoldal képviselői szerint a módosítás gátat szabhat azoknak, akik visszaélnek az egyházi státusszal, és így adómentességet kapnak. A MIÉP szerint még ez a javaslat sem elég szigorú, de ennek ellenére támogatják az indítványt.
A kormány előre tudta, hogy nem lesz meg a törvénymódosításhoz szükséges kétharmados többség, ennek ellenére mégis beterjesztette a javaslatot - kifogásolta Fodor Gábor (SZDSZ), aki szerint ezzel a lépéssel a kormány csak demonstrálni akart. A politikus szerint semmi sem igazolja a törvénymódosítás szükségességét, nincsenek durva visszaélések, a kisegyházak pedig félnek és tiltakoznak a módosítás miatt.

Az SZDSZ szerint egy állami szerv nem dönthet teológiai kérdésekben, és a módosítás alkotmány- és egyházellenes. Fodor Gábor hivatkozott az Európa Tanács 1990-es ajánlására is, amely szerint a hatóságoknak tartózkodniuk kell az értékítéleten alapuló döntésektől.

Ellenőrizhetetlen kisegyházak

A kormányoldal képviselői szerint a jelenlegi törvény semmit sem szabályoz, egyházat bárki létrehozhat, csupán bejelentési kötelezettsége van. Semjén Zsolt és Sanda Balázs, a módosítás beterjesztői szerint, az államnak meg kell határoznia az egyházat, mint ,,jogi személyt", és ennek alapján lehetne eldönteni, hogy ki kapja meg az egyházi státuszt.

Hargitai János (FIDESZ) az Európa Parlament állásfoglalására hívta fel Fodor Gábor figyelmét, amely szerint az egyházi státusz adományozása kellő megfontoltságot igényel, és ha kell, akkor azt meg is lehet vonni. A politikus kifogásolta, hogy az ügyészség a minimális információkhoz sem juthat hozzá az egyházakról, és a szabályozás hiánya miatt nem is tud fellépni az esetleges visszaélésekkel szemben.

A MIÉP szerint jó az irány

A vita alatt Donáth László (MSZP) evangélikus lelkész és Hegedűs Lóránt(MIÉP) református lelkész gyakran bibliai idézetekkel támasztották alá érveiket. A MIÉP szerint még ez a javaslat sem elég szigorú, de ,,jó irányba mutat", ezért támogatják azt.  • Vennék
  • Bankszámla