Oszkár
20 °C
29 °C

A parlamenti fővadász szerint szabályszerűen lőttek

2004.03.04. 16:12
A parlamenti vadászklub elnöke szerint minden szabályt betartottak azon a január végi vadászaton, amelynek ügyében államigazgatási eljárás keretében vizsgálódik a rendőrség. A vadászaton kilenc parlamenti képviselő is részt vett, költségeit az ügyet nyilvánosságra hozó HVG szerint egy nagyvállalkozó finanszírozta.
Csak olyan állatra lőttek, amelyre engedélyük volt - mondta el az Indexnek Herbály Imre szocialista képviselő, a parlamenti vadászklub elnöke azzal a Bige László nagyvállalkozó által a lónyai vadaskertben szervezett állományjavító vadászattal kapcsolatban, amelyen a parlamenti vadászklub tagjai is részt vettek.

Válogatás nélkül lőttek a vadakra?

A parlamenti vadászklub elnöke arra a HVG-ben megjelent hírre reagált, hogy egy névtelen feljelentő szerint az említett vadászaton válogatás nélkül, nagy értékű trófeás vadakat is elejtve vadásztak. A vadászaton öt szocialista és négy ellenzéki parlamenti képviselő vett részt. A feljelentés nyomán egyébként államigazgatási eljárás keretében vizsgálódik a rendőrség. A névtelen feljelentő Kaknics Lászlót, a Nyírerdő Rt. vezérigazgatóját sikkasztással és más bűncselekményekkel gyanúsítja, illetve azt állítja, hogy az erdőgazdaságot 21-22 milliós kár érte.

A parlamenti vadászklub volt a meghívott

"Bige László úr a parlamenti vadászklubot hívta meg magánmeghívóként a lakóhelyéhez közeli vadászatra" - áll Herbály Imre csütörtöki közleményében. Mint írja, a vadászat 500 hektár, kerítéssel körbekerített vadaskertben történt, ami egy vadászattal is foglalkozó részvénytársaság tulajdona. Hozzáteszi, hogy a területen vadminőség javítási céllal, úgynevezett állományjavító vadászat volt, a vadásztársaság elnökének részvételével.

Az egyik résztvevő, Vári Gyula tavaly tette le a vadászvizsgát, és azóta tagja a parlament vadászklubjának - írja a hvg.hu. Így került el január 28-án Lónyára, ahol vele együtt kilenc országgyűlési képviselő vett részt állományszabályozó vadászaton, amely után 64 vaddisznó kant, 17 kocát és 19 dámborjú tetemét adták le a vadászok.

Herbály Imre közlése szerint az elejetett vadakat leadták, a vadhúst a vadásztársaság értékesítette, a kilövéseket pedig a szokásoknak megfelelően kifizették. "A parlamenti sportklubok, például futballisták, teniszklub, horgászok, lovasok rendszeresen kapnak egy-egy térségbe meghívást, sőt, sok színház tiszteletjegyet küld az érdeklődőknek" - írja Herbály Imre, hozzátéve: a vadászklub sem működik másként. A HVG azt állította, a vadászat 11 milliós számláját Bige László állta.

Bige László, az Index megkeresésére közölte: nem akar az üggyel foglalkozni, azt pedig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy januárban vendégül látott volna országgyűlési képviselőket.