Repcét a traktorba!

2000.08.17. 15:37
Ellentmondóak a vélekedések a biodízel gazdasági, illetve környezetvédelmi hasznával kapcsolatban, bár még az idén várhatóan öt üzemben indul meg az alternatív energiahordozó gyártása hazánkban. A biodízel előállítása zárt rendszerben történik majd, a megtermelt üzemanyagot helyben használják fel - hangsúlyozta Sinóros-Szabó Botond, az FVM Országos Területfejlesztési Központjának (OTK) főigazgatója. A gázolajat kiváltani hivatott üzemanyag ára csupán a jelentős állami támogatásnak köszönhetően marad a vetélytársé alatt, míg alapanyaga, a repce felvásárlási ára évtizedes mélyponton van.
A tárca célja energiatermelővé tenni a mezőgazdaságot, és a helyben élők életkörülményeinek javítása - jellemezte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium biodízellel kapcsolatos törekvéseit Sinóros-Szabó Botond, az OTK igazgatója.

A biodízel előállítását literenként 60 forinttal támogatja a tárca

A biodízel felváltja a gázolajat?
A kormányzat már tett lépéseket az alternatív energiaforrás hazai előállításának megalapozására. A biodízel mentesül a jövedéki adó alól, míg az előállítás költségeit literenként 60 forinttal támogatja a tárca. Az üzemek létesítését az év eleji pályázatokon mintegy 700 millió forinttal támogatta az FVM, amely a szükséges forrás körülbelül 40 százalékát teszi ki.

Két mintaüzem létesítése már folyamatban van, Nagyecsed és Csurgó mellett előreláthatólag még három helyen indul meg az alternatív üzemanyag előállítása. Az előállítás literenkénti támogatására várhatóan 100 millió forintot költ az agrártárca.

A biodízel előállítása zárt rendszerben történik majd, a megtermelt üzemanyagot helyben használják fel, amely a repce rendszerszerű felhasználását eredményezi - mondta el Sinóros-Szabó Botond. A biodízel előállítása közben más termékek, például takarmánypogácsa is keletkezik. Az OTK igazgatója reméli, hogy piacilag nyereséges projekt lesz a biodízel előállítása.

2010-ig 80 üzem létesül

Az FVM tervei szerint 2010-ig 80 üzem létesül, összesen 300 ezer hektáron termelnek majd repcét. Ez a jelenlegi termőterület mintegy kétszeresét jelentené. Az ebből előállított 170 ezer tonna biodízel a mezőgazdaság üzemanyag-igényének akár 45 százalékát is fedezheti majd. A minisztériumi illetékes szerint mintegy 30 milliárd központi forrásra lesz szükség a program megvalósításához, amihez még európai uniós pénzekre is számítanak.

A repce és az olajos magvak világpiaci felvásárlási ára évtizedes holtponton van, mivel az utóbbi években megnövekedett termelés hatására túltermelés alakult ki - mondta el kérdésünkre Koller Lajos, a hazai termelés nagy részét feldolgozó Cereol Rt. vezérigazgatója. Az alacsony hazai árak illeszkednek a világpiaci árakhoz, és elképzelhető, hogy hamarosan emelkedés indul meg. Az étolajat előállító cég vezetője kérdésünkre megjegyezte, hogy vállalatát nem érinti a kormány biodízel programja.

Érvek és ellenérvek a biodízel mellett

Környezetvédelmi szempontból több előnnyel is bír az alternatív energiahordozó, mivel gyorsabban lebomlik a talajban és a vízben. Magasabb nitrogén-oxid- és szén-monoxid-kibocsátása miatt azonban kitiltották Svédországból. A földművelésügyi minisztérium részéről tévesnek nevezték a szennyezőanyag-kibocsátással kapcsolatos ellenvetéseket. A Braunschweig-i FAL kutatóintézet vizsgálataira utalva Sinóros Szabó Botond megjegyezte, hogy a biodízel a a gázolajhoz képest kevesebb szén-dioxidot, kén-dioxidot és gázkormot bocsát a levegőbe, de a nitrogén-dioxid kibocsátása miatt is egyértelműn környezetbarát.

Az egyik német környezetvédelmi hivatal nemrégiben a repcéből készült üzemanyag felhasználásának visszafogására szólított fel. A biodízel és a gázolaj alkalmazása következményeinek összevetése során arra a következtetésre jutottak, hogy a repce metil-észter támogatása sem gazdasági, sem környezetvédelmi okokból nem indokolt. Az Európai Unió megújuló energiaforrásokról szóló 1999-es munkaanyaga viszont 5 millió tonna folyékony bioüzemanyag, túlnyomórészt biodízel előállításával és felhasználásával számol.

Az FVM illetékesének állítása szerint 1 hektáron megtermelt repcéből nyert üzemanyaggal körülbelül 6-10 hektár föld művelhető meg.

A viták során magáról az eljárásról kevés szó esik. A növényi olajokat dízelmotorok működtetésére csak észterezést követően, tisztított, gyantamentes állapotban lehet használni. 250 kilogramm repce- 100 kilogramm olaj nyerhető, amelyből 11 kg metanollal észteresítve (így teszik felhasználhatóvá az olajat) 100 kg biodízelhez és 11 kg glicerinhez lehet jutni. Emellett még fehérjedús maradék is keletkezik.

Előnyök és hátrányok

A biodízelnek előnyei mellett bizonyos - igaz, elviselhető - hátrányai is vannak. Megtámadja a gumitömlőket, ezért a vele érintkezésbe kerülő vezetékeket polietilénre vagy fémre kell cserélni. Ha nem elég tiszta az olaj, az üzemanyagszűrők eltömődését okozhatja. Az FVM szerint a magyar traktorok átállítása biodízel üzeműre gépenként legfeljebb 10 ezer forint beruházást igényel.

A repce-üzemanyaggal futó motorok teljesítménye általában nem marad el a hagyományos fosszilis energiával működő gépek teljesítményétől, viszont a kísérletek során 5-10 százalékos teljesítménycsökkenés is jelentkezett. Hasonló problémákat viszont a biodízelolaj keverékek (10-30 százalékos) alkalmazásakor egyáltalán nem tapasztaltak.

A Föld nem megújuló energiakészletei, a kőolaj-, földgáz- és szénkészletek szakértők szerint 2050-re kimerülnek. Az alternatív, megújuló források egyelőre nem játszanak nagyobb szerepet az energiaellátásban, az idő múlásával azonban egyre sürgetőbbé válik szélesebb körű alkalmazásuk. Ez egyelőre azonban politikai döntést igényel.