Emőke
-4 °C
9 °C

Biometrikus vízummal az USA-ba

2004.06.14. 18:09
Minden vízumot kérelmező köteles ujjlenyomatát és arcmását az amerikai bevándorlási hivatal rendelkezésére bocsátani - ez a lényege a Magyarországon június 18-tól érvénybe lépő biometrikus vízumkiadási procedúrának.
Elektronikusan szkennelt két mutatóujj és a vízumkérő digitális fényképe lesz a jövőben az Amerikai Egyesült Államokba utazók vízumához csatolva a bevándorlási hivatal adatbázisában. Az új technológiát az amerikai nagykövet mutatta be sajátkezűleg hétfőn Budapesten.

A biometrikus azonosítás során beszkennelik a kérelmező mindkét mutatóujját és egy digitális fényképet csatolnak az elektronikus vízumdokumentációhoz - maga az útlevélbe beragasztott engedély nem változik.

'Very high-tech'

Klikk a képre!
Ez a folyamat csak pár másodperccel hosszabbítja meg a vízuminterjút - mondta újságíróknak George H. Walker nagykövet, hozzátéve, hogy természetesen technikai gikszerek adódhatnak. A követség részleteket elmagyarázó munkatársa közölte: az új "high-tech" technológiát alkalmazó vízumkiadás június 18-án lép életbe, és fokozza az Egyesült Államok, és az oda beutazók biztonságát, mert ellenőrizhetővé válik általa, hogy az amerikai vízummal belépő személy egy és ugyanaz, mint aki számára a vízumot kiadták.

A további biometrikus azonosítók bevezetésének oka, hogy az amerikai kongresszus olyan törvényt fogadott el, amely előírja, hogy csak géppel olvasható, hamisításbiztos és biometrikus azonosítóval ellátott vízumokat adhatnak ki a nagykövetségek annak érdekében, hogy azonosítani tudják az Egyesült Államokba beutazási engedélyt kérőket - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az Adatbázis

A követségen levett azonosítók bekerülnek az amerikai bevándorlási hivatal adatbázisába, amiből beutazáskor a határon a bevándorlási tiszt ellenőrzi az utazó személyazonosságát. Az adatbázishoz ezen kívül csak külön felhatalmazással férhetnek hozzá más illetékességi körű amerikai hivatalok, mint például az FBI - igyekezett eloszlatni a követség munkatársa a "Nagy Testvér" felmerülő vízióját.

A rendszer egyébként még nincs kiépítve teljesen, az Egyesült Államokból kiutazókat ugyanis még nem mindenütt ellenőrzik ezzel a módszerrel, de az elhangzottak szerint ez sem várat sokáig magára.