Ágnes
-1 °C
2 °C

Túlterheltség miatt tárgyalják a választás után a kényes ügyeket

2006.02.28. 16:42
Sem a K&H-botrány, sem a vecsési számlagyár ügye nem kerül a választások előtt a bíróság elé. Eredetileg áprilisban tárgyalták volna mindkettőt. A bírók azonban túlterheltek.

Munkaszervezési okok miatt tolódott áprilisról májusra a vecsési számlagyár és a Kulcsár-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon (FB)- mondta a bíróság kollégiumvezetője. Egyelőre mindkét tárgyaló bíró más nagy üggyel foglalkozik. Lassó Gábor, aki a vecsési számlagyár ügyében jár majd el, jelenleg a Simon Tibor futballista halála miatt indult ügy megismételt eljárását tárgyalja, a Kulcsár-ügyre kiszignált Varga Zoltán pedig a Globex-ügyet - tette hozzá Frech Ágnes.

Politikai kritikák ellen

A kollégiumvezető a Magyar Nemzet keddi számában azt nyilatkozta: "Azért, hogy a bíróság elkerülje a politikai jobb- és baloldalról érkező esetleges kritikákat, a vecsési számlagyár és K&H-botrány tárgyalásai a választások után, májusban kezdődnek." Ennek kapcsán - hogy ki dönt a bírósági tárgyalások időpontjáról, illetve, hogy ebben lehetnek-e politikai megfontolások - Frech Ágnes határozottan leszögezte: a tárgyalásokat az ügyben eljáró bíró tűzi ki, kizárólag a jogszabályok kötelező rendelkezései, illetve a munkateher figyelmebevételével. Ebbe bírósági vezetőknek nincs beleszólásuk.

A kollégiumvezető azt is hangsúlyozta, hogy politikai megfontolások nem játszanak szerepet a tárgyalások kitűzésénél. Hozzátette: a Fővárosi Bíróságot korábban számos támadás érte, például a Tocsik-ügy kapcsán, azért mert a választások előtt nem sokkal kezdődött a büntetőper, és egyes vélemények szerint az azt övező sajtónyilvánosság valamelyik politikai oldalt segítheti. Ebből a szempontból szerencsés véletlen, hogy a vecsési számlagyár és a Kulcsár-ügy tárgyalása az áprilisi választások után kezdődik.

Frech Ágnes megjegyezte azt is, szerencsétlenül fogalmazott a Magyar Nemzetnek, ha abból a nyilatkozatából szándéka ellenére arra lehet következtetni, hogy bármifajta politikai motívuma lehet egy tárgyalás időpontjának.