Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Nem félnek a magyar bírák

2000.12.07. 18:34
A bírók elleni támadásoknak nincs köze a szervezett bűnözéshez - állítja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. A TV2 információ szerint azonban a veszprémi bíró lakásának ajtaját azért gyújtották fel, mert egy előzetes letartóztatásban lévő férfinak - aki a szerb maffiával közvetlen kapcsolatban állt - nem hagyta jóvá szabadlábra helyezési kérelmét. Magyarországon 1999. január 1-e és 2000. október 20-a között harmincnégy esetben érte a bírókat, vagy bíróságokat kisebb-nagyobb atrocitás, fenyegetésektől kézigránát robbantásig.
Ismeretlen anyaggal lelocsolták, majd felgyújtották egy veszprémi bíró lakásának ajtaját december 6-ára virradó éjszaka. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak azt is elmondta, hogy másfél héttel ezelőtt Molotov-koktélt dobtak a megyei börtön igazgatójának lakásába. Senki sem sérült meg, az anyagi kár viszont jelentős.

A maffia keze van a bíró elleni támadásban?

A TV2 információi szerint a két ügy összefügg, ugyanis a hatóságok tudomására jutott, hogy az autólopással vádolt, előzetes letartóztatásban lévő szerb férfit meg akarják szöktetni, miközben a bírósági tárgyalásra viszik. A börtön parancsnoka megszigorította a férfi őrzését, a tárgyaláson pedig elutasították a szabadlábra helyezési kérelmét. A TV2 azt is megtudta, hogy a férfi közvetlen kapcsolatban állt a szerb maffiával, és a nyomozásba már a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott.

A bíróságok elleni támadásoknak nincs kapcsolata a szervezett bűnözéssel, a bíróságok nem kiemelt célpontjai a jogellenes cselekményeknek - fogalmazott Barsiné Gráber Mária bíró, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) osztályvezetője. Az OIT nyilvántartása szerint 1999. január 1-e és 2000. október 20-a között harmincnégy esetben érte a bírókat, vagy bíróságokat kisebb-nagyobb atrocitás.

Ezek többsége, szám szerint huszonnégy bombariadó volt, egyszer fordult elő, hogy a bajai bíróság elé két kézigránátot dobtak. Senki sem sérült meg, de az anyagi kár jelentős volt. Az elkövetőket sikerült elfogni, és a kalocsai bíróság ítéletet is hozott ellenük.

'Tolószékbe juttatja a bírót'

Három esetben történt csak, hogy egy bíró veszélyben érezte magát. Egyszer egy városi bíróság elnökét felhívták, hogy az egyik per vádlottja szabadulása után "tolószékbe juttatja" a tanácsvezető bírót, az ügyészt, és a tanúként meghallgatott rendőrt. A 2000 áprilisában történt esetnél az érintettek rendőri védelmet kaptak.

Egy másik alkalommal az ítélet kihirdetése előtti hosszabb szünetben megfenyegették bírónőt. Az 1999 novemberi inzultusnak - melyben a vádlott fia támadólag a karját is felemelte - a váróteremben az vetett véget, hogy a közelben tartózkodó két portás közbelépett. Az eset után kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a teremőrök a váróhelyiségekben is jelen legyenek.

Olyan is előfordult, hogy a tárgyaláson a negyedrendű vádlott "őrjöngve" fordult a bíró felé, aki a biztonsági őrök segítségét kérte, mielőtt bármi baj történt volna.

Tekintélye van a bíróknak

1973. évi I. törvény 120/A.§
Különösen indokolt esetben a hatóság kezdeményezheti, hogy a terhelt, a védő, a sértett, az egyéb érdekelt, a sértett és az egyéb érdekelt képviselője, továbbá a tanú, a szakértő, a szaktanácsadó, a tolmács, a hatósági tanú, illetve ezek valamelyikére tekintettel más személy a külön jogszabályban meghatározott védelembe részesüljön.
Naponta találkoznak profi bűnözőkkel, akik mindent tudnak a bírókról - mondta el az Indexnek Varga Zoltán, aki a többszörös gyilkossággal vádolt Magda Marinko tárgyalásánál több hónapra kapott rendőri védelmet.

Előfordult, hogy megfenyegették - folytatta, de ezek komolytalan ügyek voltak. Véleménye szerint tekintélye van a bíróknak, és Magyarországon nem jellemző, hogy megfenyegetik őket. Ha mégis védelmet szeretnének kérni, akkor az érvényben lévő törvénynek alapján lehetőségük van rá.

Nincs pénz a városi bíróságok biztonságára

Az elmúlt években a biztonsági rendszerek kiépítése elsőrorban a megyei és székhelyi bíróságokon valósulhatott meg - folytatta Barsiné Gráber Mária. A városi bíróságon ez a munka folyamatban van, de jelentősen megnehezíti, hogy OIT éves költségvetési előterjesztésénél jóval kevesebb összeg áll rendelkezésükre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!