Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nehéz négy évet zártak a bíróságok

2002.05.30. 16:37
Nem könnyű időszakként értékelte az elmúlt négy évet Martonné Hárs Márta, a Békés Megyei Bíróság elnöke, aki átadta a megyei bíróság új elnökhelyettesének és két új kollégiumvezetőjének a kinevezési okiratokat Gyulán.
Az elmúlt négy év alatt a költségvetési források átlagosan 56 százalékkal emelkedtek, míg a bírósági fejezet csak 15 százalékkal nőtt - mondta Martonné Hárs Márta a Békés Megyei Bíróság elnöke. Emellett a bíróságokra szánt források aránya is csökkent a költségvetésen belül, hiszen a korábbi 2,6 százalékkal szemben tavaly a büdzsének csak 1,9 százalékát fordították erre a célra.

Martonné Hárs Márta szerint a bíróság megőrizte függetlenségét. Véleménye szerint a bíróság és a bírák nem alanyai, nem tárgyai a politikai csatározásoknak, sőt a társadalmi kérdések is csak az ügyfeleken keresztül jutnak el a bíróságra, és ott szakmai kérdésekké szelídülnek.

Bíznak az új kormányban a bírák

Az új kormány hivatalba lépését bizakodóan szemlélik a megyei bírák, az elnök a kormányprogramból azt olvasta ki, hogy folytatni kívánják az 1997-ben megkezdett igazságügyi reformot, amelyben 2003-tól több ítélőtábla létesítése is szerepel. A tervezett ítélőtáblákkal kapcsolatban azonban még nem tudott részletekkel szolgálni, mert még nem tudni, hogy milyen hatáskörbeli átcsoportosításokkal jár majd azok felállítása.

Martonné Hárs Márta átadta a kinevezési okiratot azoknak az új, vezetői posztot betöltő bíráknak, akik június elsejével lépnek hivatalba. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Baur Pétert a Békés Megyei Bíróság elnökhelyettesévé, Kapossyné Czene Magdolnát a megyei bíróság büntető kollégiumának, Zámbori Tibort pedig a megyei bíróság polgári kollégiumának vezetőjévé nevezte ki.