Gusztáv
3 °C
7 °C

Nehéz négy évet zártak a bíróságok

2002.05.30. 16:37
Nem könnyű időszakként értékelte az elmúlt négy évet Martonné Hárs Márta, a Békés Megyei Bíróság elnöke, aki átadta a megyei bíróság új elnökhelyettesének és két új kollégiumvezetőjének a kinevezési okiratokat Gyulán.
Az elmúlt négy év alatt a költségvetési források átlagosan 56 százalékkal emelkedtek, míg a bírósági fejezet csak 15 százalékkal nőtt - mondta Martonné Hárs Márta a Békés Megyei Bíróság elnöke. Emellett a bíróságokra szánt források aránya is csökkent a költségvetésen belül, hiszen a korábbi 2,6 százalékkal szemben tavaly a büdzsének csak 1,9 százalékát fordították erre a célra.

Martonné Hárs Márta szerint a bíróság megőrizte függetlenségét. Véleménye szerint a bíróság és a bírák nem alanyai, nem tárgyai a politikai csatározásoknak, sőt a társadalmi kérdések is csak az ügyfeleken keresztül jutnak el a bíróságra, és ott szakmai kérdésekké szelídülnek.

Bíznak az új kormányban a bírák

Az új kormány hivatalba lépését bizakodóan szemlélik a megyei bírák, az elnök a kormányprogramból azt olvasta ki, hogy folytatni kívánják az 1997-ben megkezdett igazságügyi reformot, amelyben 2003-tól több ítélőtábla létesítése is szerepel. A tervezett ítélőtáblákkal kapcsolatban azonban még nem tudott részletekkel szolgálni, mert még nem tudni, hogy milyen hatáskörbeli átcsoportosításokkal jár majd azok felállítása.

Martonné Hárs Márta átadta a kinevezési okiratot azoknak az új, vezetői posztot betöltő bíráknak, akik június elsejével lépnek hivatalba. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Baur Pétert a Békés Megyei Bíróság elnökhelyettesévé, Kapossyné Czene Magdolnát a megyei bíróság büntető kollégiumának, Zámbori Tibort pedig a megyei bíróság polgári kollégiumának vezetőjévé nevezte ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!