Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Egy szülő fizeti ki a Heim Pál kórház pénzbírságát

2007.03.21. 11:04
Egy szülő elvállalta, hogy kifizeti a Heim Pál Gyermekkórház 400 ezer forintos pénzbírságát, amelyet az Egészségbiztosítási Felügyelet rótt ki az intézményre, közölte Harmat György a kórház főigazgatója.

Jelentkezett egy magánszemély, aki a híradásokat látva méltánytalannak tartotta a Heim Pál Gyermekkórházra kirótt 400 ezer forintos büntetést, s elvállalta, hogy kifizeti ezt az összeget, mondta az Indexnek Harmat György főigazgató.

Az intézmény vezetője szerint több jelzést kaptak szülőktől és a kórházban dolgozóktól, hogy méltánytalannak tartják a pénzbírságot. Azt ugyanis csak a betegellátás terhére tudta volna kifizetni a kórház.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet azért büntette meg a Heim Pál kórházat, mert a gyermekük taj-kártyája vagy beutalója nélkül érkező szülőktől 5 ezer forintos díjat kért.

A kórház azzal érvelt, hogy a taj-kártya nélküli ellátásokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem, vagy csak hosszadalmas procedúra után fizeti ki a kórháznak.

Az 5 ezer forintot nem vizitdíjnak, hanem kauciónak szánták. Aki később bemutatta gyermeke taj-kártyáját, annak visszaadták a pénzt. Ez az esetek kétharmadában így történt, mondta Harmat György.

Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője szerint azonban a kórház szabálytalanul járt el. Van ugyanis olyan jogszabály, amely alapján a taj-szám nélküli ellátásokat is kifizeti az OEP a kórháznak.

Kovácsy Zsombor szerint hasonló esetekben a jogszabályok szerint legfeljebb 2 ezer forint kérhető, a Heim Pál Gyermekkórház azonban önkényesen határozta meg az 5 ezer forintos díjat.