Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tizenhatmilliós bírság műemlékrombolásért

2003.05.21. 07:58
Tizenhatmillió forintos bírságot szabott ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egy budapesti nőre, aki lebontott egy műemléki védettséget élvező tihanyi halászházat - adta hírül a Népszabadság. A bírságot ki kell fizetni, mert annak jogosságát a bíróságok sem vonták kétségbe.
Első ízben fordul elő, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal élve a törvény által 1997 óta biztosított lehetőséggel jelentős bírságot hajthat be a kulturális örökséget megkárosító állampolgártól - adta hírül a Népszabadság. A jogerősen behajtható 16 milliós bírságot annak az asszonynak kell kicsengetnie, aki három éve elbontatta a birtokában lévő tihanyi műemlék halászházat.

Építési engedély szigorú feltételekkel

Az ügy előzménye, hogy a budapesti hölgy 1999-ben megvásárolta a Tihany közepén álló, az egykori apátsági halászfaluhoz tartozó műemléki védettségű házat. A 150 éves építmény már évek óta elhagyatott volt, ennek ellenére viszonylag jó volt az épület állapota. Az új tulajdonos (aki a Népszabadságnak nem kívánta kommentálni az ügyet) építési engedélyt kért az épület felújítására a műemlékvédelmi hatóságtól, amit szigorú megkötésekkel meg is kapott. Az egyik feltétel az volt, hogy az épület falszerkezetében az engedélyezett nyílászárók kivételével bontások nem végezhetőek.

Átépítés helyett bontás

Ennek ellenére az átépítés előtt az egész épületet lebontották. A tulajdonos azzal védekezett, hogy a tetőszerkezet eltávolítása után a falak váratlanul szétdőltek és az sem volt egyértelmű, hogy az épület védettséget élvez. Ezt az indoklást sem a műemlékvédelmi hatóság, sem pedig a bíróságok nem fogadták el. "Igen valószínűtlen, hogy az épület a tető megbontásakor összedőlt volna" - fogalmazott a műemlékvédelmi szakértő, aki hozzátette: mind a telekkönyvi, mind a műemléki nyilvántartás szerint egyértelmű volt, hogy a ház védelem alatt áll.

Húszmillió először

A hatóság először húszmillióra bírságolta a szabályszegőt, mivel ennyi a kiszabható büntetés plafonja. Később azonban négymillió forintot engedett a bírságból a másodfokonj eljáró Országos Műemlékvédelmi Hivatal vezetője. Indoklása szerint a szóban forgó tihanyi épület egyike volt az utolsóknak, amelyek a régi halászok életkörülményeit mutatták, mégis egyszerű megjelenésű, műformák nélküli ház volt.

Új ház a régi anyagokból

A tihanyi halászház helyén időközben többnyire a műemlék ház eredeti anyagaiból felépült egy korszerű, de jellegében a környék házaira emlékeztető, nádfedeles épület. A tulajdonos a bírság ügyében a bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság elutasította a keresetét, és a felülvizsgálati kérelemre a Legfelsőbb Bíróság is úgy nyilatkozott, nincs ok a döntés megmásítására. A 16 millió forintot tehát ki kell fizetnie.

A műemlékvédelmi hatóság illetékese szerint nem ez volt az első eset,. Hogy jelentős bírságot szabtak ki. Példaként említette, hogy Sümegen nemrégiben teljesen megsemmisült egy műemléképület,. Székesfehérváron pedig félig-meddig már elbontottak egy gótikus polgárház maradványait.