Kuncze: Az emberek válaszokat várnak

2002.04.25. 08:44
Az emberek válaszokat várnak, többek között a Postabank, az APEH, az állami gazdaságok, az autópálya, Országimázs Központ pénzeinek, szerződéskötéseinek kivizsgálására, ezért az új parlament első feladata ezeknek a vizsgálóbizottságoknak a létrehozása lesz - nyilatkozta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.
- Nem egy-egy ügyet kell kiemelni, hanem módszeresen át kell tekinteni a legtöbb területet - mondta hétfőn Magyar Bálint szabaddemokrata ügyvivő a Magyar Hírlap Online-nak. Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke szerdán este az Inforádiónak már úgy nyilatkozott, hogy az új parlament első feladata lesz létrehozni azokat a vizsgálóbizottságokat, amelyek az Országimázs Központ, a Postabank, az állami gazdaságok és a Nemzeti Autópálya Rt. gazdálkodását, szerződéskötéseit firtatná.

Banki ügyek, Vegyépszer

Kattintson a nagyításhoz!
Magyar Bálint
Magyar Bálint szerint a parlamenti vizsgálóbizottságok mellett a rendőrség és az ügyészség, valamint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal játszhatnak szerepet az ügyek felderítésében. A szabaddemokrata ügyvivő kiemelte: az APEH tevékenysége két okból is vizsgálatra szorul. A hivatal egyfelől abba a gyanúba keveredett, hogy pártérdekeknek rendelte alá magát, emellett pedig az is felmerült, hogy az állampolgárok egy részét fölösleges zaklatásnak tette ki.

Az SZDSZ kivizsgálandónak tartja a Postabank "túlkonszolidációja", illetve a bankból a Reorg Raport Rt.-be átvitt veszteségek értékesítésének körülményei mellett az autópályaépítés körüli gazdasági ügyleteket is, tekintettel a Vegyépszer gazdálkodására. Tágabb értelemben pedig a Magyar Fejlesztési Bank is vizsgálat tárgyát képezheti - jelentette ki Magyar Bálint.

Imázs pénzek, közszolgálat

Az Országimázs Központ működésének áttekintése, illetve a közszolgálati televízió gazdálkodásának vizsgálata is bekövetkezhet a közeljövőben - vélte a szabaddemokrata politikus és hozzátette -, a választási kampányköltségek is vizsgálat tárgyai lehetnek az elkövetkezendő időszakban.

Magyar Bálint a következő kormány irányelveként határozta meg a közbeszerzési eljárások szigorúbbá tételét, illetve azt, hogy a jövőben ne lehessen bank-, illetve üzleti titokra hivatkozni, amennyiben köz-, vagy kormánypénzekről van szó.

Képviselőket hallgatnak meg a Happy End-ügyben

Ismét meghosszabbították a feljelentés-kiegészítést a Happy End Kft. elleni feljelentés ügyében - adta hírül a Magyar Hírlap. A Happy End tízmilliós megrendelései, illetve a a cég által foglalkoztatott alvállalkozók körét kifogásolva tett feljelentést a Népszabadság oknyomozó riportjaira hivatkozva. A rendőrség a napilap információit nem találta elegendőnek arra, hogy nyomozást rendeljen el, de azt sem látta bizonyítottnak, hogy nem történt esetleg törvénysértés, ezért feljelentés-kiegészítést rendelt el, amit már többször is meghosszabbítottak.

A lap tudni véli, hogy több országgyűlési képviselőt is meghallgat a rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatósága, s ennek alapján döntik el a további lépéseket, hogy megállapítsák, avagy kizárják a bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját.

Keller máris tanúskodott

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) meghallgatta Keller László szocialista képviselőt csütörtökön délelőtt, aki írásbeli kérdésbe foglalva korábban feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Happy End Kft.-hez kerülő közpénzek kapcsán. A politikus a meghallgatást követően az MTI-nek azt mondta: bizakodó, mert úgy látja, hogy a rendőrség komolyan veszi a munkáját. Tájékoztatása szerint meghallgatása aprólékos volt, és arról jegyzőkönyvet vettek fel.

Keller László beszámolt arról, hogy az elmúlt másfél évben az Országimázs Központtal kapcsolatban hozzá került papírokat átadta a nyomozóknak. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy bár a legfőbb ügyész 2001. októberében azt írta neki, hogy be kell kérni az intézmény szerződéseit, ezek még nincsenek a nyomozó hatóság birtokában.  • Tippek
  • Bankszámla