István, Vajk
19 °C
33 °C

A Fidesz a baloldalra ülne

2002.05.06. 17:30
A négypárti egyeztetés szerint maradhat az eddigi bizottsági struktúra a parlamentben. A Fidesz öt parlamenti alelnök megválasztását vetette fel az egyeztetésen. A két ellenzéki párt igényt tart a költségvetési, az egyik külügyekkel foglalkozó, és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára.

A bizottsági helyekkel takarékoskodnának

Az új összetételű parlament megalakulását előkészítő első négypárti megbeszélésen néhány, az Országgyűlés alakuló üléséhez szükséges technikai kérdést tisztáztak a pártok delegációi. Az ülést követően Lendvai Ildikó, az MSZP leendő frakcióvezetője elmondta: egyetértés volt arról, hogy az alakuló ülés napirendjén szerepeljen majd a bizottságok megalakulása is, ami segítheti a kormány minél gyorsabb megalakulását.

Lendvai szerint konszenzus született arról, hogy csökkenteni kell a bizottsági helyek összlétszámát, ami a képviselők számára elláthatóbbá teszi a kijelölt feladatokat, és takarékosabb is a parlament számára. A bizottsági struktúrán azonban az MSZP nem kíván változtatni. Lendvai szerint a parlament működőképessége szempontjából az eddigi bizottsági rendszer fenntartásával az összes frakció egyetértett. Konkrét javaslatát a keddi, második fordulóra elkészíti az MSZP.

A Fidesz a baloldalra ülne

Szájer József
Szájer József, a Fidesz alelnöke, frakcióvezetője újságíróknak elmondta: elfogadják, hogy a kormányoldal nagyobb létszámmal képviseltesse magát a bizottságokban, hiszen a többséget a bizottságokban is biztosítani kell. Mint mondta, ezekről a kérdésekről jó lenne az alakuló ülésig megállapodni. Szájer a tárgyaláson megfontolásra javasolta a parlamenti alelnökök létszámának növelését, a jelenlegi háromról ötre. A frakcióvezető ezt az ülések vezetésének rugalmasabbá tételével, valamint a hetenkénti ülésezési rend tervezett bevezetésével indokolta. Szólt arról is, hogy a parlamenti patkó bal oldalát kívánják elfoglalni a jobboldali képviselőcsoportok. Ezt közjogi hagyományokkal indokolta. "Ha erről nem sikerül megállapodni, akkor azt kell vélelmeznünk, hogy bár nem mi alakítunk kormányt, mégis mi vagyunk a kormányzó párt, ha a jobb oldalon maradhatunk" - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Az ellenzék csökkentene

A Fidesz és az MDF csökkenteni szeretné a parlamenti bizottságok létszámát, amit maximum 25 főben szabna meg - hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Szájer József és Balsai István, a Fidesz, illetve az MDF frakcióvezetője tartott, a parlament alakuló ülésével kapcsolatos egyeztetésüket követően. Mindkét politikus leszögezte, hogy az országgyűlési bizottsági helyek és tisztségek elosztása tekintetében a másik beleegyezése nélkül semmilyen megállapodást nem kötnek.

Mandátumarányos elosztást várnak

Balsai István
Balsai István jelezte, hogy a polgári pártok és a kormányzó pártok mandátumai között csupán 1,29 százalék a különbség. - Ennek megfelelően minimális különbségnek kell mutatkoznia a parlamenti bizottsági helyek és tisztségek elosztásánál - mondta a politikus. Balsai István szerint a helyzet most egyszerűbb, mint 1998-ban volt, mert most csupán négy párt kerül a törvényhozásba a korábbi hat helyett.

Igények

Mindkét frakcióvezető közölte, hogy a tárgyalásokon az esetek túlnyomó részében közös álláspontot képviselnek majd, különbség csak a két képviselőcsoport eltérő nagyságából adódhat. Mint elhangzott, természetesnek tartják, hogy a bizottságokban kormányzati többség legyen, a parlament működőképessége érdekében. Eddig a testületekben egy mandátum különbség volt a kormányoldal javára. Végül elhangzott: a Fidesz és az MDF mindenképpen igényt tart a költségvetési, az egyik külügyekkel foglalkozó és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára.