Szilvia
5 °C
16 °C

A Fidesz a baloldalra ülne

2002.05.06. 17:30
A négypárti egyeztetés szerint maradhat az eddigi bizottsági struktúra a parlamentben. A Fidesz öt parlamenti alelnök megválasztását vetette fel az egyeztetésen. A két ellenzéki párt igényt tart a költségvetési, az egyik külügyekkel foglalkozó, és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára.

A bizottsági helyekkel takarékoskodnának

Az új összetételű parlament megalakulását előkészítő első négypárti megbeszélésen néhány, az Országgyűlés alakuló üléséhez szükséges technikai kérdést tisztáztak a pártok delegációi. Az ülést követően Lendvai Ildikó, az MSZP leendő frakcióvezetője elmondta: egyetértés volt arról, hogy az alakuló ülés napirendjén szerepeljen majd a bizottságok megalakulása is, ami segítheti a kormány minél gyorsabb megalakulását.

Lendvai szerint konszenzus született arról, hogy csökkenteni kell a bizottsági helyek összlétszámát, ami a képviselők számára elláthatóbbá teszi a kijelölt feladatokat, és takarékosabb is a parlament számára. A bizottsági struktúrán azonban az MSZP nem kíván változtatni. Lendvai szerint a parlament működőképessége szempontjából az eddigi bizottsági rendszer fenntartásával az összes frakció egyetértett. Konkrét javaslatát a keddi, második fordulóra elkészíti az MSZP.

A Fidesz a baloldalra ülne

Szájer József
Szájer József, a Fidesz alelnöke, frakcióvezetője újságíróknak elmondta: elfogadják, hogy a kormányoldal nagyobb létszámmal képviseltesse magát a bizottságokban, hiszen a többséget a bizottságokban is biztosítani kell. Mint mondta, ezekről a kérdésekről jó lenne az alakuló ülésig megállapodni. Szájer a tárgyaláson megfontolásra javasolta a parlamenti alelnökök létszámának növelését, a jelenlegi háromról ötre. A frakcióvezető ezt az ülések vezetésének rugalmasabbá tételével, valamint a hetenkénti ülésezési rend tervezett bevezetésével indokolta. Szólt arról is, hogy a parlamenti patkó bal oldalát kívánják elfoglalni a jobboldali képviselőcsoportok. Ezt közjogi hagyományokkal indokolta. "Ha erről nem sikerül megállapodni, akkor azt kell vélelmeznünk, hogy bár nem mi alakítunk kormányt, mégis mi vagyunk a kormányzó párt, ha a jobb oldalon maradhatunk" - fogalmazott a Fidesz alelnöke.

Az ellenzék csökkentene

A Fidesz és az MDF csökkenteni szeretné a parlamenti bizottságok létszámát, amit maximum 25 főben szabna meg - hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Szájer József és Balsai István, a Fidesz, illetve az MDF frakcióvezetője tartott, a parlament alakuló ülésével kapcsolatos egyeztetésüket követően. Mindkét politikus leszögezte, hogy az országgyűlési bizottsági helyek és tisztségek elosztása tekintetében a másik beleegyezése nélkül semmilyen megállapodást nem kötnek.

Mandátumarányos elosztást várnak

Balsai István
Balsai István jelezte, hogy a polgári pártok és a kormányzó pártok mandátumai között csupán 1,29 százalék a különbség. - Ennek megfelelően minimális különbségnek kell mutatkoznia a parlamenti bizottsági helyek és tisztségek elosztásánál - mondta a politikus. Balsai István szerint a helyzet most egyszerűbb, mint 1998-ban volt, mert most csupán négy párt kerül a törvényhozásba a korábbi hat helyett.

Igények

Mindkét frakcióvezető közölte, hogy a tárgyalásokon az esetek túlnyomó részében közös álláspontot képviselnek majd, különbség csak a két képviselőcsoport eltérő nagyságából adódhat. Mint elhangzott, természetesnek tartják, hogy a bizottságokban kormányzati többség legyen, a parlament működőképessége érdekében. Eddig a testületekben egy mandátum különbség volt a kormányoldal javára. Végül elhangzott: a Fidesz és az MDF mindenképpen igényt tart a költségvetési, az egyik külügyekkel foglalkozó és a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?