Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvános első ülés után elbújik Gyurcsány munkacsoportja

A kormány 1150/2006-os határozata a szeptemberi, októberi budapesti rendzavarások vizsgálatára egy legfeljebb tízfős szakértőkből álló testület megalakulását írta elő. A határozat múlt heti, a testület szerdán alakult. Ha minden a tervek szerint alakul, hatvan nap múlva okosabbak leszünk, mi történt az elmúlt másfél hónapban Budapesten.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök néhány perces köszöntőjével kezdődött a szeptember-októberi fővárosi rendzavarásokat elemző szakértői munkacsoport munkája a parlamentben. A kormányfő gyorsan elsorolta, miért is van szükség egy "független" bizottság felállítására. Tehát, az ország nyugalmát évtizedek óta nem tapasztalt rendzavarás háborította meg. Sokan jogértelmezési problémaként, mások rendőrségi kérdésként, megint mások politikai-hatalmi harcként látták az eseményeket, van, aki weimarizálódásról beszélt.

Itt az idő, hogy kiderüljön, mi történt

A testület tagjai (Gönczöl Katalin, Györgyi Kálmán, Bökönyi István, Kacziba Antal, Pataki Ferenc, Tóth Judit, Halmai Gábor, Csepeli György, Ormos Mária) közül sem Tóth Judit, sem Bökönyi István nem jelent meg. Az utóbbi azzal mentette ki magát, hogy magán biztonsági cége van, amely néhány megtámadott intézményt véd, így érintett. A bizottság hatvan munkanap múlva nyilvánosságra hozza döntését, ezzel is elejét véve annak, hogy valaki azzal vádolja őket, a kormány saját céljaira kéri a vizsgálatot.

A testület ötmillió forintból működik, de a köztisztviselők nem, csak a többeik kapnak belőle honoráriumot. A rendőrség és az ügyészség november 30-ig átadja anyagait a testületnek, amelyből dolgozhatnak, mondta Gyurcsány Ferenc. Gönczöl Katalin később úgy pontosította a kormányfő szavait, hogy a munkacsoport csak nyilvános anyagokból dolgozik, a Legfőbb Ügyészség és a rendőrség csupán összefoglalót készít, egyedi nyomozati anyagokba nekik sincs lehetőségük betekinteni (a sajtóarchívumokat is végignézik).

Nincsen összefüggés

A testület munkáját három jogvédő szervezet (az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány) segíti majd. Gönczöl Katalin a kétórás ülés végén elmondta, hogy nem tudott Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány távozásáról, és szerinte sincs összefüggés a bizottság megalakulása és a főkapitányi döntés között.

A testületnek van olyan tagja, aki szerint az elmúlt másfél hónap eseményeiért a politikai minden szereplője felelős. A testület néhány napig még a nyilvánosság előtt végzi mukáját, de aztán elbújnak, és csak munkájuk végén jelentkeznek ismét, zárta a kérdésekre adott válaszát Gönczöl.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy "valódi interdiszciplináris" vizsgálatot vár, és ígéretet tett arra, hogy a kormány a vizsgálat végén levonja a következtetéseket.