Emőke
-4 °C
9 °C

Bizalmasok: Medgyessy nevében az MFB-elnök tárgyalt

2004.08.16. 10:22
Az Index információi szerint Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója próbált párton kívüli diplomataként tárgyalni Medgyessy Péter nyaralása idején a kormány elégedetlenkedő tagjaival. Baja Ferenc mellett az MFB-elnököt tartják pillanatnyilag a bizalmasait gyakran váltogató kormányfő legbefolyásosabb emberének. Kormányzati források szerint a meglepő gyorsasággal sorjázó "ejtésekben és felemelésekben" viszont a miniszterelnök feleségének, Medgyessyné Csaplár Katalinnak van nagy szerepe.
A Magyar Fejlesztési Bank élére a kormányváltás után kinevezett Erős János szolgálatait vette igénybe Medgyessy Péter, amikor mallorcai nyaralása idején több minisztere is lázadni kezdett a készülő költségvetés megszorításai ellen, és két kormánytagról is kiderült, hogy kész távozni a kabinetből.

Bankkártya

Erős János
Az MFB elnök-vezérigazgatója a külföldön tartózkodó miniszterelnök kérésére lépett az eddig szokatlan közvetítői szerepkörbe, és Medgyessy megbízásából egyeztetett a kormány, valamint az MSZP különböző szereplőivel. Erősről köztudott, hogy már a 2002-es választások előtt is jelentős háttérszerepet vállalt Medgyessy kampányában, és a színfalak mögött azóta is töretlen bizalmi kapcsolatot ápol a miniszterelnökkel. Az alkalmi diplomata feladatát felvállaló bankár tényleges politikai befolyását ugyan csökkenti, hogy az MSZP-ben az elmúlt két évben nem tudott népszerűséget szerezni, ám ennek ellenére a párton kívüli kormányfő gazdasági, sőt egyes források szerint személyi kérdésekben hozott döntéseit is befolyásolják a vele folytatott rendszeres egyeztetések. A bankárbarát mellett a nemzetgazdaságot érintő ügyekben Medgyessy továbbra is Draskovics Tibor tanácsaira hallgat. A pénzügyminiszter László Csaba menesztéséig a kormányfő kabinetfőnökeként dolgozott.

Ferencek

A sokszereplőssé vált kormányátalakításban a látványosan megerősödött Baja Ferenc szava is döntő lehet. Úgy tudjuk, hogy a napokban a MeH általános politikai államtitkári székére is esélyesnek kikiáltott politikus tanácsaira főként a személyi kérdések rendezésében számít a kormányfő. Baja, akit a kabinetből távozó Gyurcsány Ferenc sportminiszter fő ellenlábasának tartanak, a teljesen lecserélődött kommunikációs csapat hiányában naponta egyeztet Medgyessyvel. Kommunikációs kérdésekben a Szonda Ipsos vezetője, Levendel Ádám is személyesen mondhatja el véleményét, információink szerint főként ő tolmácsolja a miniszterelnök felé a gazdasági és társadalomtudományi szakemberekből álló informális tanácsadó testületek ülésein elhangzottakat.

Házitanács

Több kormányzati forrás szerint a miniszterelnök felesége véleménye is erősen befolyásolja a döntéskényszerbe került kormányfő lépéseit. Forrásaink Medgyessyné Csaplár Katalin ténykedésének tulajdonítják, hogy a miniszterelnök az elmúlt két évben gyakran váltogatta a belső kör szereplőit, kiszámíthatatlanul "ejtette" vagy éppen "felemelte" bizalmasait.