Judit
3 °C
7 °C

Meddő vita a médiatörvényről

2002.02.20. 12:53
Az MSZP és az SZDSZ is politikai zsarolási játszma részének tartja és nem támogatja a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítása érdekében beterjesztett kormánypárti javaslatot. Az Országgyűlés kulturális bizottsága szerdai ülésén minkét oldal évek óta hangoztatott érveit ismételgette.
Süketek párbeszédére emlékeztetett az a vita, amelyet az Országgyűlés kulturális-, és sajtó bizottsága folytatott szerdán a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény európai uniós jogharmonizációját érintő pontokról.
A javaslat azután került ismét a testület elé, hogy a szocialisták utolsó parlamenti napot bojkottáló bejelentése után a Fidesz felvetette több, úgynevezett kétharmados törvény napirendre tűzését a február 26-i plenáris ülésen.

Mindenki mondja a magáét

A bizottsági ülésen a kormánypártok és a MIÉP, illetve az MSZP és az SZDSZ is egyaránt immár sokszor elmondott érveit ismételgette. A Fidesz előterjesztője, a kormány képviselője és az ORTT elnöke szerint az uniós csatlakozási tárgyalások audiovizuális fejezetének lezárását akadályozza, ráadásul pénzben is kifejezhető hátrányokat okoz a törvénymódosítás elmaradása.
A szocialisták és a szabad demokraták viszont úgy ítélik meg, hogy a javaslat csupán annak a politikai zsarolási játszmának a része, amelynek keretében a Fidesz megpróbálja az MSZP-t korábbi, az utolsó parlamenti ülésnapot bojkottáló döntése visszavonására kényszeríteni. Mint ismert, a szocialisták azért jelentették be távolmaradásukat, mert szerintük több kormánypárti politikus - közöttük a miniszterelnök is - hazaárulónak minősítette őket a parlament egy korábbi plenáris ülésén.

Ellenzéki aggályok

Az MSZP és az SZDSZ ráadásul úgy ítéli meg, hogy a jogharmonizáció elválaszthatatlan a pártatlan közszolgálati tömegtájékoztatást biztosító médiatestületek kérdésétől. A két párt részéről felszólaló képviselők ezzel összefüggésben azt hangsúlyozták, hogy nem azt kifogásolják ami a javaslatban szerepel, hanem azt, ami hiányzik belőle. Ezek nélkül viszont elfogadhatatlan számukra a törvény.
A javaslat ennek ellenére a plenáris ülés elé kerül, mivel a bizottság többsége támogatta az előterjesztés napirendre tűzését és általános vitára is alkalmasnak találta azt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?