Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ombudsman szerint alkotmányos a Mécs-bizottság

2002.08.27. 12:23
Az adatvédelmi biztos nem lát alkotmányos problémát a rendszerváltás utáni kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság parlamenti létrehozásában. Péterfalvi Attila szerint azonban a bizottság adatkezelő tevékenységéről már nem lehet egyértelmű álláspontot elfoglalni. A testület mai ülésén az ombudsmant hallgatta meg napirend előtt. A beszámolón részt vett a bizottság egyik ellenzéki tagja is, az MDF-es Csáky András.
A Mécs-bizottság keddi ülésén vita bontakozott ki arról, hogy az egyik ellenzéki tag megjelenésével határozatképessé vált testület szavazzon-e a napirendről. Az MDF-es Csáky András, aki az ellenzék részéről egyedül vett részt a tanácskozáson azt hangoztatta: csak napirend előtt hajlandó meghallgatni a meghívott adatvédelmi ombudsman beszámolóját, és annak tartalmától teszi függővé a bizottság munkájában való további részvételét.

Alkotmányos jogok

A bizottság országgyűlési létrehozását nem tartja az alkotmányba ütközőnek az ülésen megjelent Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos azonban azt hangsúlyozta, hogy a testület által kezelt adatok nyilvánosságra hozataláról, illetve adatkezelési tevékenységéről nem lehet ilyen egyértelműen fogalmazni. Az ombudsman szerint két alkotmányos jog, a közérdekű adatok nyilvánossága és a személyes adatok védelme áll egymással szemben.

Szükséges szabályozások

Péterfalvi nem vitatja, hogy az egykori miniszterek és államtitkárok titkosszolgálati tevékenysége közérdekű adatnak tekinthető, de a törvényi szabályozás hiánya miatt ezeknek az adatoknak a bizottság általi kezelését nem tartja jogszerűnek. Az ombudsman szerint törvényre lenne szükség a vizsgálóbizottságok munkájának szabályozására. Ugyancsak szükségesnek mondta egy, a kérdést érintő alkotmánybírósági értelmezés megszületését is.

Múltak és munkák

A szocialista Tóth Károly felvetette a Medgyessy Péter múltját vizsgáló bizottság esetét, amikor a kormányfőnek utólag kellett hozzájárulni adatai parlamenti kezeléséhez. Az MSZP-s képviselő szerint amennyiben ez a másik bizottság esetében elfogadható volt, akkor a Mécs-bizottság számára is megoldás lehet, hogy felszólítsa az érintett egykori kormánytagokat: járuljanak hozzá a rájuk vonatkozó információk nyilvánosságra hozatalához. Tóth felvetette azt is, hogy számára érthetetlen, miben tér el például az ő pedagógusi "mindenki által nyilvánosan megismerhető múltja" mások szintén egyszerű munkavégzésnek minősülő tevékenységétől.

Jogellenes alaphelyzet

Az ombudsman kijelentette, hogy korábbi nyilatkozatában már kifejtette: Medgyessy Péter neve sem jogszerűen került nyilvánosságra. A kormányfő későbbi hozzájárulása nem törvényesítheti a vizsgálat jogellenes alaphelyzetét. Péterfalvi a másik felvetésre úgy reagált: a köztisztviselők nevét és foglalkozását nyilvános adatnak minősítő jogszabály ebben az esetben nem alkalmazható.

Az ellenzék elsiet

Az ülés során nyilvánvalóvá vált, hogy a testület SZDSZ-es elnöke, Mécs Imre a nevek közzétételét gátló jogi megfontolásokat illető aggályai ellenére sem hajlandó ismertetni az érintett kormánytagok listáját. Korábban Tóth Károly jelentette be, hogy a bizottság mai ülésén nyilvánosságra hozzák a titkosszolgálati múlttal rendelkezők nevét. A két politikus egymásnak ellentmondó elgondolásokat vázolt fel a bizottság további tevékenységével kapcsolatban. A testületnek egyébként végül nem sikerült megszavaznia a napirendet. Bár Mécs Imre még a távozóban lévő Csáky András jelentlétében igykezett megszavaztatni a kérdést, az ellenzéki képviselőnek sikerült idejében elhagyni a termet, így a bizottság határozatlanná vált.