Auguszta
-3 °C
2 °C

A kormányfő nem tudja a válaszokat cégeiről

2005.06.29. 17:42
Ülésezett az úgynevezett Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság és az Orbán Viktor családjának vagyongyarapodását vizsgáló parlamenti bizottság is szerdán. Az előbbi elnöke, Szijjártó Péter szerint a Miniszterelnöki Hivatal havi egymillió forintot fizet 1999 óta Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló cégnek a Szalay utcai ingatlanért. A kormányfő szerdán megjelent a meggazdagodását vizsgáló bizottság előtt. Az Orbán Viktor vagyonosodását vizsgáló bizottság csonka testülete előtt pedig az Élet és Irodalom a volt kormányfőről írt cikksorozat szerzői beszéltek.
Kiss Péter kancelláriaminiszter, Szilvásy György belügyminisztériumi államtitkár volt a vendége a Gyurcsány Ferenc meggazdagodását vizsgáló, úgynevezett Apró-Gyurcsány bizottságnak. Az ülés közben kiderült, hogy maga a miniszterelnök is tiszteletét teszi a testület előtt.

Szilvásynak tisztáznia kellett, hogy milyen szerepet játszott Gyurcsány Ferenc meggazdagodásában. Szilvásy - aki Gyurcsány jó barátja és korábbi üzlettársa - annak a szerződésnek volt az egyik főszereplője, amelyet Gyurcsány Ferenc még a rendszerváltás utáni MDF-kormánnyal kötött a balatonöszödi kormányüdülővel kapcsolatban.

Orbán-bizottság előtt az ÉS
Az Orbán Viktor vagyongyarapodását vizsgáló csonka bizottság szerdai ülésén megjelent az Élet és Irodalom (ÉS), a volt kormányfő ügyeiről cikksorozatot közlő újságírógárdája. Kovács Zoltán az ÉS főszerkesztője szerint tanújuk Mayer Aranka kapott olyan sms-t, hogy "taggyülire mentem a Viktorhoz", amely az ő állításukat bizonyítja. Az ÉS arról írt cikksorozatot, hogy Orbán Viktor még kormányfőként taggyűléseken tanácsokat adott családi érdekeltségbe tartozó cégnek. A bíróság jogerősen helyreigazításra kötelezte a lapot, mondván, nem voltak az említett időpontokban taggyűlések. A testület a jövő héten be fogja idézni Mayer Arankát, aki egy korábbi nyilatkozata szerint további - a személyes biztonságát garantáló - iratok birtokában van.
Szilvásy szerint - noha tehette volna - nem ő, hanem az akkori - 1990-1994 közötti - kancellária vezetőségi értekezlete egyhangúlag döntött a Balatonöszödi kormányüdülő értékesítéséről. Zavar támadt a bizottsági ülésen azzal kapcsolatban, hogy ki, és mennyire értékelte 3000 négyzetméteres területen fekvő ingatlant. A hivatalos papírok szerint 19 millió forintos áron értékesíthette volna a MeH az üdülőt, de lízingszerződéssel 30 millióért adták el Gyurcsány cégének.

Az üdülőt később 2,5 millió forintért visszabérelte az állam, ami Balsai István fideszes politikus szerint azt eredményezte, hogy a kormányfőnek semmibe nem került a vásárlás. Szilvásy György szerint viszont az akkori kormány és az ellenzék is azt szorgalmazta, hogy az állami vagyont, köztük az üdülőt értékesítsék. "Akkor senki sem vonta kétségbe az értékbecslést" - mondta Szilvásy, aki szerint neki az értékesítéshez semmi köze sem volt.

Lejátszotta az ingatlant

Szilvásy szerint "többet feltételeznek róla" azok az ellenzéki politikusok, akik azt sugallják, hogy "lejátszotta a balatonöszödi ingatlant" Gyurcsánynak abban a reményben, hogy - mint ahogyan az később a valóságban történt - hat évvel később Gyurcsány egyik cégéhez kerüljön vezetői posztra.

Kiss Péter miniszter Polt Péter legfőbb ügyész tavalyi vizsgálatának eredményét olvasta fel a bizottság előtt, amely szerint a balatonőszödi üdülő értékesítésében "az ügy szereplői számára logikus lépések" követték egymást, és a szerződés nem támadható.

Képviselői klub

Az ülésen megjelenő kormányfőtől az ellenzéki képviselők elsősorban a fővárosi képviselői klub felől érdeklődtek. Gyurcsány közölte, hogy 1991-ben még az Altus Kft. alkalmazottjaként közreműködött az aligai ingatlan értékesítésében, ekkor találkozott Szilvásyval, majd a cég megbízásos szerződést kötöttt a Miniszterelnöki Hivatallal, és ők közreműködtek a Szalay utca 4-es számú ingatlan társasházzá történő átalakításában. "Tisztességgel elvégeztük a munkát" - tette hozzá.

Azt, hogy a Szalay utcai ingatlan értékbecslését ki végezte, több más kérdéssel együtt Gyurcsány Ferenc nem tudta megválaszolni, hanem arra kérte a Szijjártó Péter vezette testületet, hogy a tulajdonában álló cég menedzsmentjét és a Szalay utcai ingatlant tőlük visszabérlő Közlöny és Lapkiadó vezetőit kérdezzék.

Az ülésen Szijjártó közölte, hogy tudomása szerint Gyurcsány cégének a Közlöny és Lapkiadóval való - havi egymillió forintos - szerződése az idén járt le, amikor Gyurcsány már kormányfő volt. Az erre vonatkozó kérdésekre a kormányfő nem tudott válaszolni, csak idézte Polt Péter legfőbb ügyészt, aki szerint "az összeférhetetlenség (...) nem állja meg a helyét".

Százmilliós felújítás

Szó esett arról is, hogy a közlönykiadó 100 millió forintos felújítást végzett - a Gyurcsány cégének tulajdonában lévő - ingatlanon. A kormányfő érvelése szerint annak idején hatpárti - Pokorni Zoltán és Szabó Iván jobboldali képviselők által is támogatott - egyetértéssel döntötték el a képviselők, hogy a képviselői klubot felújítják. Hogy miért volt szükség arra, hogy egy állami cég finanszírozza a Gyurcsány tulajdonában álló ingatlan felújítását, arra a kormányfő nem tudott válaszolni?

Herényi Károly MDF-es bizottsági tag azon kérdésére, hogy mai fejjel másképpen csinálná e, Gyurcsány azt felelte, hogy ha tudta volna, hogy egykor tagja lesz annak a politikai elitnek, amelyet ma lát, azt tette volna, és javasolta volna mindenkinek, hogy "jól vigyázzanak!".