Auguszta
-4 °C
2 °C

A napirendről sem egyeztek meg K&H-ügyben

2003.07.16. 16:26
Az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága szerdai ülésén még a napirendben sem tudtak megegyezni egymással a kormánypárti és az ellenzéki képviselők. A parttalan vita végének a kormánypárti képviselők 'nem' szavazata vetett véget.
Az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága nem tárgyalt érdemben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési tervének az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. gazdálkodását érintő részéről. Kétórás ügyrendi vita után ugyanis a kormánypártiak leszavazták a napirendi javaslatot.

Mit is csináljon az ÁSZ?

Farkas Imre szocialista elnök szerint Tállai András fideszes elnök olyan javaslatot nyújtott be a bizottságnak, amely sérti a számvevőszék önállóságát. Tállai szerint az ÁSZ-nak feladata az ÁAK vagyonmegőrző és vagyongyarapító tevékenységének ellenőrzése. Farkas ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a bizottság csak felhívhatja a számvevőszék figyelmét ellenőrzési szempontokra és véleményezheti az ÁSZ ellenőrzési programját.

A bizottság meghívottjaként végül csak az események szemlélődőiként lehettek jelen Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, valamint Keller László közpénzügyi államtitkár.

Nem, nem soha

A kormánypártok hét nem szavazata és az ellenzék hat igen szavazata mellett ugyanis nem fogadta el a napirendi javaslatot a bizottság, így nem tárgyalt érdemben az autópálya-kezelő vitatott befektetéséről a K&H brókercégénél.

Tállai András szerinte az MSZP-nek és az SZDSZ-nek takargatnivalója van az ügyben, ezért szavaztak nemmel. Balogh Gyula független képviselő, is hasonlóan vélekedik: "alapos okunk van arra következtetni", hogy a szocialista többségnek komoly érdeke fűződik az ÁAK pénzügyleteinek eltussolására - írta az MTI-nek.

Ellenőrzések más intézményeknél is

Az Állami Számvevőszék elnöke hétfőn jelentette be, hogy soron kívül megvizsgálják az ÁAK Rt. a közpénzekből juttatott és a saját forrásaiból képződött szabad pénzeszközeit célszerűen, szabályzatainak megfelelően hasznosította-e. Az ellenőrzés kiterjedhet a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-re, a Nemzeti Autópálya Rt.-re, és az ÁSZ tervei szerint tájékoztatást kérnek a Pénzügyminisztériumtól és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől is.