Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,23 Ft
11 °C
23 °C

Árvízveszély miatt felmondott biztosítások

2002.01.23. 18:27
Felmondja a Tisza melletti településeken vályogházakra kötött Családi Otthon Biztosításait az ÁB-Aeogon Biztosító. A társaság azzal indokolja lépését, hogy az utóbbi négy évben négy, minden eddiginél nagyobb árhullám vonult le a Tiszán. A legtöbb felmondólevelet Jász-Nagykun-Szolnok megyébe postázták.
Az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt. az árvízveszély miatt minden tiszamenti településen folyamatosan felmondja a vályogházakra kötött Családi Otthon Biztosítását - mondta el szerdán az MTI érdeklődésére a biztosítótársaság budapesti központjának illetékese. Szurgyi Nándor hozzátette: az erről szóló tájékoztató levelet a legtöbben - mintegy 3 ezren Jász-Nagykun-Szolnok megyében vehették, vagy vehetik kézhez.

Az elmúlt évek árvízeivel magyarázzák a döntést

A biztosítótársaság döntését a szakember azzal indokolta, hogy az elmúlt 4 évben 4 nagy, minden eddigi rekordot megdöntő árhullám vonult le a Tisza felső és középső szakaszán. Elmondta: a szerződések felmondásáról már a tavalyi tarpai gátszakadás után megszületett a döntés, a felmondás azonban a jogszabályok szerint csak a biztosítási év fordulónapjakor tehető meg.

"Csak a vályogházakra vonatkozik a felmondás"

Mint Szurgyi Nándor utalt rá, vízügyi térképek alapján meghatározott Tisza-menti településeken azért csak a vályogházakra vonatkozik a felmondás, mert ezek az alap nélküli épületek árvíz esetén többségében összedőlnek. Az illetékes közölte azt is: a felmondott szerződések helyett más típusú biztosítási formákat kínálnak az érintetteknek, de ezekben már nem szerepel az árvíz, mint kockázati tényező.

Vezsenyen harminc szerződést mondanak fel

Hatvani Lajos Vezseny polgármestere az MTI-nek elmondta: a településen számításaik alapján mintegy 30 ház esetében szűnt, vagy szűnik meg a korábbi lakásbiztosítási szerződés. Emlékezetett: az ÁB-Aegon a 2000. évi tiszai áradás után Vezsenyben kétszer mérte fel a károkat, mert az első után mindössze 150-200 ezer forintokat ajánlott fel a károsultaknak. Ezeket az összegeket a vízkárt szenvedettek nem fogadták el, és az önkormányzat által nyújtott jogi segítséggel elérték az újabb kárfelmérést, ami után a már többszörösére megnőtt a kárra kifizetett összeg. A polgármester elmondta: ezúttal nem tudnak jogi támogatást nyújtani, hiszen a biztosító és biztosított között létrejött szerződéséket bármelyik fél felmondhatja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét