Öt biztosító állami többséggel, erősödő magánbefektetőkkel

2007.06.18. 07:48
Újabb egészségbiztosítási modellről szóló javaslatot ismertet a Népszabadság. Az Államreform Bizottság javaslata öt országos hatáskörű biztosítót hozna létre, amelyek állami többséggel működnének, de a magánbefektetőknek is teret adnának. Ezt az SZDSZ kompromisszumként el tudná fogadni.

A koalíciós egyeztetéseken már csak két koncepció versenyez a biztosítói modellváltásról, írja a Népszabadság. A lap szerint Gyurcsány Ferenc múlt héten ismertetett javaslata mellett az Államreform Bizottságé a másik. A Népszabadság úgy tudja, az SZDSZ-es egészségügyi tárca ez utóbbiban látja a kompromisszum lehetőségét.

Az Államreform Bizottság eddig nyilvánosságra nem került tervezete szerint öt állami többségű, de országos hatáskörű biztosítót hoznának létre. (Gyurcsány Ferenc javaslata hét regionális biztosítót vázolt fel, amelyben 51-49 százalékban oszlana meg az állami forrás és a magántőke.)

A reformbizottság szerint az öt biztosító gazdasági társaságként működne, 51 százalékos állami részesedéssel, amelyben 10 milliárd forintért szerezhető kisebbségi tulajdon. Ezt a pénzt az ellátás fejlesztésére kellene fordítani.

A biztosítóknak áraikkal szolgáltatásaikkal versenyezniük kellene az ügyfelekért, azaz a területükön élők nem lennének automatikusan ügyfelek.

A kompromisszum az SZDSZ részéről az lehet, hogy ez a koncepció lehetőséget ad később arra, hogy a magánbiztosítók többségi részesedést szerezzenek ezekben a biztosítókban.  • Tippek
  • Árfolyam