Edina
-12 °C
-3 °C

BKV: sokkterápia vagy kímélő áremelés?

2003.10.28. 10:02
Két stratégiát dolgoztatott ki a BKV-val a fővárost vezető koalíció két frakciója a tarifaemelésre. Az InfoRádió értesülései szerint az SZDSZ egy sokkoló, 30 vagy 25 százalékos tarifaemeléssel indítana jövőre, amelyet a következő három évben 20, 15, majd még egy 15 százalékos drágulás követne. A szocialisták három változatot tartanak lehetségesnek 2004-ben: egy 9, egy 12 vagy legfeljebb egy 15 százalékos emelést.
Két megbízást is kapott a BKV a jövő évi tarifaemelés kidolgozására - értesült az Info Rádió. Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes négy éves perspektívában 160-féle változatot nézetett át a közlekedési cég szakembereivel. Ennek az lett a végeredménye, hogy a BKV válságát egy sokkoló, 30 vagy 25 százalékos induló áremeléssel lehetne elkerülni.

A szocialisták kevesebbet emelnének

Erről a bázisról a rákövetkező három évben csökkenő mértékű emelésekkel folytatnák a gazdálkodást, azaz 2005-ben 20 százalékkal, 2006-ban 15 százalékkal, és 2007-ben is 15 százalékkal drágulnának a jegyek és a bérletek. A szakértői anyag szerint azonban még ezek az emelések sem jelentenének gyógyírt, mert négy év alatt így is 100 milliárdosra növekedne a BKV hiánya. Azaz emellett is szükség lesz a felgyülemlő adósság állami szanálására.

Az InfoRádió úgy tudja, a szocialista frakciót képviselő Vajda Pál főpolgármester-helyettes egy 9, egy 12 vagy egy 15 százalékos tarifaemelés hatásvizsgálatát rendelte meg a BKV-tól. A szocialisták a kisebb emelés okozta hiányt a fővárosi költségvetésből pótolnák ki. A frakció elszántságát mutatja, hogy Vajda Pál korábban az Info Rádiónak kijelentette: ha Atkári János és László Csaba pénzügyminiszter hátraszaltót ugrik a Deák téren, akkor sem lesz 10 százaléknál nagyobb a drágulás.

Nagy politikai birkózás várható

Elemzők szerint nagy politikai birkózás várható a tarifaemelésről a fővárosi koalíciós pártok között, amelynek végén kompromisszum születik. A vitába már beleszóltak a fővárosi ellenzéki frakciók is, amelyek inflációarányos emelést tartanak elképzelhetőnek. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az emelés mértékébe november közepéig még beleszólhat a kormány is. A pénzügyminisztérium ugyanis az adótörvények novemberi elfogadásáig vétójoggal rendelkezik a BKV-emelés ügyében. A törvénymódosítások után azonban ez a vétójog megszűnik.