Ágnes
-1 °C
2 °C

Húsz százalékkal drágul a fővárosi tömegközlekedés

2003.08.21. 14:43
Januártól húsz százalékkal kell többet fizetniük az utasoknak a jegyekért és bérletekért, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a javaslatot - adta hírül az Info Rádió.
Legalább húsz százalékos BKV tarifaemelésre lehet számítani jövő év január 1-től - nyilatkozta az Info Rádiónak Aba Botond, a társaság vezérigazgatója. A szokatlanul magas drágulást az áfa-tartalom 12 százalékról 23 százalékra növekedése okozza. Igaz, e nélkül is 9-10 százalékos emelésre van szükség. Tovább súlyosbítja a BKV helyzetét, hogy várhatóan kimarad a jövő évi állami költségvetésből a közel tízmilliárd forintot kitevő normatív tömegközlekedési támogatás.

Vajda Pál, a főváros városüzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettese korábban úgy nyilatkozott: a jegyárakból befolyó bevétel a BKV működtetési költségeinek negyven százalékát fedezi, miközben Európában ez az arány az összkiadások felét jelenti. A budapesti tömegközlekedés drágulásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek is el kell fogadnia. Az összvonalas felnőtt havi bérlet így ötezer forintnál is többe kerülhet.

A fővárosi közlekedési társaság egy közlekedési csomagról is tárgyal a Pénzügyminisztériummal. Ennek keretében, lapinformációk szerint, 10-11 milliárd forintra számíthatnak, ám legalább húszmilliárdra lenne szükségük.