Albert, Lipót
3 °C
12 °C

BKV-sztrájk: Budapest szinte kihalt

2008.04.18. 06:00

Hiába állt a megállóban? Órákat szobrozott a peronon? Benzingőzben gyalogolt a munkahelyére? Lógott a suliból? Írja meg, hogyan érintette a sztrájk, küldjön fotót, videót!

Fontosabb részletek
 • Egész napos sztrájkot tartanak a BKV szakszervezetei.
 • Az elégséges szolgáltatásokról nincs megállapodás.
 • Járnak viszont a BKV alvállalkozói, a 73-as busz is, és csökkentett kapacitással az 1-es, 6-os, 18-as és a 42-es villamos is. A 18-as végül csak fél hatig, a 6-os este nyolcig közlekedett.
 • A MÁV és a Volán budapesti járatain elfogadják a BKV-bérletet.
 • Több fővárosi iskolában nincs ma tanítás, ahol van, ott sem kell igazolás a hiányzóknak vagy későknek.
 • Kora reggel néhol nagy dugók voltak, de kb. 8 órától szinte üres a város, nagyon jól lehet közlekedni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Egész nap sztrájkol a BKV

  Egész napos sztrájkot tartanak a BKV dolgozói, így szombat hajnalig Budapesten nem járnak a buszok, villamosok, trolik, metrók, HÉV-ek. Érdemes a Volán buszokat, vonatokat használni, de bátran felülhetnek biciklijükre, vagy gyalogolhatnak is.
 • A szakszervezetek azt követelték - hiába - a BKV-tól, hogy vonják vissza a paraméterkönyv tervezetét, hosszú távon garantálják, hogy nem terveznek további csoportos létszámleépítést a cégnél; rendezzék a BKV-dolgozók munkakörülményeit, illetve találjanak megoldást a rossz műszaki állapotú járműpark feljavítására; végül pedig találjanak hosszú távú megoldást a BKV finanszírozására, ugyanis a létszámleépítés és a járatritkítás kérdése alapvetően ettől függ. Ezek többségét a közlekedési cég vezetése nem tudta teljesíteni.
 • cikkünk a témában:

  InterCityvel is utazhatunk Budapesten belül

  A BKV-sztrájk idején többletvonatokat indít a MÁV, elfogadják a bérletet és az IC-kre se kell pótjegy.
 • cikkünk a témában:

  Vásárolni a sztrájk alatt is lehetne

  Nyitva lesznek a hipermarketek és szupermarketek, de a forgalom visszaesésére számítanak a BKV-sztrájk miatt.
 • cikkünk a témában:

  BKV-sztrájk: fejben már sztrájkolnak a politikusok

  A magyar politikus egy valamihez biztosan ért: közleményeket irogatni vész idején.
 • A Moszkva tér üres, egy ember várakozott az egyik buszmegállóban. A hangosbemondó neki mondta be: sztrájk van, járműre várni felesleges.
 • A Váci úton a megszokottnál nagyobb a forgalom. Az Árpád úton már akkora sor van, hogy egy lámpaváltás alatt nem lehet kifordulni a város felé a Váci útra.
 • A Volán-buszok üresen mennek a város felé Rákoskeresztúrról. A kocsik a Pesti úti Tescónál torlódnak. A Rákoskeresztúrt érintő vonatok a Keleti pályaudvar felé pontosan járnak és elég üresek, bátran lehet őket használni, jelentette kollégánk a vonatról.
 • Kezd élénkülni a forgalom a Nagykörúton, az emberek korábban kezdtek elindulni dolgozni, iskolában. Sokan tekernek a villamossínen biciklivel
 • Többen várakoznak az éjszakai buszok megállóiban a fővárosban pénteken kora reggel. A Nyugati téren 10 ember várakozott az éjszakai busz megállójában; a busz már nem közlekedik.

  A Nyugati pályaudvaron sokan vonattal mennek a külső kerületekbe, a hangosbemondó szerint Óbuda és a pályaudvar között mentesítő járatok közlekednek majd a nap folyamán.

  A Hősök terén is többen álltak a megállóban, de itt is hiába. A forgalom gyér a fővárosban a kora reggeli órákban.

  Az Örs vezér terén néhány ember állt az éjszakai busz megállójában. (MTI)
 • A Hungária körúton jár az 1-es jelzésű villamos, de csak egyetlen utas volt rajta.

  Az Örs vezér téri HÉV végállomáson a digitális kijelzőn az olvasható, hogy a "vonatok nem közlekednek".

  A Metró végállomása zárva van, egy felirat szövege szerint a "metró utasokat nem szállít."

  (MTI)
 • Buda egy része még "életben van", az Index megfigyelője szerint a Hegyalja út egyelőre szépen közlekedhető, és az Erzsébet hídon is komolyabb fennakadás nélkül lehet Pestre jutni.

 • Olvasónk jelenti: miután keresztanyját reggel hatkor felpakolta a Nyugatiban egy vonatra, jobbnak látta egyenesen a munkahelyre jönni. A Váci úton jött végig, kifelé nagyon jól haladt, de befelé már érezhető volt az erősödés. Bár sütött a nap, vihar előtti csendnek tűnt az egész.
 • A BKV sztrájk támogatottsága 98 százalékos a dolgozók körében, közölte Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője.

  A szóvivő elmondta, egy szokásos hétköznapon 1.300 busz és 600 villamos közlekedik a fővárosban. A sztrájk alatt eddig összesen 8 darab 1-es jelzésű villamos jár a Hungária körúton, az alvállalkozók által üzemeltetett viszonylatokon kívül egyetlen busz sem hagyta el a buszgarázsokat.

  Néhányan akarták csak felvenni a munkát a járművezetők közül, de nekik más munkát adtak, mivel ilyenkor az utas- és vagyonbiztonságot is szem előtt kell tartani.

  (MTI)
 • A "hogyan érintett a sztrájk" kérdésre reagált egyik olvasónk, Zoltán. Az előző BKV sztrájk esetén 5 perccel később ért be, igaz, akkor 7.40-kor lódult neki a XV. kerület – III-kerület viszonylatnak. Ma inkább nem kockáztatott, 5.40-kor startolt motorjával, enyhe forgalomban. Időben célba is ért.

  Szerinte a legutóbbi sztrájk alkalmával érdekes volt az emberek mentalitás. Zoltán azt vette észre, hogy reggel szinte mindenki birkaszerűen tűrte a fogságot, de délután már nagyon vigyáznia kellett minden puhatestűnek (értsd: motoros, biciklis, gyalogos), mert egy feldühödött csordában találta magát. Úgyhogy most kíváncsian várja, hogy jut haza délután.

 • A 73-as buszok, ugyan csak 20 percenként, de a sztrájk idején is járnak, kihasználtságuk csekély. A Blaháról a Ferenciek tere felé tartó járaton még ülőhely is volt, de a szembebuszon sem volt több húsz utasnál, jelentette tudósítónk.
 • A Budaörsi úton kifelé folyamatos a közlekedés, befelé egyre sűrűbben haladnak az autók, de dugó még nincs, jelentette tudósítónk.
 • Olvasónk jelenti: Épp most ért haza egyik baratom jóvoltából saját hasznalatú gépjárművel.

  A Nagykörút közlekedése kielégítő, a Soroksári út közlekedese tökéletes.
 • Az M3-as forgalma a Rákos pataknál, Zuglónál alaposan lelassul, de utána se vészes a helyzet.
 • Az Örs vezér tere környékén egyelőre átlagos a forgalom. A tér felé futó mellékutcákon a legutóbbi sztrájk alkalmával reggel hét előtt már komoly torlódást lehetett megfigyelni, most viszont még lehet haladni, jelentette tudósítónk.

  A téren már elkezdődött a torlódás, így várhatóan fél-háromnegyed órán belül a környező utcák is lebénulnak.
 • Évi még sosem ment itt Pesten bringával munkába, s meglepve tapasztalta, milyen eszméletlenül jól esett ma reggel végigsuhanni a Hungárián (leszámítva a szmogot). Helyzetjelentése szerint Budapest egyik legnagyobb főútján ugyan erős volt rajta a forgalom, nagy dugó mégsem volt. Évi azon kevesek közé tartozik, akik végül is örülnek a sztrájknak, ugyanis valószínűleg soha nem hozatta volna föl a bringáját vidékről, ha a munkabeszüntetés nem kényszeríti rá.

 • Van újra szabad taxi Budapesten, több társaság is jelezte, hogy bár telítettek megrendelésekben, még tudnak vállalni fuvart.

  Az egész napos BKV-sztrájk miatt sokszorosára növekedett igények miatt már előző nap "égtek a vonalak" a diszpécserközpontokban, és több helyről azt jelezték, nem tudnak fuvart vállalni péntek reggelre.

  A péntek reggel megkérdezett taxistársaságok közül volt, ahol továbbra is teljes telítettségről számoltak be éjfélig, és volt ahol már bármilyen időpontra tudtak volna küldeni autót. A legtöbb rendelés a hajnali négy és a délelőtt tíz óra közötti időszakra érkezett a taxistársaságokhoz.

  Az egyik diszpécser azt jelezte, hogy a kiszámíthatatlan közlekedési helyzet miatt elképzelhető, hogy a taxi késik, így érdemes időben telefonálni.

  A távirati iroda helyszíni tudósítói arról számoltak be, hogy a főváros útjain jóval több taxi közlekedik, mint egy átlagos reggel.

  Több taxisofőr az éjszakai szolgálata befejeztével reggel is kint maradt az utcákon.

  (MTI)
 • Az M3-as autópályán ugyan a Rákos pataknál lelassul a haladás, mint jelentette korábban tudósítónk, de innen a Kós Károly sétányig alig tíz perc alatt be lehet jutni.
  Klikk!
 • Az Andrássy út mindkét irányban jól járható, jelentette tudósítónk. A Metró újságot az autósoknak osztogatják. A címlapon nagy betűkkel: Sztrájk van!
 • A dugó még mindig nem érkezett meg, lassan az átlagosnál is kisebb forgalomról beszélhetünk az Örs vezér tere környékén, jelentette tudósítónk.

  Olyan jól lehet haladni, hogy a Füredi úti sebességmérő automata folyamatosan lassításra figyelmezteti a vezetőket. A buszmegállókban ugyan nem áll senki, de a környék tele van üresen várakozó taxissal - van köztük mezítlábas, de a nagyobb társaságok autói is üresen állnak.

  Zugló a jelek szerint nem értesült a sztrájkról, ezért nem is hajlandó dugót növeszteni.
 • Tudósítónk a Baross utcáról indult a belváros felé, az utak, beleértve a kis körutat, a Bajcsy-Zsilinszky utat, jól járhatók.
  Klikk!
 • Reggel 7 óra után elindulnak a 6-os villamosok a fővárosban. Hat szerelvényt állítanak be, amelyek várhatóan 12-15 percenként követik majd egymást.

  Azt egyelőre nem tudni, egész nap jár-e a 6-os villamos, jelenleg annyi biztos, hogy 13-14 óráig megoldott a közlekedésük.

  Hajnali ötkor elindult az 1-es villamos is, mert néhány járművezető itt is felvette a munkát, de ezen a vonalon sem a szokásos menetrend szerint járnak a szerelvények.

  (Független Hírügynökség)
 • Az Üllői út észak és a Váci út dél felé már legalább annyira beállt, mint egy sztrájkmentes hétköznap egy-másfél órával később szokott. A helyzet tehát hasonló, mint a múlt hétfői (félnapos) sztrájk reggelén.
 • Utas nélkül ugyan, de elment egy 6-os villamos a Nyugati pályaudvarnál, jelentette tudósítónk. A kocsik most állnak be a végállomásokra, hamarosan utasokat is visznek már.
 • A szokásos reggeli csúcsforgalom előtt, már hat óra körül torlódás alakult ki a város felé vezető utakon és a lehetséges kerülőutakon.

  A Hungária-körgyűrőn mindkét irányban erős a forgalom, a Népstadion közelében pedig már reggel hat óra előtt dugó volt.

  Az Üllői úton – főként a belváros felé – szintén rengeteg az autó és a Nagykörúton is csak lassan lehet közlekedni. A Rákóczi úton szintén a reggeli csúcsforgalomhoz hasonló mennyiségű autót lehetett látni.

  (Független Hírügynökség)