Blaskó nem óhajt kezet fogni Gyurcsánnyal

2008.03.14. 08:20
A Kossuth-díjra jelölt színész, Blaskó Péter a Magyar Nemzetben közzétett Gyurcsány Ferenchez címzett nyílt levélben jelentette be, visszautasítja a díja, "mert tiltakozni szeretne, tiltakozni Ön ellen".

Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat Blaskó Péter Jászai Mari-díjas, érdemes művész, aki ezt a kormányfőnek írt, a Magyar Nemzet pénteki számában közzétett nyílt levelében jelentette be.

Blaskó Péter nyílt levelében azt írja, hogy a Kossuth-díjat - amelynek egyébként végtelenül örül, és köszöni azoknak a művésztársainak, akik méltónak találták erre a kitüntetésre - nem fogadja el, mert tiltakozni szeretne a miniszterelnök ellen, aki "ezt az országot tönkretette, kiárusította".

"Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem símogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, a feleségem kezét. El kellene tartanom magamtól örökre a kezem, mint Őze Lajos Az ötödik pecsét című film végén." Blaskó Sólyom Lászlótól és Szili Katalintól elnézést kérve azzal fejezi be a levelet, hogy majd "boldogabb időkben" szeretné átvenni az elismerést, "amikor Magyarországon ismét demokrácia lesz".

A Kossuth-díjáról lemondó színész már hosszabb ideje rendszeres szereplője a Fidesz rendezvényeinek, tavaly pedig atívan bekapcsolódott a Fidesz kampányába, és Balázs Péter, Bánffy György, Kovács P. József, Reviczky Gábor, Grosics Gyula, Kerényi Imre, és Raksányi Gellért mellett részt vett a Szociális Népszavazás 2008 kezdeményezésben. A színész olyan fideszes kampányfilmben is szerepelt, amely a vizitdíj eltörlése mellett buzdíott.

A kormányszóvivői iroda röviden reagált a nyílt levélre: "A díj nem Gyurcsány Ferencé, hanem a Magyar Köztársaság díja. Ezért a művész úr gesztusa sem Gyurcsány Ferencnek, hanem a Magyar Köztársaságnak szól. Tudomásul vesszük a döntést."

Sas a bíróságot hibáztatja

A Kossuth-díjra jelölt, de egy adócsalási ügy miatt a díjtól még átadása előtt megfosztott Sas József az utóbbi napokban több helyen nyilatkozott úgy, hogy a bíróság nem véletlenül időzítette március 15-e elé az elsőfokú ítélet kihirdetését. A Fejér megyei Bíróság szóvivője cáfolta a vádat. Gieszné Boda Orsolya szerint a felfüggesztett szabadságvesztési ítélettel végződött eljárás első tárgyalását tavaly májusban tartották, nyolc tárgyalási nappal most jutottak el a nem jogerős döntés meghozataláig.p>  • Hírek
  • Hírek