Judit
2 °C
7 °C

Blaskó nem óhajt kezet fogni Gyurcsánnyal

2008.03.14. 08:20
A Kossuth-díjra jelölt színész, Blaskó Péter a Magyar Nemzetben közzétett Gyurcsány Ferenchez címzett nyílt levélben jelentette be, visszautasítja a díja, "mert tiltakozni szeretne, tiltakozni Ön ellen".

Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem fogadja el a Kossuth-díjat Blaskó Péter Jászai Mari-díjas, érdemes művész, aki ezt a kormányfőnek írt, a Magyar Nemzet pénteki számában közzétett nyílt levelében jelentette be.

Blaskó Péter nyílt levelében azt írja, hogy a Kossuth-díjat - amelynek egyébként végtelenül örül, és köszöni azoknak a művésztársainak, akik méltónak találták erre a kitüntetésre - nem fogadja el, mert tiltakozni szeretne a miniszterelnök ellen, aki "ezt az országot tönkretette, kiárusította".

"Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem símogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, a feleségem kezét. El kellene tartanom magamtól örökre a kezem, mint Őze Lajos Az ötödik pecsét című film végén." Blaskó Sólyom Lászlótól és Szili Katalintól elnézést kérve azzal fejezi be a levelet, hogy majd "boldogabb időkben" szeretné átvenni az elismerést, "amikor Magyarországon ismét demokrácia lesz".

A Kossuth-díjáról lemondó színész már hosszabb ideje rendszeres szereplője a Fidesz rendezvényeinek, tavaly pedig atívan bekapcsolódott a Fidesz kampányába, és Balázs Péter, Bánffy György, Kovács P. József, Reviczky Gábor, Grosics Gyula, Kerényi Imre, és Raksányi Gellért mellett részt vett a Szociális Népszavazás 2008 kezdeményezésben. A színész olyan fideszes kampányfilmben is szerepelt, amely a vizitdíj eltörlése mellett buzdíott.

A kormányszóvivői iroda röviden reagált a nyílt levélre: "A díj nem Gyurcsány Ferencé, hanem a Magyar Köztársaság díja. Ezért a művész úr gesztusa sem Gyurcsány Ferencnek, hanem a Magyar Köztársaságnak szól. Tudomásul vesszük a döntést."

Sas a bíróságot hibáztatja

A Kossuth-díjra jelölt, de egy adócsalási ügy miatt a díjtól még átadása előtt megfosztott Sas József az utóbbi napokban több helyen nyilatkozott úgy, hogy a bíróság nem véletlenül időzítette március 15-e elé az elsőfokú ítélet kihirdetését. A Fejér megyei Bíróság szóvivője cáfolta a vádat. Gieszné Boda Orsolya szerint a felfüggesztett szabadságvesztési ítélettel végződött eljárás első tárgyalását tavaly májusban tartották, nyolc tárgyalási nappal most jutottak el a nem jogerős döntés meghozataláig.p>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?