Gerzson
-3 °C
3 °C

Sufniban tartják az Árpád-sávos lobogókat

2004.11.19. 16:23
A Vér és Becsület másfél éves tevékenységéről adott számot pénteken délután az egyesület elnöke a Fővárosi Bíróságon. Az elhúzódó polgári perben - amit az egyesület megszüntetéséért indított az ügyészség - még most sem született ítélet, tehát december elsejéig még biztosan tovább működik a legveszélyesebb neonáci csoportnak tartott VBKE.
A másfél éve tartó per pénteki tárgyalásán a bíró kikérdezte az egyesület vezetőjét a Vér és Becsület másfél éves tevékenységéről. Domokos Endre János a Fővárosi Bíróságon beszámolt arról, hogy a jelenleg tizennégy főt számláló szervezetnek kétszer volt elnökségi gyűlése megalakulása óta. A három tagot számláló testület a VBKE megalakulása óta változatlan, tisztújítás terveik szerint 2006-ban lesz.

A zászlók a sufniban vannak


Domokos Endre János (jobbról) és ügyvédje
Fotó: Index
Az egyesület könyvelését, vezetését és teljes adminisztrációját Domokos végzi. Az egyesület kéthetente tart ismeretterjesztő előadásokat egy kelenföldi sörözőben, ahol általában harminc-negyven ember is összejön. A két-három órás események témája többnyire a hungarizmus ideológiája és története, a meghívott "magánkutatók" ingyenesen adnak elő, "puszta hazaszeretetből". Emellett koncertek szervezésével is foglalkozik az egyesület, Domokos elmondása szerint teljesen szabályszerűen, még az Artisjusnak is befizetik az elhangzott feldolgozások után járó díjat.

Az ügyész internetről származó fotókat mutatott be, amikkel kapcsolatban később több kérdést is feltett a bírónő, mivel a képeken látható rengeteg Árpád-sávos zászló szerinte nincs arányban a szervezet szerény költségvetésével. Domokos elmondása szerint barátok készítették ezt nekik ingyen, a negyven zászlót "otthon a sufniban" tárolja ő maga, készen a használatra.

A zászlók a sufniban vannak

A szervezet vagyona pillanatnyilag százötezer forint. A bíró Vér és Becsületet terveire vonatkozó kérdésére Domokos elmondta, hogy megtartják a decemberben szokásos Fehér Karácsony nevezetű rockfesztivált, februárban pedig ismét szeretnének megemlékezni a Becsület Napjáról.

A bíró december elsejére elhalasztotta a per további tárgyalását, addigra szerzi be a bíróság az alperestől a VBKE működésének vizsgálatához szükségesnek tartott egyesületi jegyzőkönyveket.

A Vér és Becsület Kulturális Egyesület megszüntetését a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezte, miután a 2002-ben alapult közhasznú egyesület elődszervezetét a legjelentősebb és legveszélyesebb neonáci csoportnak tartották a titkosszolgálatok 2000-ben. A pert indító ügyészség azért kérte a bíróságtól, hogy mondják ki az egyesület megszűnését, mert egy időben a törvényben előírt tíz főnél kevesebb tagja volt. Az ügyészség szerint emellett a VBKE újfasiszta eszméket is terjeszt, miközben az alapító okiratában vállalt "tudományos és ismeretterjesztő" céloknak nem tesz eleget.