Emma
9 °C
26 °C

Gyurcsány sem blogolhat a hétvégén

2006.04.05. 07:54
A régi blogjegyzéseket fennhagyhatják, de újakat nem írhatnak a politikusok a kampánycsendben. A Magyar Tartalomszolgálatók Egyesülete (MTE) szerint a legártatlanabb bejegyzés is alkalmas a választói akarat befolyásolására.

Az MTE a 2006. évi áprilisi országgyűlési választások kampánycsendjére vonatkozó állásfoglalása szerint a politikusok nem írhatnak új bejegyzést a választások hétvégéjén, mondta az Indexnek Simon Éva, a szervezet jogásza.

Monitoring az interneten
Az MTE Monitoring Bizottsága a választási kampányt és ennek kiemelt részeként a kampánycsend internetes betartását ellenőrzi. A kampánycsend ideje alatt a bizottság együttműködik az Országos Választási Bizottsággal és figyeli a tartalomszolgáltatók kampánycsend ideje alatt közzétett tartalmait. Amennyiben valamely tartalomszolgáltató eljárása a kampánycsendet megsérti, akkor a Monitoring Bizottság felszólítja a tartalomszolgáltatót a jogszerűtlen magatartás megszüntetésére, és javaslatot tesz a jogszerű tartalomszolgáltatásra. Amennyiben az érintett tartalomszolgáltató a felszólítás ellenére sem távolítja el a jogsértő tartalmat, a bizottság jelenti a jogsértés gyanúját az Országos Választási Bizottságnak. (MTE)
Az MTE honlapján megjelentetett állásfoglalás szerint a politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek. Ezért ezek a tartalmak a pártok és jelöltek honlapjával esnek egy megítélés alá. Simon Éva szerint például Csapody Miklós legártatlanabbnak tűnő bejegyzése semmiben sem különbözne attól, hogy a televízióban kutyusokkal együtt tűnne fel az MDF politikusa.

Ismert politikusi blogok között említhetjük Fodor Gábor, SZDSZ-es, Simon Gábor MSZP-s, vagy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök naplóját.

Kifejezetten befolyásol

Az MTE következtetése abból fakad, hogy a politikusok és jelöltek véleménye kifejezetten alkalmas a választói akarat befolyásolására, nem csupán a vélemények ütköztetésének lehetőségét kínálják. A pártokat és a jelölteket arra szólítják fel, hogy a kampánycsend ideje alatt honlapjuk esetében tartózkodjanak a választási kampánnyal és a választási programmal kapcsolatos információk frissítésétől.

"A tartalomszolgáltatók felelőssége eltér a zárt és nyílt fórumok, a chatek és blogok estében" - olvasható az MTE állásfoglalásában. A felhasználók által készített tartalom esetén nem tiltható, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a választásról is szót ejtsenek.

A tartalomszolgáltatókat ugyanakkor óvják attól, hogy ebben az időszakban jelenítsenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a választókat döntésükben. A tartalomszolgáltatók korábbi, a választásról, a kampányról szóló anyagaikat az első két hierarchikus szintről tegyék elérhetetlenné, azaz a honlapok címoldaláról legalább két kattintással kell elérhetővé tenni a régebbi tartalom.

A kampánycsend 2006. április 8-a 0 órától április 9-én este hétig , valamint április 22-én 0 órától április 23-a 19:00 óráig tart.

Az Index az MTE alapító tagja