Lujza
-2 °C
13 °C

A magyar kormány bocsánatot kért 68-ért

2008.08.21. 16:32
A magyar kormány nevében Hiller István kulturális miniszter bocsánatot kért Csehországtól és Szlovákiától az 1968-as magyar katonai agresszióért.

"A bevonulás, a prágai tavasz leverése gyalázat és szégyen" - mondta csütörtökön Hiller István, kulturális miniszter. Hiller a magyar kormány nevében bocsánatot kért Csehországtól és Szlovákiától, mert 1968-ban a magyar hadsereg is részt vett Csehszlovákia megszállásában, az ottani reformok eltiprásában.

"A rendszerváltást követő magyar kormányoknak erkölcsi kötelességük és tisztességük, hogy bocsánatot kérjenek Csehországtól és Szlovákiától a prágai tavasz 40 évvel ezelőtti leverésében való magyar részvétel miatt" - mondta a miniszter.

A kormány politikai nyilatkozatát felolvasva hozzátette, hogy a magyar csapatok negyven évvel ezelőtti bevonulása agresszió volt, támadás a szabadabb gondolkodás ellen, ami "akkor is igaz, ha a magyar csapatok szovjet kényszer hatására vettek részt a megszállásban".

A magyar csapatok 1968 augusztus 21-én indultak meg Csehszlovákia ellen, ahová a Varsói Szerződés tagállamai szovjet vezetéssel indultak, hogy megdöntsék a reformer csehszlovák kormányt.

"Bocsánat" - zárta nyilatkozatát a miniszter.

A Fidesz szerint helye van a bocsánatkérésnek, főleg ha MSZP-s politikus teszi. "Ez a bocsánatkérés azonban mindenekelőtt az akkori diktatórikus államhatalmat működtető MSZMP jogutód pártjának erkölcsi kötelessége" - reagált Hiller nyilatkozatára Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke szerint "a prágai tavasz eltiprása negyven évvel ezelőtt megmutatta, hogy nincs emberarcú szocializmus". Fodor szerint legszégyenteljesebb eseménye volt az elmúlt 50 évben a csehszlovákiai bevonulás.

Az évfordulóról az Index Tegnapi Újság melléklete is megemlékezett.