Klaudia
-4 °C
2 °C

Médiabojkott fű alatt

2004.08.02. 15:01
A két nagy párt szűkebb vezetői köre hagyományosan bojkottálja a másik oldal felé elkötelezettnek elkönyvelt médiumokat. A Fideszben nincs róla hivatalos döntés, de az ATV, a Klubrádió egyes műsorai, a 168 óra és a 16 óra hiába várja Orbánék megszólalását, a kormány és az MSZP befolyásos vezetőitől pedig a Magyar Nemzet, a Hír Tv és a Vasárnapi Újság vár feleslegesen interjút.
Kialakult szokásrend alapján a Fidesz és az MSZP legfelsőbb vezetése több tévés és nyomatott orgánumot kerül.

Lefokozásként

Összességében már több száz felkérése mondott nemet a Klubrádiónak a Fidesz öt-hat legbefolyásosabb személyisége - nyilatkozta az Indexnek Bolgár György, aki szerint a politikusok távolmaradásának célja egyes médiumok "lefokozása". Bölcs István, a 168 óra főszerkesztő-helyettese elmondta, hogy Orbán Viktor környezetéből még miniszterelnöksége idején azt a választ kapták, hogy "a lap nincs benne a kormányfő kommunikációs tervében". A nagyobbik ellenzéki párt fontosabb emberei nem nyilatkoznak a Magyar ATV-nek és a Magyar Rádió szombatonként jelentkező 16 óra című műsorának sem.

Kivételesen

Információink szerint azonban a jelenlegi kormányoldal sem áll szívesen szóba a jobboldaliként besorolt orgánumokkal. A kormány és a szocialista párt belső köre egyáltalán nem nyilatkozik a Magyar Nemzetnek, a Hír Tv-nek és a szintén magyarrádiós Vasárnapi Újságnak. Úgy tudjuk, a Magyar Nemzet rendszeres faxos meghívói ellenére hónapok óta hiába vár megszólalásokat aktuális kérdésekben több minisztertől. Az MSZP ismert személyiségei pedig csak olyan kivételes esetekben adnak exkluzív interjúkat, mint amikor Szili Katalin nomenklatúra-ügyben a Hír Tv-n keresztül igyekezett még hangsúlyosabbá tenni mondanivalóját.

Ellenkező előjellel

Bár Bolgár György szerint törvényellenes, hogy "az országgyűlésben is képviselettel rendelkező, közpénzen eltartott pártok vezetői" folyamatosan nemet mondanak a "legfelkészültebb újságíróknak", a pártok sajtófőnökei szerint egyáltalán nincs bojkott.

Meszleny László, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt állítja, ilyen kérdésben soha nem született titkos döntés. A kommunikációs igazgató szerint a kérdéses médiumoktól nem érkezett felkérés, ettől függetlenül igaz viszont, hogy a pártvezetőknek nem kell mindenhova bemenni. Meszleny szerint egyébként Orbán a Magyar Hírlapnak és a Népszabadságnak is hosszú kihagyás után adott interjút az EP-választás kampányában.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint szintén nincsenek kőbevésett szabályok a legfőbb pártvezetők interjúkötelezettségéről, saját tapasztalataik alapján azonban joggal ódzkodnak olyan médiumoktól, ahol sokszor látják viszont magukat olyan szituációban, amelynek az ellenkezője volt igaz.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft