Sólyom bemutatta a Bölcsek Tanácsát

2008.11.25. 13:15
Az oktatás fejlesztése és a korrupció visszaszorítása érdekében fogalmaz meg ajánlásokat az államfő által létrehozott Bölcsek Tanácsa. A testületet nem közpénzből, hanem alapítványi úton finanszírozzák.

A köztársasági elnök kedden bemutatta az általa létrehozott Bölcsek Tanácsának tagjait. A testület fő célja, hogy általános alapelveket, ajánlásokat dolgozzon ki az oktatás fejlesztéséhez és a korrupció visszaszorításához, amelyeket bármely jövendőbeli kormány felhasználhat majd. Sólyom László szerint ez a két terület az, amelyek javulása nélkülözhetetlen a gazdasági versenyképességhez és a társadalom pozitív jövőképéhez.

A Bölcsek Tanácsának végleges tanulmánya várhatóan jövő év közepén jelenik meg könyv formájában, amihez bárki hozzáférhet majd. Az államfő a keddi bemutatáskor hangsúlyozta: nem kormányzati cselekvésprogramot dolgoz ki a tanács, és a testület életre hívását sem a gazdasági válság indokolta, de úgy látja, hogy nincs kiút ebből a mostani gazdasági válságból sem, ha alapvető strukturális problémákkal nem foglalkoznak.

A Bölcsek Tanácsának tagja Lámfalussy Sándor nemzetközileg elismert közgazdász, egyetemi tanár és bankár, aki elnöke volt egyebek mellett az Európai Központi Bank elődjének számító Európai Monetáris Intézetnek. A tagok között van Eva Joly, aki Franciaországban dolgozott vizsgálóbíróként, és számos nagy korrupciós ügyet leplezett le. Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem professzora, több oktatással foglalkozó itthoni és uniós testület tagja, valamint Fodor István mérnök, számos hazai és uniós kutatási illetve üzleti tanács vezetője - az Ericsson Magyarország egykori vezérigazgatója, majd elnöke - is benne van a Bölcsek Tanácsában. A testület működését nem közpénzből, hanem egy erre a célra létrehozott alapítvány útján finanszírozzák.  • Hírek
  • Hírek