Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A népszavazásról prédikált Bölcskei Gusztáv

2004.12.25. 14:04
A református püspök a határon túliak megkövetésére szólított fel, majd elkeseredett polgárok leveleit olvasta fel a a debreceni Nagytemplomban.
Megkövette a határon túli magyarokat karácsonyi igehirdetésében Bölcskei Gusztáv református püspök.

"Kövessük meg őket, akik ezen az előrehozott karácsonyi befogadáson zörgettek és nem találtak befogadásra" - utalt a december 5-i népszavazás kimenetelére a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szombaton a debreceni Református Nagytemplomban.

Az igennel szavazók nevében

#alt#
Bölcskei Gusztáv
A püspök idézett egy debreceni polgár hozzá írt leveléből, amelyben arról tájékoztatja, hogy "végtelen szomorúsággal és fájdalommal éltük meg a december 5-ei népszavazás eredményét". A levélíró sok-sok igennel szavazó debreceni polgár nevében felkérte a református egyházfőt, ha teheti, kövesse meg ezért a határon túli magyarokat.

"Hát kövessük meg őket" - mondta Bölcskei Gusztáv a Nagytemplom szószékéről.

A püspök igehirdetésében arról beszélt, hogy karácsonykor az apróságokra is odafigyelünk. Ezek közül - szavai szerint - a legnagyobb figyelmeztetés, hogy "őrzői vagyunk egymásnak családban, gyülekezetben, nemzetben".

"A karácsony hirdeti a felebaráti szeretet hatalmát népszavazás előtt és után is" - tette hozzá.

A sötétség hatalma

Visszatérő gondolata volt az igehirdetésnek, hogy "csak a világosságot hozó ünnep a maradandó, csak az, amelyik szembe tud nézni a sötétség hatalmával".

"Isten a világosság atyja, aki a teremtés hajnalán, amikor sötétség töltötte be a mélységet, szólt, legyen világosság és elindult az élet csodálatos története" - mondta.

Hozzátette: a karácsony a sötétségben fénylő világosság ünnepe, a legyőzhetetlen reményé. A betlehemi kisdedre utalva hangoztatta: Isten tud kicsi lenni, de soha nem lesz kicsinyes.