Szilárda
0 °C
6 °C

Kinek munka, kinek szünet augusztus 15-én

2001.08.09. 16:05
A kormány kedden úgy határozott, hogy a miniszterek mellett kéri az országos és megyei hatáskörű szervek vezetőit, hogy mentesítsék dolgozóikat a munkavégzés alól augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján. A határozatban a magáncégeket is erre biztatják, de a sajtóban megjelent reagálások szerint nincs foganatja a kérésnek. Az általunk megkérdezett közhivatalokban nem szerveznek csoportos kirándulást az ünnepségekre, és több helyen még mindig a hivatalos tájékoztatót várják.
A millenniumi év méltó megünneplése érdekében a kormány arra kéri a minisztereket, az országos hatáskörű szervek, valamint a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok vezetőit, hogy augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján mentesítsék dolgozóikat a munkavégzési és szolgálat-ellátási kötelezettség alól. A kormányhatározat szerint a munkavégzés alól mentesítettek járandósága tekintetében a mentesítés napja munkában töltött időnek számít. Az ezen a napon történő munkavégzés munkanapon végzett munkának számít.

A kormány a magáncégeket is hasonló intézkedésekre kéri. A mentesítés nem érinti a halaszthatatlan feladatok elvégzésére szakosodott szervezeteket, ott a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint ügyeleti rendszer lehet a megoldás. A mentesítés továbbá nem érinti a közigazgatási határidőket és azok számítását sem. A határozat augusztus 15-én érvényét veszti, és információink szerint a kormány nem készül arra, hogy előkészítsen egy olyan törvényt, amely munkaszüneti nappá nyilvánítja Nagyboldogasszony napját. A kormány kifejezetten a millenniumi év tiszteletére hozta meg határozatát, amely egyedi és megismételhetetlen.

Több a találgatás, mint a konkrétum

Nagyboldogasszony napja
Nagyboldogasszony ünnepe Szűz Mária mennybevitelére emlékeztet, amelyet dogmaként XII. Pius pápa hirdetett ki 1950-ben. A keleti egyházban is elfogadott ünnep. A legősibb magyar Mária-ünnep, de évszázadokon keresztül ez a nap volt a magyarság nemzeti ünnepe is. Szent István királyunk 1038-ban ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. A dokumentumok szerint ez volt a világtörténelem első országfelajánlása. A nép nagyasszony napjának is nevezi, amely un. tiltónap. A Muravidéken például ilyenkor tartózkodnak a sütéstől, és a kemencében való tüzeléstől, mert a láng kitör és körülnyaldossa a konyha falát. Nagybodolyán ezen a napon azt ajánlják: ne mossunk kezet, lábat, mert nyomorultak maradunk.

Az Index megkeresésére több megyei önkormányzat nem tudott konkrét információkat adni a szerdai munkaszünetről. Szolnokon még nem kaptak hivatalos tájékoztatót, és a pénteki nap folyamán tervezik a hivatali munkarend átnézését. A Pest Megyei Önkormányzatnál szintén nem tudtak felvilágosítást adni: a sajtóreferens szerint azonban minden bizonnyal náluk is munkaszüneti nap lesz. Németh Éva, a Győr-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője az Indexnek elmondta: mentesíteni fogja a dolgozót jelentős részét. A hivatalvezető egyetért a kezdeményezéssel, de hozzátette, hogy a szerdán ügyeleti rendszert állítanak fel, és az ügyfélszolgálatot sem zárják be. Németh Éva lapunknak nem tudta megmondani, hogy a hivatal szervez-e közös kirándulást a központi ünnepségre, Esztergomba. Azt azonban hangsúlyozta: mindenkinek nyitva álla a lehetőség a millenniumi év méltó megünneplésére.

A Gazdasági Minisztérium sajtóosztályán elmondták: szerdán munkaszüneti napot kaptak a dolgozók, ugyanúgy, mint a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai. A két hivatal egyikében sem tervezik a központi kirándulást Esztergomba. Információink szerint a határozat szövegét a pénteken megjelenő Magyar Közlöny tartalamazza.

Egyeztetni kellett volna

Az MTI-t az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) munkaadói oldalának titkárságán arról tájékoztatták, hogy augusztus 15-ig nem tervezik a munkaadói érdekképviseletek vezetőinek tanácskozását a felhívás megvitatásáról. Dávid Ferenc, az oldal e kérdéskörrel foglalkozó szakértője a távirati irodának elmondta: ezt a tervet időben, például az idei munkanap áthelyezések, az OMT-ben folytatott vitája során kellett volna megtárgyalnia a kormánynak a szociális partnerekkel. A munkaidőalap csökkentő hatásáról, finanszírozásáról előzetesen kellett volna konzultálni, megegyezni az OMT keretei között - vélte Dávid Ferenc.

A Magyar Posta a Nyugdíjfolyósító Igazgatósággal kötött szerződés alapján készült kifizetési naptár szerint - nyugdíj kifizetési napon valamennyi szolgáltatásával az ügyfelek rendelkezésére áll. Így az előfizetéses hírlapterjesztéssel, a levél- és csomagküldemények kézbesítésével is. - mondták el a cég munkatársai az MTI-nek.