Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Bolgár úr és Csurka István egymásra sem néztek

2008.03.25. 14:06
Első fokon 150 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság Csurka István politikust, írót. Csurkát Bolgár György jelentette fel rágalmazásért, mert azt írta róla, ügynök volt.

Vasvári Csaba bíró tenyerében nyugtatta az állát kedd délelőtt, a Markó utcai tárgyalóterem szépen polírozott pulpitusán. Vele szemben, a vádlottak padján Csurka István ült. Szürke öltönyében türelemmel hallgatta pere alakulását, ha kellett készségesen felállt. Az ablak felőli oldalon kőmosott farmernadrágban, kék ingre vett sportos zakóban Bolgár György ült. Ő jelentette fel Csurka Istvánt. Bolgár mereven előre nézett az egész pör alatt, kezeit összekulcsolva az asztalon nyugtatta. Mellette simára borotvált arcú ügyvédje. Átellenben velük Csurka István bajszos prókátora ült.

A közönség két főből állt: egy szürke öltönyös úrból, aki Bolgár ismerőse volt, és az Index tudósítójából, akinek nadrágját almapépfolt csúfította. Egy kisgyermek kente össze, aki csak erőszakkal képes kifejezni nemtetszését: ha elég a reggeli vitamindús kulimászból, hát kiborítja a kanalat. Vele szemben a felnőttek a jogállam erejében hisznek. Ha vitájuk támad, perre mennek, s nem heves kézmozdulatokkal intézkednek.

"Lehet ön szerint pejoratív az, hogy valaki a »legvadabb zsidó politikát adja elő«?" - kérdezte Vasvári bíró a per egyetlen tanúját, a Külügyminisztérium nyugalmazott munkatársát. A tanú 1959-től 1990-ig állt diplomáciai szolgálatban, volt sajtóattasé Kubában és nagykövet Mozambikban is, hogy karrierjének csak néhány jelentős állomását soroljuk. A tanút Csurka István ügyvédje hívta. Az illető 2006-ban a Harmadik Út képviselőjelöltje volt a parlamenti választásokon. Nem szerzett mandátumot.

Bolgár György 1988-tól a Magyar Rádió amerikai tudósítója volt. A tanú szerint a titkosszolgálat sok külföldi tudósítót beszervezett. A bíróság tisztelettel fogadta meglátását, de bizonyítéknak ez kevés volt.

"Létezhet olyan magyar állampolgár, aki nem nemzettárs?" - jött a következő kérdés a tanúhoz. A tanú csalódott volt a szemantikai megközelítés miatt. Ő azért jött, hogy elmondja, Csurka István nem bizonyíthatja be, hogy Bolgár György KGB-ügynök, vagy a magyar titkosszolgálat, esetleg a Moszad besúgója volt, mert a dolognak titokzatos a természete. Így az sem bizonyítható, hogy nem volt az, mondta a tárgyalás szünetében, a bíróság halvány fénnyel világított sápadt csempéi között. Az alperes tanúja szerint nincs aki megmondja, hogy rágalmazás-e azt írni 2004 szilveszterén a Magyar Fórumba, hogy Bolgár György ügynök volt.

Mert a per e kérdés körül csúcsosodott ki. (A napot előcsalogatta a tavasz, de dideregtető szél fújt be az utcába.) Két kolléga került egymással szembe, két írástudó ember. Kötetek sorát jegyzik, cikkeik folyómétereket töltenek meg. Bolgár lírájára is büszke, Csurka pedig drámákat adott a magyar színjátszásnak.

Csurka az idősebb, mostanság vezércikkek megfogalmazásával bíbelődő, magát sarkosan kifejező, határozott ember. Bolgár tizenkét évvel fiatalabb nála. Barátságos hangján évek óta naponta bíztatja a rádióhallgatókat, hogy mondják el véleményüket a világ dolgairól. Sőt, ő sem rejti véka alá a sajátját. De míg Csurka inkább háborog és dühös, addig Bolgár szemeit forgatja és derűsen méltatlankodik. Csurka István a szigorú őrmester, Bolgár György a fejét csóváló tanárnő jelmezét választotta a közbeszéd maszkabálján. Mindkettejüket ezrek szeretik és tisztelik, véleményükre sokat adnak.

Szavuk sem volt egymáshoz, a pereskedőknek. Nem köszöntek egymásnak és nem is néztek egymásra, egyetlen pillantásra sem.

Nem hatott Csurka védőjének érvelése, holott Haraszti Miklós sajtószabadságról vallott gondolatait hívta segítségül. Csurka István bűnös, első fokon. 150 ezer forintra ítélte Vasvári bíró, rágalmazásért. Az ítélet szerint bűnt követett el akkor, amikor volt ügynöknek nevezte Bolgárt. Akkor, amikor azt állította, hogy azért ment el a Magyar Rádiótól, mert félt, hogy lebukik az átvilágításkor. És akkor is, amikor azt írta róla, hogy nem nemzettárs (cikkében viszont elismerte, hogy Bolgár fehér és fajtárs). Akkor viszont nem rágalmazott, amikor cion bölcsének nevezte kollégáját. A cionista ugyanis nem negatív jelző, ahogy arra már az ENSZ is rámutatott - emlékeztetett a bíró.

Csurka István fellebbezett. A 2004-es cikk újabb bíróság elé kerül.