Géza
-11 °C
-4 °C

Bombariadó-központot akarnak a plázák

2005.07.29. 12:28
Nincs elég erő, sem kapacitás a rendőrségnél arra, hogy idejében végrehajtsa egyszerre több létesítmény kiürítését és átvizsgálását, állítja a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége. Magántőkével segítenének a hatóságoknak. A rendőrség köszöni, de el tudja látni a feladatát.

Gyorsan bevethető bombakutató egységeket, rendőrségi bombariadó központ felállítását, és a közveszéllyel fenyegetés vétségének komolyabb szankcionálását javasolja a belügyi szerveknek a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége(MBSZ), adta hírül az InfoRádió. A központot magántőkéből finanszíroznák.

A londoni robbantások napján történt hármas bombariadókor megmutatkozott, a rendőrségnek nincs elegendő kapacitása arra, hogy időben végrehajtsa több nagy forgalmú létesítmény kiürítését és átkutatását, mondta Pós Péter, a Westend üzemeltetési igazgatója.

"Azt tapasztaljuk, hogy nincs elég élő erő és megfelelő technikai támogatás ahhoz, hogy egy feladatot a megfelelő időn belül végre lehessen hajtani" - mondta Pósa. Ezért véleménye szerint lehetőséget kellene adni azoknak a biztonsági vállalatoknak akik együtműködnének a felderítésben, és vállalják azt, hogy megfelelő számú és alapképzettségű személyzetet állami oktatásban kiképeztetnek. Ezek a biztonsági intézmények a tűzszerészekkel együtt vagy őket megelőzően, tudnák végrehajtani a bombafenyegetések utáni átvizsgálásokat.

A bevásárlóközpontok arra is javaslatot tettek, hogy a rendőrségen belül jöjjön létre egy országos vagy fővárosi bombariadó központ, amely begyűjti a bejelentéseket, gyorsan analizálja azokat és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mai bírósági gyakorlat és felderítési intenzitás sem rettenti el az embereket a telefonos fenyegetőzéstől, ezért az ilyen eseteket komolyabb szankciókkal kellene sújtani, javasolta az MBSZ.

A rendőrséghez nem juttattak el semmilyen tervezetet a témával kapcsolatban, ezért még nem foglalkozunk az üggyel, mondta Németh Lajos, az ORFK sajtóreferense. Valóban nehezebb reagálni egy több helyszínre kiterjedő bombafenyegetés esetén, már csak a területi kiterjedés miatt is, de a rendőrség ezt a feladatot el tudja látni, tette hozzá.

A költségekről a sajtóreferens elmondta, hogy riasztás esetén egy egyszerű szatyor átvizsgálása is 100 ezer forintnál kezdődik, de egy bevásárlóközpont átkutatása akár milliókba is kerülhet. Ezt az összeget minden esetben a fenyegetővel fizettetik meg. Legutóbb a Parlament felrobbantásával fenyegetőző 14 éves lánynak számláztak ki 200 ezer forinot, és egy tízéves gyereknek is fizetnie kell, miután két hete azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a Nyugati pályaudvart.

Ha a bevásárlóközpontok keményebb szankciókat szeretnének alkalmazni, ahhoz törvénymódosításra lenne szükség, ami nem a rendőrség feladata, mondta Németh Lajos.