Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Többször megtámadták a Nyugati téri robbantót

2003.08.26. 17:25
Pisztollyal és robbanóanyaggal próbált védekezni a többször is megtámadott fiatal. A Nyugati térnél egy hirtelen mozdulat indította be a reakciót - áll a rendőrség közleményében.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya visszaélés robbanóanyaggal és robbantószerrel bűntette, valamint közveszély okozás vétsége elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ellen a 20 éves nagykátai férfi ellen, akinek hátizsákjába rejtett anyagok felrobbantak a fővárosban hétfőn.

Kedden délelőtt a rendőrök gyanúsítottként kihallgatták T. Tamást, aki részletes, beismerő vallomást tett. A szervezett bűnözés elleni osztály munkatársai a gyanúsított lakókörnyezetében folytatott adatgyűjtés során megállapították, hogy a fiatal fiút korábban több támadás érte.

Ezekben az esetekben a fiú azonban nem tett feljelentést, inkább úgy gondolta, hogy "egy sajátos védekezési formát választ" - fogalmaz közleményében a rendőrség. Budapesten egy Flobert típusú pisztolyt vásárolt, melyet magánál tarthatott, valamint robbanóanyagot készített.

Az ominózus hétfői nap kronologikus ismertetése szerint a fiú vonattal a Keleti pályaudvarra érkezett, ahonnan gyalog a Blaha Lujza térre ment, majd felszállt a - BRFK közlemény szerint - 6-os "viszonylatszámú" villamosra. A villamoson leült, táskáját a lába közé a földre tette, majd mikor a Nyugati pályaudvarhoz ért - ahol könyvet akart vásárolni - hirtelen fölkapta a hátizsákját, melyben a gyúlékony elegy felrobbant.

A fiú nem szándékosan idézte elő a robbanást - áll a rendőrség közlésében. A gyanúsított lakásán lefolytatott házkutatás során 50 gramm, már elkészített elegyet, valamint másfél kiló robbanóanyag elkészítésére alkalmas anyagokat foglaltak le a BRFK munkatársai, melyek igazságügyi szakértői vizsgálata folyamatban van.

Mint hasonló esetekben, az eljáró szerv igazságügyi elmeorvos szakértő bevonását kezdeményezi. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztály Szervezett Bűnözés Elleni Osztálya előterjesztéssel élt az illetékes ügyészség felé, hogy indítványozza a bíróságnál a gyanúsított előzetes letartóztatásának foganatosítását.