Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Gránátot robbantottak Újlipótvárosban

2001.05.25. 10:26
Megsemmisítették a csütörtök este talált második világháborús lövedéket az újlipótvárosi Wahrmann Mór közben. A detonáció nem okozott kárt semmiben, a hatástalanítás idejére kiürített 300 lakásba visszatérhetett a közel kilencszáz lakó.
A rendőrség a tűzsszerészekkel együttműködve biztosította a terepet
A helyszínen kellett megsemmisíteni azt a második világháborús lövedéket, amelyet csütörtökön találtak a XIII. kerületi Wahrmann Mór közben a közműfelújítás során. A kilőtt, 75 milliméteres gránátot nem mozgathatták, ezért kellett lakóépületek között hatástalanítani.

Már előző nap értesítettek mindenkit arról, hogy hagyja le a környéket a robbantás idejére. Aki öreg vagy mozgáskorlátozott lévén nehezebben tette volna ezt, azoknak mentők segítettek elhagyni lakásukat. A rövid idejű kiürítés háromszáz lakás közel 900 lakóját érintette.

A gránátot gondosan betemették homokkal
A tűzszerészek a lőszer lelőhelye közelében, de nem ugyanabban a gödörben robbantották fel a világháborús gránátot. Az eseményt jelentős médiafigyelem kísérte, minden televízió és média jelen volt.

A detonációt mérsékelt robaj kísérte, helyén pedig nem keletkezett jelentős gödör. A robbanás után a Wahrmann Mór köz, valamint a Pozsonyi és Victor Hugo utca közeli házainak lakói visszatérhettek lakásaikba. A gránát hatástalanítása után folytatódik a közműfelújítás a környéken.