Ivett, Frida
7 °C
16 °C

Bordásnak muszáj volt bevallania a szivárogtatást

2007.07.18. 11:59
Nagy csatározás színtere lesz az Országos Választási Bizottság szerdai ülése, a Fidesznek saját népszavazási kérdéseinek és a kezdeményezés kormányellenes élének védelmében meg kellene akadályoznia az újabban beérkezett kérdések jóváhagyását. Az Index információi szerint a Kálmán László nyelvész párhuzamos indítványa elleni arzenálban már nemcsak az elsőség melletti érvek, hanem új szempontok is bekerültek. A testületnek szerdán este kell döntenie arról, hogy az ellenzéki párt kezdeményezései mellett átenged-e további kérdéseket.

Kilenc hónapja a Fidesz elnöke még azt ígérte híveinek, hogy egy ügydöntő reformnépszavazás megoldást jelenthet a válságból való kilábaláshoz, és hogy azon az emberek majd szabadon dönthetnek a megszorításokról. Az ellenzéki párt számára újabban viszont már a referendum komolyságának megőrzése a tét. Szerda este - első körben - eldőlhet, hogy az OVB odaengedi-e a kormánybuktatónak szánt kérdések mellé a szavazólapra az ellentétes előjellel megfogalmazott változatokat is.

Atomóra nélkül

A rivális kérdéscsomagok

A Fidesz kérdései

Egyetért-e ön azzal,
  • hogy az egyészésgügyi közszolgáltató intézmények maradjanak állami, ökormányzati tulajdonban?
  • hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?
  • hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 94. évi törvény szerint családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?

A magányos beadványtevő kérdései

Egyetért-e Ön azzal,
  • hogy a helyi önkormányzatok egészségügyi feladataik ellátásának módjáról szabadon dönthessenek?
  • hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszereket a gyógyszertárakon kívül is lehessen forgalmazni?
  • hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?

Múlt hétfőn Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke újra beadta a párt három, már korábban már elfogadott kérdését, miután az aláírásgyűjtés hiányában lejárt a védettségük. A választási irodán nagy sajtónyilvánosság előtt lezajlott átadási ceremóniával egy időben emailen adta be a fideszes kérdések átírt változatait Kálmán László nyelvész is. Pokorni beadványára a helyiségben található órák alapján azt írták rá, hogy 16 óra 00 perckor érkezett, a nyelvész ellentétes tartalmú kérdései 16 óra 01 perckor érkezett a választási iroda mailboxába.

Fogalmazási kétségek

Az ellenzéki pártot meglehetősen érzékenyen érintette, hogy az új helyzetben vitathatóvá vált a kormányzati intézkedések elutasítását sugalmazó kérdéseik elsősége. Számos szakértő arra tippelt ugyanis, hogy a szokatlan versenyhelyzetből nincs más kiút, csak az, ha az OVB mindkét kérdéscsomagot hitelesíti. Hasonló álláspontot lehet kiolvasni az Alkotmánybíróság három éve hozott határozatából is, amely védettséget csak a már szabályszerűen hitelesített kérdéseknek ad, kizárva így a beérkezési sorrend szerinti válogatást. Úgy tudjuk, az elsőségre alapozott érvelés mellett a Fidesz most más eszközökkel is megpróbálja majd megfúrni a rivális kezdeményezéseket. Bár Kálmán László a fideszes kérdések érthetetlen megfogalmazásait okolta több nyilatkozatában azért, hogy nyelvészként indíttatást érzett a kérdések újraalkotására, az ellenzéki párt delegáltja valószínűleg éppen Kálmán kérdéseinek szövegezésében keres majd fogodzót a leszavaztatáshoz.

Navracsics bemutatta


Bordás akcióban

Az Index kérdésére Bordás Vilmos, a Fidesz OVB-delegáltja leszögezte, minden más sajtóhíresztelés ellenére ott lesz a testület szerdai ülésén. Bordás akkor került a figyelem középpontjába, amikor néhány napja bevallotta, hogy ő adta ki Kálmán László nevét a Fidesznek. Mint ismeretes, a beadványtevő elvileg titkosan kezelendő adatai a történet kipattanása után néhány óra leforgása alatt a Hír tévéhez kerültek. Úgy tudjuk, Bordás nem jószántából mártotta be saját magát. Az OVB tagjai közül egyedül ő kapta meg - saját kérésére - az ellenkérdések teljes dokumentációját, így miután Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető sajtótájékoztatón mutatta be a nyelvész emailjét, nem sok választása maradt.

A kormánynak nem kell

Elképzelhető azonban, hogy Bordás önfeláldozó szivárogtatása sem lesz elég a Fidesz számára a kizárólagosság megőrzéséhez, mert ha Kálmán kérdései nem mennek át, a kormány még mindig kezdeményezhet a saját szája íze szerint megfogalmazott kérdéseket. A kormány ráadásul helyzeti előnyben van a pártokkal és magánszemélyekkel szemben, mert a törvény szerint neki nem kell 200 ezer aláírást összegyűjtenie egy referendumhoz, csupán az OVB-s hitelesítésen kell áttolnia az indítványokat. Az OVB-nek szerda este a Fidesz és a nyelvész 3-3 kérdése mellett további 5 indítványról is döntenie kell, de már most raktáron van 80 további kérdés, amely még hosszú időre munkát ad majd a választási testületnek.