Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Vasárnap estig várja vendégeit a borfesztivál

2000.09.09. 18:23
Kóstolójegyért mérik a bort, fél decitől két deciig. Hogy a jobb borokat megkóstolhassuk a IX. Pezsgő és Borfesztiválon, csak pénzre van szükségünk, abból azonban jó sokra, hogy még véletlenül se távozzunk ép ésszel a rendezvényről, ha már idehozták nekünk ezt a sok finom nedűt. Az ötvenforintos kóstolójegyért jó esetben egy deci pezsgőhöz, vagy borhoz juthatunk, rossz esetben azonban semmihez. Van ugyanis olyan ,,árus", aki 14 tikettért ad fél deci aszút. A délelőttől látogatható pavilonok környékén estére tetőfokára hág a hangulat: tőrnek a poharak, amortizálódik a közönség.
A borokon, étkeken kívül zenei programok is színesítik a kínálatot
Délután még csak éppen hogy lézengenek a látogatók, a IX. Pezsgő és Borfesztiválon, amit ezúttal is a Budai Várban tartanak, pedig a szervezők kitettek magukért: a borritkaságok mellett gasztronómiai csodákat is kínálnak a faépítményekben. A legpompásabb az összes etetőhely közül, az információ melletti, ahol kenyeres lángost lehet vételezni. Tejfölös szalonnás, vagy hagymás sajtos kiszerelésben forgalmazzák a helyben, kemencében megsütött lángost. Az ára viszonylag barátságos: két jegy, azaz száz forint. De van kecskestand is, ahol kecskesajtot, sőt még kolbászt is forgalmaznak. Sajtból huszonhét féle van, így szakértelem nélkül nem éppen egyszerű kisakkozni, melyik nedűhöz, milyen sajt illik. De szerencsére segítségére van a vásárlóknak ebben egy borsajt szakértő.

A borokon, étkeken kívül zenei programok is színesítik a kínálatot. A közepesnél alig rosszabb fellépők szolgáltatják a zenét, este pedig viszonylag elismert sztárok szórakoztatják a nagyérdeműt. Nappal még bábjáték is előfordul, nyilván a borkedvelő családok ifjabb tagjai tiszteletére.

Azt is írja meg, ha úgyis cikket ír, hogy a jövedéki törvény borra való kiterjesztése megkeseríti az életünket - mondja Erzsike, az egyik családi pincészet társtulajdonosa. Ezután apróbb szakmai okítást tart az aszú mibenlétéről, és gyakorlatilag megsértődik, amikor drágának merészelem nevezni a hat puttonyosból ötszázért mért fél deci kóstolót. Nem is tolong még az a kevés vendég se e faház körül. Elsőre Somlói Juhfarkot sikerül vételezni, ahhoz képest, hogy mennyire pompás bor nem is drága a három tikettért, csak az a nagy baj, hogy még féldecinyi sincs a fejadag ennyiért. Vagy három perc alatt kivégződik a rekkenő hőségben a csoda nedű, ami tényleg finomra sikeredett, ennek ellenére mégis irigykedve figyelem a teli poharakkal ténfergő ,,bortestvéreimet".

Az információs pultnál nem tudják megmondani: hol adnak kevésért sokat, egy röpke kör után azonban kiderül minden. Persze a tanulópénzt a riporternek is állnia kell. Így hétvégén ugyanis a hatékonyságra törekszik az ember, nem föltétlen a minőségre, főleg, hogyha várja épp a fizetését, s a mostani programot is csak kölcsönből tudta finanszírozni. Nem is annyira logikátlan módon a fesztivál névadó szponzoraként, a BB standja a legolcsóbb. Nagyobb nehézségek árán elérhető, hogy egy bonért két deci pezsgőt is a pohárba töltsenek, ami azért nem rossz. Hiszen tíz ilyen pohárka és máris elérte az ember az ittasság állapotát. Persze borfesztiválra nem csak berúgni jönnek az emberek. Ha sok ezer forint éppen a büdzsé, a legfinomabb, legnemesebb fajtákból is ihatunk. Igazi unikum például a tokaji aszú esszencia, amelyet kevesebb, mint két decis üvegcsékbe palackoznak, ám itt kimérve kapható. Igaz fél deci 14 tikett, de az íze, mint a mesében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!