Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Felfüggesztett börtön a szabolcsi szavazatvásárlónak

2007.02.07. 15:59
Ezer forintot fizetett az MSZP-re eladott szavazatokért a nyírcsaholyi cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke, aki állítása szerint tiszteletdíjának fél éves összegét fordította szavazatvásárlásra.

Két évi próbaidőre felfüggesztett, hat hónapnyi szabadságvesztésre ítélt egy voksokat vásárló férfit nem jogerősen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság Nyíregyházán szerdán.

Az elsőfokú ítélet szerint a nyírcsaholyi cigány kisebbségi önkormányzat volt elnöke a 2006-os országgyűlési választás második fordulójában ezer-ezer forintot ígért és adott négy szavazónak azért, hogy a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőjelöltjére voksoljon. Ezzel a vádlott megvalósította a választás rendje elleni bűncselekményt.

A mátészalkai választókerületben fekvő Nyírcsaholyon a 2006-os országgyűlési választáson háromszor annyian szavaztak Fülöp Istvánra, a Fidesz jelöltjére, mint az MSZP-s Kárpáti Tiborra. Az egyéni mandátumot is Fülöp szerezte meg.

Az érintett személyek a bíróság előtt úgy nyilatkoztak, hogy a kapott pénz nem befolyásolta őket szavazatuk leadásában, ugyanis nem a vádlott kérésének megfelelő jelöltre adták le szavazatukat.

Az utolsó szó jogán annyit elmondott, hogy kisebbségi önkormányzati elnöki tiszteletdíjának fél éves összegét fordította szavazatvásárlásra. Tíz embernek adott pénzt, hat esetet azonban nem sikerült bizonyítani a tárgyaláson.

A bíróság az ítélet kiszabásánál súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott már kétszer volt büntetve, és jelenleg is folyik ellene büntetőeljárás, továbbá, hogy több személyt befolyásolt a választáskor szavazata leadásában.

A Szabolcs megyei bíróság elsőfokú ítélete nem jogerős, mivel a vádlott, a védő és az ügyész egyaránt három napos gondolkodási időt kért arra, hogy döntsön a fellebbezés kérdésében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!