Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Borókai: 'Ez is csak afféle meló'

1999.09.23. 17:41
Majd kétszer annyi időt van távol a családjától, mint főszerkesztő korában, és kevesebb pénzt visz haza. Remek bolt - mondta Borókai Gábor az Index Törzsasztalában feltett kérdésre. A kormányszóvivő szerint eddig meg nem kellett hazudnia vagy elhallgatnia, idáig a teljes igazságot mondta. Borókai eddig az ország sikereként könyveli el a Postabank menedzsmentjének a menesztését, a TB önkormányzat felszámolását, az adókulcsok csökkentését, a tandíjak eltörlését, a gazdasági növekedést. A nem-sikerek: kormányprogram négy évre készült, s még csak az elsőn jutottunk túl. A lemaradások még behozhatóak.
(MaZsola): - Ön lottózott az elmúlt héten? Mit tenne, ha nyerne? Menne, vagy maradna?

- Nem lottóztam. Ha nyernék, nagyon furcsállnám. Egyébként mennék, mert nehezen tudnám megmagyarázni, hogy a kormányszóvivő akkor is nyer, amikor ki sem tölti a szelvényt.

(Beep): - A kormány lottózik? Miért nem? Ízelítő a jövőheti kormányülést követő sajtótájékoztatóból: "A kormány tegnap rendeletet hozott, mely szerint a lottószámok növekvő sorrendben a következők: 3 (magyar igazság), 7 (vezér - kisgazda ellenjavaslat: törpe), 12 (egy tucat), 56 (7*8), 89 (egy váltás rendszer). A rendelet 1999. szeptember 18. 19:00 órától érvényes". Es most jöhetnek a kérdések. Paracsolj Bélám! Mire kívánja a kormány elkölteni ezt az 1 milliárd 30 millió forintot? Nem költjük el. Berakjuk a Posta Bank számlánkra és majd a kamataiból élünk. De tényleg, mire?

- Ha jól figyeltem a híradásokat, a Postbankban nem a kormánynak vannak számlái_ Az egymilliárdnak meg ezernyi helye lenne. Vagy még több.

(Pásztor): - Szakember vagy politikus a kormányszóvivő? Ha kormányváltás lenne, elvállalná-e továbbra is ezt a tisztséget?

- Mindkettő vagy egyik sem. Fejlett demokráciákban nem szokás egymás kormányszóvivőjét megkívánni és használni.

(quequecc): - Legjobb tudomásom szerint, Ön felel a kormány kommunikációs tevékenységéért. A felelősség mellett van beleszólási lehetősége is a kormány kommunikáció tevékenységébe? Ha igen, mivel magyarázza azt, hogy a kormány felvette a sajtóval szemben az elődeinek pökhendi stílusát. Hogyan fordulhat elő, hogy a siófoki frakciógyülésen kizavarják a sajtót, még az előtérből is?! (Így születnek a Járai-Orbán sajtótáj. képek a WC-k előtt. ;-))

- Van beleszólási lehetőség. A kormány kommunikációja nem hibátlan, s valószínűsíthetően sosem lesz az, de hogy pökhendi stílusú lenne, azt nem látom be. Különben sem értelmes dolog valamit stigmatizálni, legyen az kormányzat vagy sajtó.

A kép kétségtelenül előnytelen helyen született, s ez a kommunikációért felelősök számára hátrányos, ,,kizavarásról" azonban nem tudok.

(ab iove): - Ki hiányzik (hiányzott) legtöbbször a kormánytagok közül a kormány ülésein? Van-e gyakran konfrontálódás a miniszterek között? Ki kivel leggyakrabban? Hol lakik a kormányszóvivő úr s mennyit van napi átlagban a hivatalában?

- Ha a kérdés szubjektív irányultságú, akkor senki. Nem jellemző. Épp olyan írásos összefoglaló készül a kormányülésekről, mint amilyen Nagy Britanniában vagy Finnországban. Immár 12 éve a VII. kerületi Dózsa György úton. 14-16 órát.

(FüligIván): - Tévedett-e, hibázott-e valamiben a mostani kormány 6alomra kerülése óta, mert Önöktől ilyesmi még nem hangzott el.

- A jövőben sem elsősorban a hibákról fogunk beszélni, ami természetesen nem azt jelenti, hogy minden tökéletes. De mióta nem egypártrendszer dúl Magyarországon a kormányon lévőknek nem kell eljátszaniuk önmaguk ellenzékét is.

- A jelenlegi kormányzat prominens képviselői utólag - erkölcsi okokból - felvállalják, bevallják-e, hogy annak idején kipróbáltak némi drogot..

- Csak a magam nevében mondhatom, hogy nem próbáltam ki semmiféle drogot. Ha jól érzékelem a kérdésébe foglalt véleményt, ezért szégyellnem kell magam.

- Ön, mint egykor normális ember, nem pedig hivatalnok, nem kap-e röhögő vagy éppen sírógörcsöt, amikor koalíciós társaik újjá akarják éleszteni a Szentkorona-tant.

- A Szent Korona a magyar államiság szimbóluma, ezen sírni vagy röhögni nem értelmes emberhez illő cselekedet. Az angolok, a hollandok, a svédek, a dánok, a spanyolok - hogy csak a hirtelenjében eszembe jutókat említsem fel - nemcsak a koronájukat tartották meg, de a királyság intézményét is, mégsem hiszem, hogy sajnálattal vagy gúnyolódva tekintene rájuk a világ.

- Vezet-e naplót, feljegyzéseket, mert ezekre majd kíváncsi lennék, amikor visszatér a normális, civil életbe.

- Nem.

(runaway): - Engem az érdekelne, hogy minden egyes alkalommal elhiszi-e azt, amit mond, tehát a velejéig azonosul-e azzal, amit/akit képvisel, vagy ez is csak afféle meló, mint a színészeké? Van-e saját véleménye a kormány működéséről, viselt és még viseletesebb dolgairól? Ha van, megosztja/megoszthatja-e bárkivel?

- Ez is csak afféle meló, de egyáltalán nem hasonlatos a színészekéhez. Ha fölemlítené a,,kormány viselt és még viseletesebb dolgait", megköszönném.

- Mennyi új barátot hozott a pozíciója, s mennyit vesztett a régiekből?

- Egyetlen régit sem veszítettem el.

(garage): - Nemrégiben olvasható volt az újságban, hogy önt államtitkári kinevezésével egyetemben teljes egészében felelőssé tették a kormány kommunikációjáért. Mindez és az "átszervezés", amiről olvasni lehetett, azt az érzetet kelti bennem, hogy ezek szerint a kommunikáció idáig nem működött jól. Mi volt a hiba?

- A kinevezők nem azt mondták, hogy eddig rossz volt a kormányzati kommunikáció, csupán azt remélik, hogy megújult formájában még jobb lesz. Legyen igazuk!

(Csülök): - Nem kérdezek semmit politikával kapcsolatban, mert nem szeretném, ha elkoboznák a billentyűzetem (pontosabban nem szeretném önként átadni). Csak az iránt érdeklődöm az egykor önmagát liberálisnak (pfujj) valló embertől: milyen érzés Torgyán József szavát vinni?

- Nem tudom, miből gondolja, hogy egykor önmagamat liberálisnak vallottam, de az biztos, hogy egyik legfőbb értéknek a toleranciát tartom. Szeretném, ha a megértés - de minimálisan a megértés szándéka - mindenkor maga alá gyűrné az indulatokat. A konzervatív indulatokat épp úgy, mint a liberális indulatokat.

(MrPete): - Kellett-e mar valaha is hazudnia, nem a teljes igazságot mondania, valamit elhallgatnia?

- Nem.

- Napi hány órás elfoglaltságot kíván ez a beosztás? Mekkora az ezért járó tiszteletdíj cégautóstul, étkezesi hozzájárulásostul, BKV bérletestül?

- Majd kétszer annyi időt vagyok távol a családomtól, mint boldogult főszerkesztő koromban, és kevesebb pénzt viszek haza. Remek bolt.

- Van PR backup a háta megett? Milyen jellegű?

- PR-es backup jellegű.

- Mit csinál akkor, amikor olyan dolgot kell "kommunikálnia", amivel maga sem ért egyet?

- Nem ,,kommunikálok".

- Mi a végzettsége? Kik voltak a koleszban a szobatársai? :)

- Jogot, újságírást és PR-t tanultam. A gimnáziumban negyvenen aludtunk a hálóban. Mindenkit felsoroljak?

- Miért mondott igent az Index felkérésére? Saját elhatározás?

- Mi lett volna az indoka, hogy nemet mondjak?

(Kakas): - Igazából azt kérdezném, hogy a Simicska-közlemény ("az Úristen irgalmazzon Néktek!") tudatosan, lemondás-előkészítőnek volt-e kitalálva-kitálalva, de mivel gondolom erre nem(et) válaszol, ezért az kérdezem: mikor változtat már a harminc éve divatjamúlt gombasérón?

- Kedves Kakas! Gondolkodtam már a tarajon is, de csak így áll meg a hajam. (Homár): - Miért hoztak be kínából fokhagymát?

- A cserépkatonákat nem adták_

(Alfred): - Most, hogy ellopták az ez évi tizenhetedik nagy értékű kormányzati autót, kíván-e valamit tenni a Kormány? Mi a véleménye arról, hogy a kormányzati autók védelmét, és figyelését egy üzleti vállalkozásra bízták, annak ellenére, hogy van egy -többek közt- erre a feladatra kitalált intézmény, melynek a jelszava: "Szolgálunk és védünk"...

- Ezt a Btk. kodifikátorai bizonyosan megmagyaráznák, nekem ehhez nincs elegendő jogi ismeretem. Azt viszont tudom, hogy a gépjármű önkényes elvételét három évi szabadságvesztéssel büntetheti a bíróság.

A rendőrségi adatok szerint az idén lényegesen kevesebb autót lopnak el, mint a korábbi években, az eltűnt kormányzati gépkocsik aránya azonban alaposan megnövekedett. A rendőrség tehát hiába mutat javuló formát mutat, mert ennek nincs látszatja. A közbeszerzési igazgatóság ezért is kényszerült arra, hogy autóinak védelmét ne bízza csupán a hivatalos szervekre, de más őrzésről is gondoskodjon. A megbízott cég szolgáltatása ismereteim szerint ingyenes.

(Monthy): - Mi a célja a jegybankelnök támadásának? Szeretnének megszabadulni tőle? Ha igen miért, ha nem miért? Nem félnek hogy Surányi távozásával egyetlen nemzetközi gazdasági szektekintélyét veszti a kormány? Nem félnek az ezzel járó külföldi tőkekivonástól? Ki lenne helyette? Járaival, Chikánnal elégedettek? Igaz hogy Járai fél éven belül távozik?

- Az MNB bécsi leánybankja potom 70 milliárd(!) forintnyi veszteséget halmozott fel. Talán nem ártalmas megvizsgálni, hogy miért, kinek a hibájából, ha már mi, kedves mindnyájan fizetjük ki a számlát. Surányi elnök úr kiváló szakmai képességét senki sem vonja kétségbe, a Parlamenti vizsgálat többek között az ő érdekét is szolgálja. A tárcák munkáját a nyáron értékelte a miniszterelnök, s akkor egyetlen miniszterét sem váltotta le. A sajtóban megjelent valamennyi hír igaz lenne, akkor Járai Zsigmond már fél éve nem dolgozna a Pénzügyminisztériumban.

(Gezah): - Miért nem az eddigi eredmények publicitása kapja a fő hangsúlyt, hanem az, hogy milyen sz*rt örököltünk az előző kormányoktól és nem győzzük ezt jóvátenni. Pedig, biztos csinál a kormány okos és jó dolgokat is. Csak senki nem tud róla, mert elfelejtődik a másikat sárral dobálás közben. Nem értem, miért kell az előző kormányokat szidni, nemcsak a Fidesz, de még jó héhány kormány is kényszerpályán van, már ha nem akar lemaradni Európától és a Balkánhoz csatlakozni, illetve teljes csődbe vinni az országot!

- Az ellenzék a botrányok éveként aposztrofálta az Orbán kormány első tizenkét hónapját. Arról azonban bölcsen hallgatott, hogy a felszínre került ügyek korábbi keltezésűek, s most csak tisztázódnak. Sokkoló hatású olyan aktákat kinyitni, amelyekből kiderül, hogy bűnös hanyagság vagy felelőtlen gazdálkodás miatt tízmilliárdokat veszített az ország. A Fidesz kormányra kerülése előtt nagyon keveset tehetett azért, hogy másként legyen, mint ahogyan volt. Most viszont változtatni kíván a rossz gyakorlaton. A Neue Zürcher Zeitung publicistája szerint a Fidesz parlamenti hatalmi helyzetéből kérlelhetetlenül támadja mindazokat az állásokat, amelyet az 1994-98 között kormányzó, azelőtt kommunista pártból átalakult szocialisták tartanak az üzleti és a médiavilágban. A szerző szerint e politika erkölcsi megalapozása kifogástalan. Azzal azonban egyetértek, hogy a mindenkori kormánynak mindenekelőtt magáról kell kiállítania a bizonyítványt, ez pedig nem merülhet ki - mint ahogyan nem is merül ki - az elődök bírálatában.

(moga): - El kíván-e valamit is ismerni az előző kormány eredményeiből? Már csak a kormányzati folyamatosság miatt is. Önök szerint meddig tartható az, hogy jön egy új kormány és tabula rasa-t csinál. "Több mint kormányváltás, kevesebb mint rendszerváltás". Önök szerint ez nem oka-e a polgárok politikából való kiábrándulásának ? El fogja-e ismerni valamikor a kormány, vagy egy miniszter, hogy valamiben hibázott És végül, mikor fogja kimondani a FIDESZ MPP, hogy a választási ígéretei, teljesíthetetlenek ?

- Az emberek általában szeretik a rendet, de utálják a rendcsinálást. Ez így van rendjén. Rendcsinálás nélkül azonban nincs rend. Ördögi a kör. A képet tovább színezi, hogy nemcsak egyféle rend van, ha csupa egyformaság jellemezné a világot, akkor senki sem gondolkodna másként, s például a választásokat is megspórolhatnánk. Volt már erre példa, ugye? A polgárok választottak, a kormánynak pedig vissza kell igazolnia a döntés helyességét. Erre törekszik. Ha mégis sikertelen lenne, el fogja bukni a következő választásokat.

Az ígértek teljesítésének mostani állásáról pedig annyit, hogy a magyar gazdaság Közép-Kelet Európában egyedüli teljesítményre volt képes az elképesztően kedvezőtlen külső hatások ellenére. Hogy ez csak négy-ötszázalékos vásárlőérték emelkedésben mutatkozik meg a béreken és a nyugdíjakon? Tudom, unalmas, de évente 800 milliárd forint, amit az elődök által felhalmozott adósság törlesztéseként kell kivenni a költségvetésből. Ebből egész szépen lehetne beruházni és életszínvonalat emelni.

(Rettegen): - Mikor ismerik már el a Bokros - csomag volt szükségességét? És most ne mondja, hogy indokolatlanok voltak a terhek!! (ld. Németo., Csehország, Szlovákia példája, +külföldi elemzők, +világbanki állás --- azért kicsit sok lenne a véletlen)

- A Bokros csomag 1995-ben és 96-ban 17 százalékkal csökkentette a reálbérek és 28 százalékkal a szociális juttatások értékét, miközben a tőkejövedelmek 24 százalékkal nőhettek. Magyarán, akinek pénze volt, az meggazdagodhatott, miközben a munkájukból élők megroggyantak. Gyakorlatilag eltűnt a középréteg. A terhek ilyenforma elosztása egyáltalán nem nevezhető elkerülhetetlennek, s főként nem helyénvalónak.

- Sokak véleménye szerint drogozott a Szabó képviselő mielőtt átrendezte volna a csopaki ABC-t! Volt e pisiltetés utána vagy sem? Volt e szondáztatás vagy sem ?( ugyanis kocsival volt).

- A képviselő úr tette nyomán kénytelen volt elhagyni a Fidesz frakciót. A vizsgálat folyamatban van.

(Spjk): - Érdekelne mi alapján számolják ki a minimálbért, és hogy lehet belöle megélni? Ön mire költené?

- A három gyerekemre.

(Zmac): - A közvéleménnyel azt akarják elhitetni, hogy a hős Főváros önfeláldozó harcot vív a 4-es metróért, amire a gaz kormány, amelynek egyetlen célja, hogy megbüntesse Budapestet, nem akar pénzt adni. Úgy tűnik, elég egyszerű lenne bizonyítani, hogy kevesebb pénzzel is sokkal többet lehetne elérni. Erről miért nem hallani?

- A főváros szándéka érthető, hiszen metrót, szennyvíztisztítót, hidat és utat akar építeni, lehetőleg azonnal. A kormány szándéka is érthető, hiszen autópályát, gátat, színházat és még megannyi fontos építményt szeretne létrehozni vagy rekonstruálni szerte az országban. Így Budapesten is. A két szándék között az az alapvető különbség, hogy míg a kormány a rendelkezésére álló büdzséből kívánja megvalósítani terveit, addig a Főváros leginkább a kormány pénztárcájára hagyatkozik.

(Mola): - Igaz a hír, miszerint Szenes Andreától megválik az MTV és ez az adófizetők újabb 50 milliójába kerül? A kormányzat milyen intézkedéseket tervez az állam tulajdonában lévő intézmények vezető beosztású alkalmazottainak leváltása során felmerülő végkielégítések felülvizsgálatára?

- Ez ügyben a kormány már szigorított a szabályokon. Szenes Andrea tudtommal nem válik az MTV-től, az ötvenmilliójáról szóló hírekbe már csak ezért sem érdemes belebonyolódni.

(mi2): - Azok a számítások, melyek alapján több millióan a magánnyugdíjpénztárakat választották már nem érvényesek. Nem gondolják, hogy ez az állampolgárok becsapása, hiszen nem a "saját" nyugdíjpénztáramba fizetem a járulékot (most arról az 1 ill 2 százalékról beszélek), hanem a TB-be. A TB cserébe egy forinttal (százalékkal) nem vállal többet a törvényen szereplő 75%-nál. Ez a POLGÁROK becsapása. Vagy tévedek?

- Tény, hogy az utóbbi hetekben - a kormány szándékainak ismeretében - is sokan léptek be a magánnyugdíj pénztárakba. Tény, hogy a TB-kasszán a magánpénztárakba átirányított pénzek nyomán sok tízmilliárdos lyuk tátong, amelyet az adófizetőknek kell bestoppolniuk. Nyugdíjra ugyanis azok is joggal tarthatnak igényt, akiknek még nem állt módjukban választani a magánnyugdíj és a társadalombiztosítási pénztár között. Az ő nyugdíjukra elő kell teremteni a pénzt, s az átmeneti időben a költségvetésnek kell viselnie ezeket a plusz terheket. A kormány megítélése szerint a büdzsé mai állapotában nem bír ki nagyobb terheket, vagyis a további százalékokról szóló korábbi elígérkezés megalapozatlan, előkészítetlen volt. Minden bizonnyal alulbecsülték az átjelentkezők számát. Ezek után kérdés, hogy ki kit csapott be.

(GEZA): - Mivel magyarázza, hogy az elmúlt egy hónapban az összes kormányhoz közelálló médium, beleértve személyesen Orbán Viktort is, kampányt folytat a Hit Gyülekezete ellen? Milyen alapon említi egymás mellett O.V. a Hit Gyülekezetét az MSZMP KB-vel? Miért használja - a mahiros vezetőkön keresztül - a Fidesz az adóhatóságot a neki nem tetsző személyek és szervezetek megfélemlítésére?

- Nem Orbán Viktor, hanem a ,,hitgyüliből" kiugró Bartus László dokumentumkötete hangolta a kedélyeket a hitesek ellen. A mások megátkozására felállított imakommandóról, a könyvégetésről, stb. szóló hírek a Hit Gyülekezetének eddig kevesek által látott arcát mutatták meg. Talán nem véletlen, hogy az SZDSZ is riadtan távolodik attól a szervezettől, amelynek nagyon sokat köszönhet.

(Manu Chao): - Miért árulta el a FIDESZ a legerősebb szavazóbázisának számító generációt azzal, hogy immár fel sem merül kormányoldalon a hadkötelezettség mielőbbi eltörlése? Vagy már - így befutott harmicasként - könnyebb a vén majom kisgazdák nevetséges érveivel egy platformra kerülni? Egy meggondolatlan szavazótok.

- A hadkötelezettség mielőbbi eltörlése nem szerepel a kormányprogramban, de aligha hiszem, hogy ez a huszonévesek legfőbb problémája.

(JR): - Miért mondják a mai napig, hogy soha nem volt ilyen népszerű a legnagyobb kormányzó párt, mikor az MSZP átvette a népszerüségi lista első helyét?

- A két tény jól megfér egymás mellett. Az MSZP vezet, a legnagyobb kormányzópárt pedig még sosem volt ilyen népszerű.

- Miért hanyagolja a kormány a fiatalokat, mikor pedig a fiatalok pártjának állították be magukat? Az állítólagos tandíj eltőrlés után elfelejtettek minket.

- A lakástámogatási rendszer átalakításával cáfolom ezt az állítását, és még nincs vége a kormányzati ciklusnak.

- Miért műxik az ellenzék nélkül a parlament, hogy jelenthet ki ilyet Magyarország miniszter elnöke?

- Az ellenzék kivonult, a parlament pedig működött tovább. Ezt követően a miniszterelnök regisztrálta, hogy a Parlament az ellenzék nélkül is működik. Egyszerű ténymegállapítás volt, nem pedig kívánalom.

(alfalfa58): - Mit tart a kormány legjelentősebb eredményeinek? Mi az, amiben nem jártak sikerrel?

- A kormány működéséhez kötötten az ország sikereként könyvelhető el a Postabank 150 milliárd forintos hiányát előállító menedzsmentjének a menesztését, a pazarló TB önkormányzat felszámolását, a kaotikus TB-nyilvántartás rendbetételének a megkezdését, az adókulcsok csökkentését, a viharkárok és az árvízveszély elhárítását, a koszovói válság konfliktusveszélyeinek a kivédését, a tandíjak eltörlését, az Európában szinte egyedülálló gazdasági növekedést, a gyermekkedvezmény bevezetését, s azt, hogy az orosz gazdasági krach ellenére a mezőgazdaságból élők nem lehetetlenültek el. Az sem kellemetlen, hogy néhány világszerte ismert bűnöző kiszorult az országból, s hogy például Szabó Albert is jobbnak látta visszaköltözni Ausztráliába.

Nem-sikerek: kormányprogram négy évre készült, s még csak az elsőn jutottunk túl. A lemaradások még behozhatóak.

- Mit tippel, sikerül-e nyugodttá varázsolni a politikai közéletet, és - ha igen - mikorra?

- A kormány számára fontos a munkabarát, nyugodt közélet, ennél már csak a rendezett, átlátható közélet megteremtése jelenthet többet. Nagyon bízom benne, hogy a közeli jövőben mindkettőt magunkénak tudjuk.

(NaNe): - Tervezei a kormány, hogy a választásokkor tett ígéreteit meg is tartja? (Alapvetően gondolok itt a lakosság adóterheinek csökkentésére, de legalább szinten tartására !!)

- Ha a lakosság adóterheinek csökkentésére vagy szinten tartására gondolt, akkor a kormány már teljesítette is ígéretét, hiszen 1999-ben két ponttal csökkentek az adókulcsok.

(szg): - Miért nem gondolják végig az adó-jóváírás jelenlegi rendszerét? (Vagy meg kellene szüntetni, vagy eltörölni a jelenlegi értékhatárt...)

Teljesen egyetértünk. Az adójóváírást valóban meg kellene szüntetni. A kormány tervei között szerepelt ez a lépés, s az állami alkalmazottak fizetésének ,,felbruttósításával" elkerülhető lett volna a jövedelemcsökkenés, a versenyszférában dolgozókat azonban súlyosan érintette volna a változás.

(Apu): - Tudják-e a kormánytagok, hogy hozzájuk képest az átlagpolgár mennyivel nehezebben él?

- A kormánytagok jobban keresnek az átlagnál, de arányaiban messze elmarad a fizetésük más országok kormánytagjaitól. A magyar miniszterelnök 220 ezer forintot kap kézhez, a töredékét annak, amit ma az úgynevezett topmenedzserek bekasszíroznak a versenyszférában. Bizonyosan nehezen hiszi el, hogy kormányszóvivőként kevesebbet keresek, mint korábban újságíróként kerestem. Pedig igaz. Ezzel persze nem önsajnálat, csupán a tények rögzítése.

(magyar tarka nagy barom): - Sokszor elhangzott már, hogy a közoktatás stratégiai ágazat. Jelenleg is látszik a stratégia, hogy verd szét az egészet, mert a MI gyerekeink úgy sem ott tanulnak. Van ezen kívül valami más titkos stratégia?

- Nem tudom, hogy az Ön gyerekei hol tanulnak, de az enyéim ,,ott". A stratégia éppenséggel az iskolarendszer megerősítése, stabilizálása, s vele együtt a pedagógusok jobb anyagi megbecsülése.

- Mikor kívánja a kormány értékei alapján megbecsülni a magyar közoktatást? A kormány az idén 19 százalékkal emelte a pedagógusbéreket, ami figyelemmel a tíz százalékos inflációra az átlagosnál lényegesen nagyobb reálbér emelkedést jelent. Az oktatásban dolgozók így is alulfizetettek. A lemaradást sajnos, nem lehet rövid idő alatt ledolgozni, hiszen másutt is elmaradnak a bérek az európai átlagtól, de hogy a kormány szeretné megoldani ezt a problémát, az bizonyos. Mikor éri el a nemzet napszámosainak bére a mezőgazdaság napszámosaiét?

- Most jót akar a pedagógusoknak vagy rosszat?

- Nem zavarja a kormányt, hogy tanárok a kötelező óraszámuk 10%-át még a 3 évvel ezelőtti bérért tanítják?

- A teljes képhez hozzátartozik, hogy a pénzügyminisztérium érvei szerint akkor lehetne tanáraink fizetését teljesen az uniós átlaghoz arányítani, ha az óraszámokkal is ezt tennénk. Mert ha a pedagógusok harminc százalékkal több órát adnának, akkor a létszámcsökkentés következtében majd duplájára lehetne emelni a bérüket.

- Mikor várható, hogy végre taníthatnak a tanárok és nem valamelyik új vezető Önmegvalósító reformjainak (NAT keret tanterv) kulimunkáját végzik ingyen?

- Csak remélni tudom, hogy ez a kérdés nem marad örök.

- A kerettantervek elkészítéséban miért nem, vagy alig vesznek részt tanítási gyakorlattal rendelkező tanárok? Nem zavarja a kormányt, hogy az XXI. század küszöbén a műszaki kultúra oktatását száműzni akarják az iskolákból? Információs társadalmat építve megszüntetendő az informatika oktatás? Nem furcsa, hogy a Németország több tartományában magyar mintára bevezetett technikaoktatást, Magyarországon a megszüntetés szándéka fenyegeti?

- Nem tudok ilyesfajta szándékokról.

- Tanult kollégái miért becsülik le azokat akik tanították Őket?

- Tanult kollégáim nagyon nagyra értékelik tanáraikat.