Borókai: 'Ez is csak afféle meló'

1999.09.23. 17:41
Majd kétszer annyi időt van távol a családjától, mint főszerkesztő korában, és kevesebb pénzt visz haza. Remek bolt - mondta Borókai Gábor az Index Törzsasztalában feltett kérdésre. A kormányszóvivő szerint eddig meg nem kellett hazudnia vagy elhallgatnia, idáig a teljes igazságot mondta. Borókai eddig az ország sikereként könyveli el a Postabank menedzsmentjének a menesztését, a TB önkormányzat felszámolását, az adókulcsok csökkentését, a tandíjak eltörlését, a gazdasági növekedést. A nem-sikerek: kormányprogram négy évre készült, s még csak az elsőn jutottunk túl. A lemaradások még behozhatóak.
(MaZsola): - Ön lottózott az elmúlt héten? Mit tenne, ha nyerne? Menne, vagy maradna?

- Nem lottóztam. Ha nyernék, nagyon furcsállnám. Egyébként mennék, mert nehezen tudnám megmagyarázni, hogy a kormányszóvivő akkor is nyer, amikor ki sem tölti a szelvényt.

(Beep): - A kormány lottózik? Miért nem? Ízelítő a jövőheti kormányülést követő sajtótájékoztatóból: "A kormány tegnap rendeletet hozott, mely szerint a lottószámok növekvő sorrendben a következők: 3 (magyar igazság), 7 (vezér - kisgazda ellenjavaslat: törpe), 12 (egy tucat), 56 (7*8), 89 (egy váltás rendszer). A rendelet 1999. szeptember 18. 19:00 órától érvényes". Es most jöhetnek a kérdések. Paracsolj Bélám! Mire kívánja a kormány elkölteni ezt az 1 milliárd 30 millió forintot? Nem költjük el. Berakjuk a Posta Bank számlánkra és majd a kamataiból élünk. De tényleg, mire?

- Ha jól figyeltem a híradásokat, a Postbankban nem a kormánynak vannak számlái_ Az egymilliárdnak meg ezernyi helye lenne. Vagy még több.

(Pásztor): - Szakember vagy politikus a kormányszóvivő? Ha kormányváltás lenne, elvállalná-e továbbra is ezt a tisztséget?

- Mindkettő vagy egyik sem. Fejlett demokráciákban nem szokás egymás kormányszóvivőjét megkívánni és használni.

(quequecc): - Legjobb tudomásom szerint, Ön felel a kormány kommunikációs tevékenységéért. A felelősség mellett van beleszólási lehetősége is a kormány kommunikáció tevékenységébe? Ha igen, mivel magyarázza azt, hogy a kormány felvette a sajtóval szemben az elődeinek pökhendi stílusát. Hogyan fordulhat elő, hogy a siófoki frakciógyülésen kizavarják a sajtót, még az előtérből is?! (Így születnek a Járai-Orbán sajtótáj. képek a WC-k előtt. ;-))

- Van beleszólási lehetőség. A kormány kommunikációja nem hibátlan, s valószínűsíthetően sosem lesz az, de hogy pökhendi stílusú lenne, azt nem látom be. Különben sem értelmes dolog valamit stigmatizálni, legyen az kormányzat vagy sajtó.

A kép kétségtelenül előnytelen helyen született, s ez a kommunikációért felelősök számára hátrányos, ,,kizavarásról" azonban nem tudok.

(ab iove): - Ki hiányzik (hiányzott) legtöbbször a kormánytagok közül a kormány ülésein? Van-e gyakran konfrontálódás a miniszterek között? Ki kivel leggyakrabban? Hol lakik a kormányszóvivő úr s mennyit van napi átlagban a hivatalában?

- Ha a kérdés szubjektív irányultságú, akkor senki. Nem jellemző. Épp olyan írásos összefoglaló készül a kormányülésekről, mint amilyen Nagy Britanniában vagy Finnországban. Immár 12 éve a VII. kerületi Dózsa György úton. 14-16 órát.

(FüligIván): - Tévedett-e, hibázott-e valamiben a mostani kormány 6alomra kerülése óta, mert Önöktől ilyesmi még nem hangzott el.

- A jövőben sem elsősorban a hibákról fogunk beszélni, ami természetesen nem azt jelenti, hogy minden tökéletes. De mióta nem egypártrendszer dúl Magyarországon a kormányon lévőknek nem kell eljátszaniuk önmaguk ellenzékét is.

- A jelenlegi kormányzat prominens képviselői utólag - erkölcsi okokból - felvállalják, bevallják-e, hogy annak idején kipróbáltak némi drogot..

- Csak a magam nevében mondhatom, hogy nem próbáltam ki semmiféle drogot. Ha jól érzékelem a kérdésébe foglalt véleményt, ezért szégyellnem kell magam.

- Ön, mint egykor normális ember, nem pedig hivatalnok, nem kap-e röhögő vagy éppen sírógörcsöt, amikor koalíciós társaik újjá akarják éleszteni a Szentkorona-tant.

- A Szent Korona a magyar államiság szimbóluma, ezen sírni vagy röhögni nem értelmes emberhez illő cselekedet. Az angolok, a hollandok, a svédek, a dánok, a spanyolok - hogy csak a hirtelenjében eszembe jutókat említsem fel - nemcsak a koronájukat tartották meg, de a királyság intézményét is, mégsem hiszem, hogy sajnálattal vagy gúnyolódva tekintene rájuk a világ.

- Vezet-e naplót, feljegyzéseket, mert ezekre majd kíváncsi lennék, amikor visszatér a normális, civil életbe.

- Nem.

(runaway): - Engem az érdekelne, hogy minden egyes alkalommal elhiszi-e azt, amit mond, tehát a velejéig azonosul-e azzal, amit/akit képvisel, vagy ez is csak afféle meló, mint a színészeké? Van-e saját véleménye a kormány működéséről, viselt és még viseletesebb dolgairól? Ha van, megosztja/megoszthatja-e bárkivel?

- Ez is csak afféle meló, de egyáltalán nem hasonlatos a színészekéhez. Ha fölemlítené a,,kormány viselt és még viseletesebb dolgait", megköszönném.

- Mennyi új barátot hozott a pozíciója, s mennyit vesztett a régiekből?

- Egyetlen régit sem veszítettem el.

(garage): - Nemrégiben olvasható volt az újságban, hogy önt államtitkári kinevezésével egyetemben teljes egészében felelőssé tették a kormány kommunikációjáért. Mindez és az "átszervezés", amiről olvasni lehetett, azt az érzetet kelti bennem, hogy ezek szerint a kommunikáció idáig nem működött jól. Mi volt a hiba?

- A kinevezők nem azt mondták, hogy eddig rossz volt a kormányzati kommunikáció, csupán azt remélik, hogy megújult formájában még jobb lesz. Legyen igazuk!

(Csülök): - Nem kérdezek semmit politikával kapcsolatban, mert nem szeretném, ha elkoboznák a billentyűzetem (pontosabban nem szeretném önként átadni). Csak az iránt érdeklődöm az egykor önmagát liberálisnak (pfujj) valló embertől: milyen érzés Torgyán József szavát vinni?

- Nem tudom, miből gondolja, hogy egykor önmagamat liberálisnak vallottam, de az biztos, hogy egyik legfőbb értéknek a toleranciát tartom. Szeretném, ha a megértés - de minimálisan a megértés szándéka - mindenkor maga alá gyűrné az indulatokat. A konzervatív indulatokat épp úgy, mint a liberális indulatokat.

(MrPete): - Kellett-e mar valaha is hazudnia, nem a teljes igazságot mondania, valamit elhallgatnia?

- Nem.

- Napi hány órás elfoglaltságot kíván ez a beosztás? Mekkora az ezért járó tiszteletdíj cégautóstul, étkezesi hozzájárulásostul, BKV bérletestül?

- Majd kétszer annyi időt vagyok távol a családomtól, mint boldogult főszerkesztő koromban, és kevesebb pénzt viszek haza. Remek bolt.

- Van PR backup a háta megett? Milyen jellegű?

- PR-es backup jellegű.

- Mit csinál akkor, amikor olyan dolgot kell "kommunikálnia", amivel maga sem ért egyet?

- Nem ,,kommunikálok".

- Mi a végzettsége? Kik voltak a koleszban a szobatársai? :)

- Jogot, újságírást és PR-t tanultam. A gimnáziumban negyvenen aludtunk a hálóban. Mindenkit felsoroljak?

- Miért mondott igent az Index felkérésére? Saját elhatározás?

- Mi lett volna az indoka, hogy nemet mondjak?

(Kakas): - Igazából azt kérdezném, hogy a Simicska-közlemény ("az Úristen irgalmazzon Néktek!") tudatosan, lemondás-előkészítőnek volt-e kitalálva-kitálalva, de mivel gondolom erre nem(et) válaszol, ezért az kérdezem: mikor változtat már a harminc éve divatjamúlt gombasérón?

- Kedves Kakas! Gondolkodtam már a tarajon is, de csak így áll meg a hajam. (Homár): - Miért hoztak be kínából fokhagymát?

- A cserépkatonákat nem adták_

(Alfred): - Most, hogy ellopták az ez évi tizenhetedik nagy értékű kormányzati autót, kíván-e valamit tenni a Kormány? Mi a véleménye arról, hogy a kormányzati autók védelmét, és figyelését egy üzleti vállalkozásra bízták, annak ellenére, hogy van egy -többek közt- erre a feladatra kitalált intézmény, melynek a jelszava: "Szolgálunk és védünk"...

- Ezt a Btk. kodifikátorai bizonyosan megmagyaráznák, nekem ehhez nincs elegendő jogi ismeretem. Azt viszont tudom, hogy a gépjármű önkényes elvételét három évi szabadságvesztéssel büntetheti a bíróság.

A rendőrségi adatok szerint az idén lényegesen kevesebb autót lopnak el, mint a korábbi években, az eltűnt kormányzati gépkocsik aránya azonban alaposan megnövekedett. A rendőrség tehát hiába mutat javuló formát mutat, mert ennek nincs látszatja. A közbeszerzési igazgatóság ezért is kényszerült arra, hogy autóinak védelmét ne bízza csupán a hivatalos szervekre, de más őrzésről is gondoskodjon. A megbízott cég szolgáltatása ismereteim szerint ingyenes.

(Monthy): - Mi a célja a jegybankelnök támadásának? Szeretnének megszabadulni tőle? Ha igen miért, ha nem miért? Nem félnek hogy Surányi távozásával egyetlen nemzetközi gazdasági szektekintélyét veszti a kormány? Nem félnek az ezzel járó külföldi tőkekivonástól? Ki lenne helyette? Járaival, Chikánnal elégedettek? Igaz hogy Járai fél éven belül távozik?

- Az MNB bécsi leánybankja potom 70 milliárd(!) forintnyi veszteséget halmozott fel. Talán nem ártalmas megvizsgálni, hogy miért, kinek a hibájából, ha már mi, kedves mindnyájan fizetjük ki a számlát. Surányi elnök úr kiváló szakmai képességét senki sem vonja kétségbe, a Parlamenti vizsgálat többek között az ő érdekét is szolgálja. A tárcák munkáját a nyáron értékelte a miniszterelnök, s akkor egyetlen miniszterét sem váltotta le. A sajtóban megjelent valamennyi hír igaz lenne, akkor Járai Zsigmond már fél éve nem dolgozna a Pénzügyminisztériumban.

(Gezah): - Miért nem az eddigi eredmények publicitása kapja a fő hangsúlyt, hanem az, hogy milyen sz*rt örököltünk az előző kormányoktól és nem győzzük ezt jóvátenni. Pedig, biztos csinál a kormány okos és jó dolgokat is. Csak senki nem tud róla, mert elfelejtődik a másikat sárral dobálás közben. Nem értem, miért kell az előző kormányokat szidni, nemcsak a Fidesz, de még jó héhány kormány is kényszerpályán van, már ha nem akar lemaradni Európától és a Balkánhoz csatlakozni, illetve teljes csődbe vinni az országot!

- Az ellenzék a botrányok éveként aposztrofálta az Orbán kormány első tizenkét hónapját. Arról azonban bölcsen hallgatott, hogy a felszínre került ügyek korábbi keltezésűek, s most csak tisztázódnak. Sokkoló hatású olyan aktákat kinyitni, amelyekből kiderül, hogy bűnös hanyagság vagy felelőtlen gazdálkodás miatt tízmilliárdokat veszített az ország. A Fidesz kormányra kerülése előtt nagyon keveset tehetett azért, hogy másként legyen, mint ahogyan volt. Most viszont változtatni kíván a rossz gyakorlaton. A Neue Zürcher Zeitung publicistája szerint a Fidesz parlamenti hatalmi helyzetéből kérlelhetetlenül támadja mindazokat az állásokat, amelyet az 1994-98 között kormányzó, azelőtt kommunista pártból átalakult szocialisták tartanak az üzleti és a médiavilágban. A szerző szerint e politika erkölcsi megalapozása kifogástalan. Azzal azonban egyetértek, hogy a mindenkori kormánynak mindenekelőtt magáról kell kiállítania a bizonyítványt, ez pedig nem merülhet ki - mint ahogyan nem is merül ki - az elődök bírálatában.

(moga): - El kíván-e valamit is ismerni az előző kormány eredményeiből? Már csak a kormányzati folyamatosság miatt is. Önök szerint meddig tartható az, hogy jön egy új kormány és tabula rasa-t csinál. "Több mint kormányváltás, kevesebb mint rendszerváltás". Önök szerint ez nem oka-e a polgárok politikából való kiábrándulásának ? El fogja-e ismerni valamikor a kormány, vagy egy miniszter, hogy valamiben hibázott És végül, mikor fogja kimondani a FIDESZ MPP, hogy a választási ígéretei, teljesíthetetlenek ?

- Az emberek általában szeretik a rendet, de utálják a rendcsinálást. Ez így van rendjén. Rendcsinálás nélkül azonban nincs rend. Ördögi a kör. A képet tovább színezi, hogy nemcsak egyféle rend van, ha csupa egyformaság jellemezné a világot, akkor senki sem gondolkodna másként, s például a választásokat is megspórolhatnánk. Volt már erre példa, ugye? A polgárok választottak, a kormánynak pedig vissza kell igazolnia a döntés helyességét. Erre törekszik. Ha mégis sikertelen lenne, el fogja bukni a következő választásokat.

Az ígértek teljesítésének mostani állásáról pedig annyit, hogy a magyar gazdaság Közép-Kelet Európában egyedüli teljesítményre volt képes az elképesztően kedvezőtlen külső hatások ellenére. Hogy ez csak négy-ötszázalékos vásárlőérték emelkedésben mutatkozik meg a béreken és a nyugdíjakon? Tudom, unalmas, de évente 800 milliárd forint, amit az elődök által felhalmozott adósság törlesztéseként kell kivenni a költségvetésből. Ebből egész szépen lehetne beruházni és életszínvonalat emelni.

(Rettegen): - Mikor ismerik már el a Bokros - csomag volt szükségességét? És most ne mondja, hogy indokolatlanok voltak a terhek!! (ld. Németo., Csehország, Szlovákia példája, +külföldi elemzők, +világbanki állás --- azért kicsit sok lenne a véletlen)

- A Bokros csomag 1995-ben és 96-ban 17 százalékkal csökkentette a reálbérek és 28 százalékkal a szociális juttatások értékét, miközben a tőkejövedelmek 24 százalékkal nőhettek. Magyarán, akinek pénze volt, az meggazdagodhatott, miközben a munkájukból élők megroggyantak. Gyakorlatilag eltűnt a középréteg. A terhek ilyenforma elosztása egyáltalán nem nevezhető elkerülhetetlennek, s főként nem helyénvalónak.

- Sokak véleménye szerint drogozott a Szabó képviselő mielőtt átrendezte volna a csopaki ABC-t! Volt e pisiltetés utána vagy sem? Volt e szondáztatás vagy sem ?( ugyanis kocsival volt).

- A képviselő úr tette nyomán kénytelen volt elhagyni a Fidesz frakciót. A vizsgálat folyamatban van.

(Spjk): - Érdekelne mi alapján számolják ki a minimálbért, és hogy lehet belöle megélni? Ön mire költené?

- A három gyerekemre.

(Zmac): - A közvéleménnyel azt akarják elhitetni, hogy a hős Főváros önfeláldozó harcot vív a 4-es metróért, amire a gaz kormány, amelynek egyetlen célja, hogy megbüntesse Budapestet, nem akar pénzt adni. Úgy tűnik, elég egyszerű lenne bizonyítani, hogy kevesebb pénzzel is sokkal többet lehetne elérni. Erről miért nem hallani?

- A főváros szándéka érthető, hiszen metrót, szennyvíztisztítót, hidat és utat akar építeni, lehetőleg azonnal. A kormány szándéka is érthető, hiszen autópályát, gátat, színházat és még megannyi fontos építményt szeretne létrehozni vagy rekonstruálni szerte az országban. Így Budapesten is. A két szándék között az az alapvető különbség, hogy míg a kormány a rendelkezésére álló büdzséből kívánja megvalósítani terveit, addig a Főváros leginkább a kormány pénztárcájára hagyatkozik.

(Mola): - Igaz a hír, miszerint Szenes Andreától megválik az MTV és ez az adófizetők újabb 50 milliójába kerül? A kormányzat milyen intézkedéseket tervez az állam tulajdonában lévő intézmények vezető beosztású alkalmazottainak leváltása során felmerülő végkielégítések felülvizsgálatára?

- Ez ügyben a kormány már szigorított a szabályokon. Szenes Andrea tudtommal nem válik az MTV-től, az ötvenmilliójáról szóló hírekbe már csak ezért sem érdemes belebonyolódni.

(mi2): - Azok a számítások, melyek alapján több millióan a magánnyugdíjpénztárakat választották már nem érvényesek. Nem gondolják, hogy ez az állampolgárok becsapása, hiszen nem a "saját" nyugdíjpénztáramba fizetem a járulékot (most arról az 1 ill 2 százalékról beszélek), hanem a TB-be. A TB cserébe egy forinttal (százalékkal) nem vállal többet a törvényen szereplő 75%-nál. Ez a POLGÁROK becsapása. Vagy tévedek?

- Tény, hogy az utóbbi hetekben - a kormány szándékainak ismeretében - is sokan léptek be a magánnyugdíj pénztárakba. Tény, hogy a TB-kasszán a magánpénztárakba átirányított pénzek nyomán sok tízmilliárdos lyuk tátong, amelyet az adófizetőknek kell bestoppolniuk. Nyugdíjra ugyanis azok is joggal tarthatnak igényt, akiknek még nem állt módjukban választani a magánnyugdíj és a társadalombiztosítási pénztár között. Az ő nyugdíjukra elő kell teremteni a pénzt, s az átmeneti időben a költségvetésnek kell viselnie ezeket a plusz terheket. A kormány megítélése szerint a büdzsé mai állapotában nem bír ki nagyobb terheket, vagyis a további százalékokról szóló korábbi elígérkezés megalapozatlan, előkészítetlen volt. Minden bizonnyal alulbecsülték az átjelentkezők számát. Ezek után kérdés, hogy ki kit csapott be.

(GEZA): - Mivel magyarázza, hogy az elmúlt egy hónapban az összes kormányhoz közelálló médium, beleértve személyesen Orbán Viktort is, kampányt folytat a Hit Gyülekezete ellen? Milyen alapon említi egymás mellett O.V. a Hit Gyülekezetét az MSZMP KB-vel? Miért használja - a mahiros vezetőkön keresztül - a Fidesz az adóhatóságot a neki nem tetsző személyek és szervezetek megfélemlítésére?

- Nem Orbán Viktor, hanem a ,,hitgyüliből" kiugró Bartus László dokumentumkötete hangolta a kedélyeket a hitesek ellen. A mások megátkozására felállított imakommandóról, a könyvégetésről, stb. szóló hírek a Hit Gyülekezetének eddig kevesek által látott arcát mutatták meg. Talán nem véletlen, hogy az SZDSZ is riadtan távolodik attól a szervezettől, amelynek nagyon sokat köszönhet.

(Manu Chao): - Miért árulta el a FIDESZ a legerősebb szavazóbázisának számító generációt azzal, hogy immár fel sem merül kormányoldalon a hadkötelezettség mielőbbi eltörlése? Vagy már - így befutott harmicasként - könnyebb a vén majom kisgazdák nevetséges érveivel egy platformra kerülni? Egy meggondolatlan szavazótok.

- A hadkötelezettség mielőbbi eltörlése nem szerepel a kormányprogramban, de aligha hiszem, hogy ez a huszonévesek legfőbb problémája.

(JR): - Miért mondják a mai napig, hogy soha nem volt ilyen népszerű a legnagyobb kormányzó párt, mikor az MSZP átvette a népszerüségi lista első helyét?

- A két tény jól megfér egymás mellett. Az MSZP vezet, a legnagyobb kormányzópárt pedig még sosem volt ilyen népszerű.

- Miért hanyagolja a kormány a fiatalokat, mikor pedig a fiatalok pártjának állították be magukat? Az állítólagos tandíj eltőrlés után elfelejtettek minket.

- A lakástámogatási rendszer átalakításával cáfolom ezt az állítását, és még nincs vége a kormányzati ciklusnak.

- Miért műxik az ellenzék nélkül a parlament, hogy jelenthet ki ilyet Magyarország miniszter elnöke?

- Az ellenzék kivonult, a parlament pedig működött tovább. Ezt követően a miniszterelnök regisztrálta, hogy a Parlament az ellenzék nélkül is működik. Egyszerű ténymegállapítás volt, nem pedig kívánalom.

(alfalfa58): - Mit tart a kormány legjelentősebb eredményeinek? Mi az, amiben nem jártak sikerrel?

- A kormány működéséhez kötötten az ország sikereként könyvelhető el a Postabank 150 milliárd forintos hiányát előállító menedzsmentjének a menesztését, a pazarló TB önkormányzat felszámolását, a kaotikus TB-nyilvántartás rendbetételének a megkezdését, az adókulcsok csökkentését, a viharkárok és az árvízveszély elhárítását, a koszovói válság konfliktusveszélyeinek a kivédését, a tandíjak eltörlését, az Európában szinte egyedülálló gazdasági növekedést, a gyermekkedvezmény bevezetését, s azt, hogy az orosz gazdasági krach ellenére a mezőgazdaságból élők nem lehetetlenültek el. Az sem kellemetlen, hogy néhány világszerte ismert bűnöző kiszorult az országból, s hogy például Szabó Albert is jobbnak látta visszaköltözni Ausztráliába.

Nem-sikerek: kormányprogram négy évre készült, s még csak az elsőn jutottunk túl. A lemaradások még behozhatóak.

- Mit tippel, sikerül-e nyugodttá varázsolni a politikai közéletet, és - ha igen - mikorra?

- A kormány számára fontos a munkabarát, nyugodt közélet, ennél már csak a rendezett, átlátható közélet megteremtése jelenthet többet. Nagyon bízom benne, hogy a közeli jövőben mindkettőt magunkénak tudjuk.

(NaNe): - Tervezei a kormány, hogy a választásokkor tett ígéreteit meg is tartja? (Alapvetően gondolok itt a lakosság adóterheinek csökkentésére, de legalább szinten tartására !!)

- Ha a lakosság adóterheinek csökkentésére vagy szinten tartására gondolt, akkor a kormány már teljesítette is ígéretét, hiszen 1999-ben két ponttal csökkentek az adókulcsok.

(szg): - Miért nem gondolják végig az adó-jóváírás jelenlegi rendszerét? (Vagy meg kellene szüntetni, vagy eltörölni a jelenlegi értékhatárt...)

Teljesen egyetértünk. Az adójóváírást valóban meg kellene szüntetni. A kormány tervei között szerepelt ez a lépés, s az állami alkalmazottak fizetésének ,,felbruttósításával" elkerülhető lett volna a jövedelemcsökkenés, a versenyszférában dolgozókat azonban súlyosan érintette volna a változás.

(Apu): - Tudják-e a kormánytagok, hogy hozzájuk képest az átlagpolgár mennyivel nehezebben él?

- A kormánytagok jobban keresnek az átlagnál, de arányaiban messze elmarad a fizetésük más országok kormánytagjaitól. A magyar miniszterelnök 220 ezer forintot kap kézhez, a töredékét annak, amit ma az úgynevezett topmenedzserek bekasszíroznak a versenyszférában. Bizonyosan nehezen hiszi el, hogy kormányszóvivőként kevesebbet keresek, mint korábban újságíróként kerestem. Pedig igaz. Ezzel persze nem önsajnálat, csupán a tények rögzítése.

(magyar tarka nagy barom): - Sokszor elhangzott már, hogy a közoktatás stratégiai ágazat. Jelenleg is látszik a stratégia, hogy verd szét az egészet, mert a MI gyerekeink úgy sem ott tanulnak. Van ezen kívül valami más titkos stratégia?

- Nem tudom, hogy az Ön gyerekei hol tanulnak, de az enyéim ,,ott". A stratégia éppenséggel az iskolarendszer megerősítése, stabilizálása, s vele együtt a pedagógusok jobb anyagi megbecsülése.

- Mikor kívánja a kormány értékei alapján megbecsülni a magyar közoktatást? A kormány az idén 19 százalékkal emelte a pedagógusbéreket, ami figyelemmel a tíz százalékos inflációra az átlagosnál lényegesen nagyobb reálbér emelkedést jelent. Az oktatásban dolgozók így is alulfizetettek. A lemaradást sajnos, nem lehet rövid idő alatt ledolgozni, hiszen másutt is elmaradnak a bérek az európai átlagtól, de hogy a kormány szeretné megoldani ezt a problémát, az bizonyos. Mikor éri el a nemzet napszámosainak bére a mezőgazdaság napszámosaiét?

- Most jót akar a pedagógusoknak vagy rosszat?

- Nem zavarja a kormányt, hogy tanárok a kötelező óraszámuk 10%-át még a 3 évvel ezelőtti bérért tanítják?

- A teljes képhez hozzátartozik, hogy a pénzügyminisztérium érvei szerint akkor lehetne tanáraink fizetését teljesen az uniós átlaghoz arányítani, ha az óraszámokkal is ezt tennénk. Mert ha a pedagógusok harminc százalékkal több órát adnának, akkor a létszámcsökkentés következtében majd duplájára lehetne emelni a bérüket.

- Mikor várható, hogy végre taníthatnak a tanárok és nem valamelyik új vezető Önmegvalósító reformjainak (NAT keret tanterv) kulimunkáját végzik ingyen?

- Csak remélni tudom, hogy ez a kérdés nem marad örök.

- A kerettantervek elkészítéséban miért nem, vagy alig vesznek részt tanítási gyakorlattal rendelkező tanárok? Nem zavarja a kormányt, hogy az XXI. század küszöbén a műszaki kultúra oktatását száműzni akarják az iskolákból? Információs társadalmat építve megszüntetendő az informatika oktatás? Nem furcsa, hogy a Németország több tartományában magyar mintára bevezetett technikaoktatást, Magyarországon a megszüntetés szándéka fenyegeti?

- Nem tudok ilyesfajta szándékokról.

- Tanult kollégái miért becsülik le azokat akik tanították Őket?

- Tanult kollégáim nagyon nagyra értékelik tanáraikat.