Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boros Imre szerint Dávid Ibolya memóriazavarral küzd

2002.08.27. 11:11
Boros Imre továbbra is azt hangoztatja, hogy nem volt tagja az állambiztonsági szolgálatnak; változatlanul állítja, hogy a sajtóban közölt iratok koholmányok és hamisítványok.
Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-miniszterének állambiztonsági tevékenységéről a Népszabadság augusztus 17-én közölt dokumentumokat. Eszerint Boros Imre 1988-89 között egy éven át volt a kémelhárítás szigorúan titkos tisztje D-008-as fedőnéven. Az MDF-es politikus ezután két nyilatkozatában is hamisítványnak nevezte a napilapban közölt kinevezési parancsot, illetve a nyugdíjazásáról szóló iratot. Az MDF frakciója viszont azt közölte: ha hitelesek a dokumentumok, Boros magyarázattal tartozik, hogy miért írt alá olyan tartalmú nyilatkozatot, amelyben közölte, hogy nem működött együtt a titkosszolgálatokkal.

Az MDF-es parlamenti képviselő, az Orbán-kormány PHARE-minisztere az MTI-nek nyilatkozva jelezte, koholmánynak tartja a személyével kapcsolatban napvilágott látott információkat. Boros ezzel arra reagált, hogy Dávid Ibolya, a Demokrata Fórum elnöke hétfőn megvonta tőle a bizalmát mondván, Boros Imre aznapi nyilvános közlése ellentmondásban van korábbi nyilatkozatával, amely szerint nem működött együtt az állambiztonsági szervekkel, a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával vagy munkatársával sem.

Előszoba és rossz memória

"A politikai szavahihetőség elvesztésének előszobája a rossz memória. A frakció alakításakor ugyanis arról kellett nyilatkozni, hogy belépünk-e az MDF-frakcióba. Mivel engem az MDF jelölt Zala megyében, amit most is megköszönök, a belépést és a nyilatkozatot természetesnek vettem" - jelzi közleményében Boros Imre Dávid Ibolyára utalva. Hozzáteszi: "az inkriminált második nyilatkozatot az elnök asszony, meglehetősen indiszponált állapotban, akkor kérte a frakciótagoktól, amikor rájött, hogy a Medgyessyt vizsgáló bizottsággal lavinát indított el, hiszen a bizonyítás lehetőségét átadta a politikai ellenfélnek".

Nem és nem

"A nyilatkozat arra vonatkozott, hogy voltam-e tagja az állambiztonsági szolgálatnak, amire nemmel feleltem, és ma is nemmel felelek" - írja Boros Imre hozzáfűzve: "ez nem mond ellent annak, hogy egy hosszú ideig elhúzódó büntető- és polgári peres eljárásban devizabűntény koholmányba keveréssel zsaroltak, és az MNB-től való kilépésem után rövid ideig sakkban is tartottak". Boros Imre közli: "a büntetőperek lezárultával a zsarolhatóság veszélye is elmúlt, ezért mertem szembeszállni a rendőrökkel."