Ilona
17 °C
32 °C

Kilépett az MDF-frakcióból Boros Imre

2002.09.06. 12:06
Elhagyta a Magyar Demokrata Fórum parlamenti képviselőcsoportját Boros Imre. A volt PHARE-minisztert a párt elnöksége kedden szólította fel erre. A politikus morális kötelességének nevezte mostani lépését.
A Magyar Demokrata Fórum lakiteleki frakcióülésén pénteken reggel megjelent Boros Imre, aki arról tájékoztatta a képviselőcsoportot, hogy azonnal önként távozik a frakcióból. Herényi Károly szóvivő emlékeztetett arra, hogy Boros Imre az országos elnökség felszólításával egyezően döntött.

Morális kötelesség

A párt országos elnöksége kedden egyhangúlag azt kérte Boros Imrétől, hogy önként távozzon a demokrata fórum parlamenti képviselőcsoportjából, mert a testület szerint Boros Imrének, az Orbán-kormány PHARE-ügyekért felelős miniszterének múltjával kapcsolatos, a frakciónak adott írásbeli nyilatkozatai és a sajtóban tett nyilatkozatai között feloldhatatlannak tűnő ellentmondások vannak.

A döntés ellen Boros Imre akkor tiltakozott, de pénteki, közleményében kilépését a frakcióból így indokolta: "a körülményeket sokoldalúan mérlegelve, morális kötelességemnek érzem, hogy a helyzetből adódó döntési tehertől a frakciótagokat mentesítsem".

Előzmények

Boros Imre a múltjával kapcsolatos első cikkeket cáfolta, de nem sokkal később elismerte, hogy "devizabűncselekmény-koholmányokkal zsarolva" kényszerítették az állambiztonsági szervekkel való együttműködésre. A politikus - aki nem MDF-esként került az Országgyűlésbe - vitába keveredett Dávid Ibolya pártelnökkel is, aki közölte: Boros elvesztette a bizalmát.