Ideiglenesen Boros Imre felügyeli az agrártárcát

2001.02.15. 19:44
Boros Imre tárcanélküli miniszert választotta Orbán Viktor, hogy ideiglenesen felügyelje az agrártárcát. Ezt Torgyán József jelentette be, miután egy órát tanácskozott a miniszterelnökkel. Torgyán cáfolta, hogy Bánk Attila vagy Tamás Károly lesz az állandó miniszter, de azt hozzátette, hogy mindenképp a frakcióból kerül ki az új vezető. A kormányfőnek harminc napon belül kell javaslatot tennie a köztársasági elnöknél, hogy ki is legyen egy nagy tárca nagy minisztere.
Egy órán keresztül tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Torgyán József négyszemközti találkozója, amelyen a két fél megegyezett: ideiglenesen Boros Imre, Phare-ügyekért felelős tárcanélküli miniszter látja el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyeletét. A találkozó utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján Torgyán elmondta, hogy az állandó miniszter posztjára több személy is esélyes, de az új jelöltről még korai beszélni.

Ez nem lóverseny

Dr. Boros Imre
Torgyán cáfolta, hogy a jelölt Bánk Attila vagy Turi-Kovács Béla lenne, és visszautasította azt a feltételezést is, miszerint Tamás Károly jelenlegi közigazgatási államtitkár lehet az esetleges utód.
- Biztos vagyok benne, hogy nem a kisgazda elnökségből kerül ki majd a jelölt, hanem a kisgazda frakcióból - mondta a leköszönt agrárminiszter. Torgyán arra utalt, hogy Tamás Károly nem tagja az FKGP-nek, miniszter pedig kizárólag olyan személy lehet, aki tagja a pártnak.
- A miniszterjelölt kiválasztása nem lóverseny - fogalmazott Torgyán, aki a kormányfővel együtt ,,gondosan mérlegeli majd a személyekről szóló pro és kontra érveket".

Torgyán ajánlott, Orbán választott

Borókai Gábor kormányszóvivő ehhez csak annyit tett hozzá, hogy Torgyán József mind a három kisgazda miniszter személyét alkalmasnak tartotta az ideiglenes felügyelet ellátásra, de Boros Imrét Orbán Viktor választotta ki.
-A végleges megoldás egy személyben nem fogalmazódott meg - mondta a kormányszóvivő, majd hozzátette, hogy a kormányfő az FKGP konkrét javaslatára vár.

Nincs felhő a koalíció felett

Torgyán továbbra is biztosította a tolongó újságírókat, hogy ,,a koalíciós együttműködést nem árnyékolja felhő", és a szövetség minden vitás kérdését a pártelnök a miniszterelnökkel közösen vitatja meg. A pártelnök - elmondása szerint - szomorúan vette tudomásul, hogy Gyimóthy Géza visszalépett. Torgyán szerint ez elsősorban a média bűne, amely ártatlanul ostromolta a jelöltet, aki ,,istenfélő presbiter" lévén családjával együtt képtelen volt elviselni a támadásokat.

A miniszterelnöknek 30 napon belül kell javaslatot tennie az agrárminiszter személyére a köztársasági elnöknél. Az FKGP elnöksége holnap ülésezik, ahol Farkas Judit - a frakció szóvivőjének - tájékoztatása szerint napirendre kerül a jelöltállítás.

Boros a teendőiről
Boros Imre a helyzet felmérésével kezdi munkáját. Az MTI-nek telefonon nyilatkozva megerősítette, hogy megszakítja szabadságát és pénteken átveszi a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium irányítását. Elmondta: hazaérkezve egy úgynevezett rövid helyzetelemzést kér a minisztériumi vezetőktől, az államtitkártól, a helyettes államtitkároktól, valamint a főosztályvezetőktől. Ebből azt szeretné felmérni, hogy mik a minisztériumban a gondok, továbbá milyen feladatok megoldását látják fontosnak a tárca irányításában résztvevők.

Boros szerint bizonyos változtatásokra feltétlenül szükség lesz, hiszen a minisztériumban nincs politikai államtitkár. A helyzetet könnyíti ugyanakkor, hogy a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkárok a helyükön vannak vélekedett. A munkát úgy kívánja megszervezni, hogy az együttműködő munkatársak a lehető leggyorsabban a lehető legjobbat hozhassák ki magukból.

Az agrártárca egyik legfontosabb feladatának nevezte az európai uniós felkészülést, mivel ez a szektor kaphatja meg a Magyarország felé irányuló európai uniós pénzek jelentős részét, ha jó a felkészülés. Megemlítette, hogy az FVM-hivatalok és a falugazdász hálózat is fontos szerepet játszanak az uniós csatlakozás szempontjából. Arról a kérdésről, hogy meddig szól ideiglenes megbízása, a miniszter korainak tartotta a véleményalkotást. Egyben kijelentette, hogy a tárca végleges irányításának ügye a koalíciós szerződés szabályainak megfelelően rendeződik.