Szilárda
-4 °C
3 °C

Boros Imre nem lép ki az MDF-frakcióból

2002.09.04. 10:56
Nem távozik önként az MDF parlamenti frakciójából Boros Imre, az Orbán-kormány PHARE-minisztere, mert ha ezt tenné, elismerné a határozat jogosságát - tartalmazza a politikus szerdai közleménye, amelyben megdöbbentőnek nevezi az MDF elnökségének döntését. Borosnak érthetetlen a döntés, mert állítása szerint kedden tisztázta magát az MDF frakció etikai bizottsága előtt.
Nem lép ki az MDF parlamenti frakciójából Boros Imre, akit a párt elnöksége kért távozásra, és ismét megdöbbentőnek nevezi a testület keddi állásfoglalását, amely szerint a politikusnak a képviselőcsoport előtt a titkosszolgálati érintettséggel kapcsolatos, írásban tett nyilatkozata és sajtónyilatkozatai között feloldhatatlannak tűnő ellentmondások vannak.

Nem lépek ki, mert nem értek egyet

"A felkínált távozással azért nem kívánok élni, mert ez egyetértésemet jelezné az MDF-elnökség határozatával és módszereivel" - írja az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az Orbán-kormány PHARE-minisztere, aki Fidesz-MDF jelöltként került az idei választásokon a parlamentbe. "Ami a nyilatkozataimat illeti, semmiféle ellentmondást nem tartalmaztak, csak annak a kötelezettségemnek tettem eleget, amit a párt elnöke kirótt rám, hogy a nyilvánosság előtt tisztázzam magamat" - teszi hozzá.

Tisztáztam magam

"Őszintén remélem, hogy a frakció tények alapján mérlegel, és nem érzelmek, személyes presztízs vezetik döntésüket" - áll a közleményben. A politikus, jelezve, hogy az egyik televízióból értesült az MDF-elnökség határozatáról, megismétli keddi nyilatkozatát, amelyben megdöbbentőnek nevezte a döntést. "Megdöbbentő, mert a határozathozatal előtt néhány órával tisztáztam magam a frakció etikai bizottsága előtt, és bebizonyítottam, hogy a rólam korábban a sajtóban megjelent okmányok hamisítványok".

A határozatot bírálva kitér arra, hogy az 1990 és 1994 közötti időszakban, az MDF-kormány idején, annak ellenére került magas bizalmi állásokba, hogy "az 1990-ben feltehetően az előző rendszer rendőrségének keze nyomaként", az MHB-ből vezérigazgató helyettesi állásából elbocsátották. "Aligha hihető, hogy az MDF-kormány alatt, bizalmi állásokba kinevezésemkor ne tudtak volna a múltamról és annak részleteiről ugyanúgy, mint ahogy ma" - jegyzi meg a politikus.

Boros Imre úgy látja, ha a frakció többsége kizárása mellett dönt, "az MDF saját politikai jövőjét pecsételi meg a polgári oldalon, hiszen azt a munkát végzi el, amit a politikai ellenfél nem tudott elvégezni, nevezetesen, hogy elhallgattat a parlamentben".

Titkos szavazást kér maga ellen

Boros Imre azt kéri az MDF parlamenti képviselőcsoportjától, hogy a hét végi kétnapos frakcióülésen a személyét érintő kérdésben tartsanak titkos szavazást, kellő diszkréció mellett, hasonlóan az országgyűlési választásokhoz. Boros Imre levelében lehetőséget kér a frakció előtti személyes meghallgatásra is, lehetőleg péntek reggel. "Kérem, hogy a szavazás számszerű végeredményét - igen, nem, tartózkodók, távol maradók - hozzák nyilvánosságra. Nyilvánosságra hozatal előtt nekem mutassák be, amit láttamozok és részemre szolgáltassanak ki egy példány általam is szignált szavazási jegyzőkönyvet" - írta Balsai Isván frakcióvezetőnek címzett levelében a volt Phare-miniszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!