Boros jogászai dolgoznak a Torgyán elleni kereseten

2001.03.03. 18:53
A helyezet rendkívül abszurd, de valamit tennem kell - mondta Boros Imre Phare-ügyekért felelős miniszter az Indexnek adott interjúában annak kapcsán, hogy szombaton délelőtt bejelentette: feljelenti Torgyán Józsefet. A pártelnök azzal vádolta meg a minisztert, hogy munkásőr és párttitkár volt, ezért alkalmatlan létező és leendő funkciókra. Boros jogászai még nem tudják, hogy milyen címen nyújtják be a keresetet, de az már biztos, hogy a hétfői frakcióülésen a miniszter kikéri a párttársak véleményét.

Boros Imre: a helyzet abszurd, és lépnem kell valamit
Munkásőr és pártitkári múlttal vádolta meg Torgyán József Orbán Viktornál Boros Imre Phare-ügyekért felelős minisztert. Boros válaszolva pártelnöke lépésére, szombaton délelőtt Zalaszentgrófon tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy feljelenti Torgyán Józsefet.

Még nem tudom milyen címszó alatt, de a helyzet abszurd, és lépnem kell valamit - magyarázta a helyzetet az Indexnek Boros Imre.

A miniszter véleménye szerint tarthatatlan, hogy Torgyán mindenkit megvádol, bizonyítani azonban nem tud semmit. Boros úgy fogalmazott, hogy ha igazak is lennének az állításai Torgyánnak, akkor ,,az a pártelnöknek lenne sokkal nagyobb szégyen, hiszen ő tökéletes ismerte az 1998-ban készült képviselői nyilatkozatomat".

A frakció megmentheti Torgyánt

Az Orbán-Torgyán találkozón kiszivárgott információk szerint azért hangzott el a kijelentés, mert a pártelnök így akarja ellehetleníteni Borost, aki komoly eséllyel indul a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri poszt megszerzéséért is.

A pertől egyedül a frakció véleménye tarthatja vissza Borost. A miniszter úgy nyilatkozott, hogy a hétfői frakcióülésen állásfoglalást kér a képviselőktől. Egy esetleges elutasító válasz után a miniszter mérlegelni fog, hogy beadja-e a keresetet. Előzetesen bízik abban, hogy ,,a frakció a béke felé halad, és mindenki átérzi, hogy méltatlan a párthoz az a viselkedés, amelyet Torgyán József tanúsít felelőtlen kijelentéseivel". A szombaton Kaposváron vendégszereplő Torgyán József a helyi kisgazdákkal folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón nem reagált Boros Imre kijelentéseire.

Nem szól szám, nem fáj fejem

A pártelnök a híradások szerint élvezi a somogyi kisgazdák támogatását. Ennek ellenére a pártelnök nem kívánt beszámolni a találkozóról, és került minden olyan témát, amely a párt belügyét érintette. Így nem nevezte meg azokat a jelölteket sem, akiket alkalmasnak tartana volt minisztériumának örökösének. Információink szerint Torgyán szinte már mindenkit felsorolt a különböző fórumokon, akit lehet. Azt azonban mindenképp el szeretné kerülni, hogy az FKgP-n belüli polgári platform alapító tagjaként számontartott, és Orbán Viktor által is alkalmasnak vélt Boros kerüljön a posztra.

Boros ezzel kapcsolatban lapunknak azt mondta, hogy folyamatosan egyeztet informális beszélgetésen a Fidesz, valamint az MDF vezetőivel. Boros nem kívánt arra a kérdésre válaszolni: megválik-e a Phare-ügyekért felelős tárcától, ha ő lesz az FVM élére kiválasztott személy.