Erik, Alexandra
EUR 386,06 Ft
USD 366,55 Ft
11 °C
23 °C

Boross Péter nyílt levele a Magyar Nemzet főszerkesztőjének

2003.01.04. 21:46
"Az MDF-et, Gábor, hagyjátok békén, ne engedd rongálni a következő választások esélyeit" - áll abban a nyílt levélben, amelyet Boross Péter, Magyarország volt miniszterelnöke írt a Magyar Nemzet főszerkesztőjének, Liszkai Gábornak.
A nyílt levél a Magyar Demokrata Fórum honlapján olvasható, miután azt a Magyar Nemzet főszerkesztője 2002. december 16-a óta nem közölte újságjában.

Boross Péter úgy látja, hogy abban a politikai közegben, amely egyébként is tele van egyes politikus jellemrongáló átállásaival, nem szabad korlátoltságból szítani a tüzet.

"Mindig tudhattad, hogy kedvellek, s erre minden okom meg volt, most azonban arra szeretnélek inteni/kérni, hogy vonj le helyes következtetéseket " - írja a politikus a nyílt levélben.

"Néha szomorú intellektuális teljesítmények jelennek meg - nemcsak nálatok - arról, hogy miért is veszítettünk a választásokon" - áll a levélben.

Az egyszerűsített gondolatmenetek vagy "belevaló keménykedések" az okok sajátos szövevényére nem adhatnak magyarázatot. Sokan egyenesen a hibák megismétlésére buzdítanak, s már árnyékolják a következő választásokon esélyeinket, írja a volt miniszterelnök.

"Nem ment fel a következmények alól az sem, hogy a bulvár íz, a harcias gorombaság, a botrány a példányszám növelésére nagyon is alkalmatos" - fogalmaz Boross Péter.

A volt miniszterelnök hozzáteszi: az indulatok mindig hamarabb fulladnak ki, mint a józan és imponáló mértékletesség. "Kértelek, és munkatársaidat is kértem, hogy a mérsékelt jobboldal macerálását ne tekintsétek feladatnak. Akkor se, ha gyerekesnek tűnő kizárólagosságra törekvés miatt ilyen sugalmak érnek. Mert a vereség, a tábor szűkítésének okai között ez is fellelhető" - áll a levélben.

"Nem is olyan régen azt is írtátok, hogy Dávid (Ibolya) és én egyenlő távolságot akarunk az MSZP-től és a Fidesztől" - írja Boross Péter, és mint hozzáteszi: "legalább személyem ismeretében nem kellett volna levágnod a szerző kezét?"

Korántsem biztos, hogy a Fidesz-MDF összefogás rossz döntés volt. Mindenesetre vesztettek, és ezért nem szabad, hogy a másféle gondolatfutamok ingerült elfojtása legyen a módszer a józan mérlegelés és elemzés helyett, tartalmazza a volt miniszterelnök levele.

Boross Péter szerint a Fidesz vezette kormány sikeres működése aligha vonható kétségbe, s összességében jelentős teljesítményt mondhat magáénak. Akkor is, ha a 7 százalékos gazdasági növekedés illúzió volt, az 50 milliárdot pedig kár volt nem kifizetni a nyugdíjasoknak, írja az MDF politikusa.

"A családok támogatásában megnyilvánuló nemzetféltés, a határainkon túliakkal való törődés - némi ügyetlenkedéssel vegyítve - felemelő volt sokunk számára, s ezzel sikerült tömegeket hívni a zászló alá a győzelem mégis elmaradt " - áll Boross Péter írásában.

E helyzetben "némi keserű eleganciával" tudomásul kellett volna venni a vereséget és mindjárt a következő választásra készülni higgadtan, okosan és előrelátóan, véli a veterán politikus.

Levelében a volt miniszterelnök hangsúlyozza, hogy nem ez történt, hanem a szenvedélyek felszítása, ami minden látványosság mellett nem vonzott, hanem taszított.

"Minek itt nagyzoló szervezkedésekbe kezdeni, s politikai vibrációt ilyen fordulatszámon tartani, miért kell azt tenni most, ami csak három év múlva lenne esedékes" - kérdezi levelében Boross Péter.

"A Fidesz belső hierarchiája, centrális döntési rendszere, s improvizációi idegenek a másként szocializálódott MDF-esek számára. De jó koalíciós partnerek lehetnek, s ez az együttműködési forma magában hordozza az egyezkedés, tanácskozás kényszerét is, ami a politikai élet iskolája, hogy ne szaladjon el a szekér " - áll a levélben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét